2021-04-19 01:00:00
Autobusy Prešov
Autobusy Prešov
Zdroj: TASR

Problém hromadnej dopravy v Prešove nevyrieši pôžička od štátu

Ak sa prepad tržieb DPMP prehĺbi, situáciu nevyrieši ani pôžička z Ministerstva financií SR.

Ak sa prepad tržieb Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) prehĺbi, situáciu nevyrieši ani pôžička z Ministerstva financií SR. Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek to uviedol v reakcii na ponuku rezortu financií mestám Bratislava, Košice, Prešov a Žilina vo forme bezúročných pôžičiek. Chce tak upokojiť situáciu v ich mestských dopravných podnikoch, ktoré pre pandémiu nového koronavírusu zápasia s výpadkom príjmov.

"Mesto poskytlo v roku 2020 DPMP dotáciu vo výške 4.200.000 eur a okrem toho potrebujeme doplatiť ešte ďalších 2.668.953,78 eura, čo spolu predstavuje celkovú ročnú stratu vo výkonoch vo verejnom záujme. V dôsledku pretrvávajúcich obmedzení a nepriaznivej epidemiologickej situácie však došlo vlani k úbytku cestujúcich, čo sa podpísalo na poklese tržieb DPMP o 29 percent v porovnaní s rokom 2019," uviedol pre TASR Tomek.

Prvé tri mesiace 2021 podľa jeho slov nasvedčujú tomu, že situácia v tomto roku bude ešte horšia. "Ak sa prepad tržieb ešte viac prehĺbi, situáciu nevyrieši ani pôžička z Ministerstva financií SR, pretože pri pokračujúcom poklese počtu cestujúcich nebude mať DPMP dostatok finančných zdrojov, aby ju dokázal splácať," povedal Tomek.

Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina už niekoľko týždňov upozorňujú, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. Z obavy z hromadného prepúšťania i rušenia liniek MHD v pondelok (12. 4.) ráno hodinu štrajkovali vodiči dopravných podnikov v Bratislave a Košiciach.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo