2021-02-25 01:00:00
Diaľnica
Diaľnica
Zdroj: NDS a.s.

Ukladanie pokút za neuhradenie diaľničnej známky sa upraví

Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky bude možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti.

Najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti. Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu schválilo návrh zákona o diaľničnej známke z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR hlasmi 75 zo 112 prítomných poslancov. Novela zákona, o ktorej poslanci rokovali v skrátenom legislatívnom konaní, má podľa rezortu dopravy opraviť chybu v tzv. "kilečku".

Táto úprava by mala podľa dôvodovej správy prispieť k zvýšeniu efektívnosti sankcionovania prevádzkovateľov vozidiel, ktorí si nesplnili zákonnú povinnosť.

Zmena má súvisieť s legislatívnou úpravou prijatou zákonom v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia zasiahnutého opatreniami na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, ide o tzv. "kilečko". Táto úprava totiž podľa rezortu dopravy výrazne zredukovala možnosť efektívneho postihovania prevádzkovateľov vozidiel za nesplnenie povinnosti úhrady diaľničnej známky, keďže v súčasnosti možno pokutu uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti, teda do 60 dní právoplatne rozhodnúť o pokute. MDV v doložke vplyvov podotklo, že pri dodržaní príslušných procesných ustanovení zákona o správnom konaní to je v praxi takmer nevykonateľné.

"Ministerstvo dopravy a výstavby sa musí riadiť platnou legislatívou, aktuálne nastavenie legislatívy by však spôsobilo, že prakticky u všetkých pokút by sa nenaplnili zákonné podmienky na ich udelenie," uviedol pre TASR hovorca MDV Ivan Rudolf. Zdôraznil, že hlavným problémom je nevykonateľná 60-dňová lehota na uloženie pokuty za neplatnú diaľničnú známku.
 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo