2021-09-10 01:00:00
ZSSK Škoda Panter
ZSSK Škoda Panter
Zdroj: TASR

ZSSK bude mať 20 nových elektrických jednotiek Panter

ZSSK podpísala zmluvu na nákup nových elektrických jednotiek.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vo štvrtok podpísala zmluvu s konzorciom firiem Škoda Transportation a ŽOS Trnava na nákup nových elektrických jednotiek. Predmetom zmluvy je dodanie deviatich kusov elektrických jednotiek s možnou opciou na ďalších jedenásť kusov. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že hodnota zákazky vrátane opcie je takmer 170 miliónov eur.

Prvých deväť nových štvorvozových elektrických jednotiek Panter bude jazdiť v Košickom a Prešovskom kraji. Flotila týchto jednotiek sa tak na Slovensku rozrastie až na 34, v prípade uplatnenia opcie až na 45. Prvých deväť jednotiek bude dodaných do konca roku 2023 a ďalšie podľa objednávky.

"Nové vlaky východné Slovensko potrebuje ako soľ a dobrá skúsenosť zo spolupráce so Škodovkou v Žiline a okolí, kde už podobné vozne spoľahlivo najazdili 1,15 milióna vlakokilometrov, nám dáva nádej, že ani Východoslováci nebudú sklamaní," skonštatoval predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

Nové elektrické jednotky Panter nadväzujú na v súčasnej dobe dodávané a úspešne prevádzkované jednotky. Dodávané budú pre regionálnu prevádzku elektrifikovaných tratí v Košickom a Prešovskom kraji, najmä na tratiach Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov, respektíve po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou pre rýchlosti až do 160 km/h a napätie 3 kV a 25 kV. Všetky nové štvorvozové jednotky budú mať kapacitu 343 sedadiel.

Zdroj: TASR

"Slovensko je pre nás dlhodobo kľúčový obchodný partner. Cestujúci už dobre poznajú naše jednotky, ktorých tu jazdí hneď niekoľko typov. Som tak rád, že môžeme s každou novou jednotkou ukazovať, ako sa posúva úroveň komfortu, bezpečnosti i udržateľnosti nových vlakov," poznamenal prezident a predseda predstavenstva v skupine Škoda Transportation Petr Brzezina.

Rovnako ako na minulej zákazke na celkom 25 elektrických jednotiek sa časť výroby uskutoční v ŽOS Trnava, ktorá sa podieľa najmä na finálnom spájaní vozňov, oživovaní celých jednotiek, na skúškach a príprave na predanie zákazníkovi.

Aktuálne jazdí na Slovensku už 20 nízkopodlažných jednotiek Panter a ďalších päť bude uvedených do prevádzky ešte do konca tohto roku. S novou objednávkou tak bude mať ZSSK k dispozícii až 45 jednotiek tohto typu.


 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo