2021-04-24 01:00:00
D1, Višňové
D1, Višňové
Zdroj: TASR

VIDEO: Pozrite si aktuálny stav celého úseku D1 s tunelom Višňové zo vzduchu

Národná diaľničná spoločnosť dnes podpísala zmluvu na výstavbu diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové.

Trinásť a pol-kilometrový diaľničný úsek s najdlhším slovenským tunelom Višňové výrazne skráti čas potrebný na prechod Žilinou. Vodičom umožní vyhnúť sa dopravným zápcham na existujúcej ceste I/18 pod hradom Strečno. Ambíciou NDS je odovzdať novú diaľnicu motoristom najneskôr do konca roka 2023.

Som veľmi rád, že vďaka usilovnej práci a skutočne maximálnemu nasadeniu Národnej diaľničnej spoločnosti sa nám podarilo tento projekt postaviť na nohy a doslova ho oživiť. Faktom totiž je, že od začiatku roka 2019 boli práce prerušené. Dnes sa reštart výstavby stáva skutočne reálnym. Pevne verím, že v roku 2023 bude tunel Višňové súčasťou diaľničnej infraštruktúry,“ vraví Juraj Tlapa, predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti.

Diaľničný úsek dobuduje za 254,83 milióna eur stavebná spoločnosť Skanska, ktorá predložila najlepšiu ponuku spomedzi troch prihlásených uchádzačov do súťažného dialógu. Projekt je financovaný z európskych zdrojov. Zhotoviteľ teraz preberie stavenisko a rozbehne práce na dostavbe úseku. "Sme si vedomí významu aj zložitosti tejto stavby a uplatníme na nej i naše medzinárodné skúsenosti. Čo je však najdôležitejšie, urobíme maximum pre to, aby sme stavbu odovzdali do užívania v termíne a požadovanej kvalite, tak ako na našich predchádzajúcich projektoch,“ hovorí Miroslav Potoč, generálny riaditeľ Skanska SK.

Po dokončení kompletného diaľničného obchvatu mesta Žilina ušetria vodiči približne 23 minút, čo je viac ako polovica času potrebného na prekonanie rovnakej vzdialenosti dnes. Zníži sa nehodovosť, zaťaženie hlukom a zlepší sa kvalita životného prostredia.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: NDS

Komentáre k článku


Stream naživo