2021-02-22 01:00:00
D1 Budimír Bidovce
Ilustračné foto
Zdroj: TASR František Iván

Čaká Slovensko medzinárodná blamáž? R4 viazne, no susedia sa ponáhľajú

R4 je podľa predsedu PSK najvýznamnejšia komunikácia na východe Európy.

Rýchlostná cesta R4, ktorá má byť po dobudovaní súčasťou medzinárodného koridoru spájajúceho Baltické a Egejské more, je najvýznamnejšou komunikáciou na východe Európy. Uviedol to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Reagoval tak na uznesenie poslancov krajského zastupiteľstva z pondelka (15.2.), ktorým vyjadrili svoje presvedčenie, že dobudovanie R4 je nevyhnutným predpokladom pre rozvoj východného Slovenska a jej výstavba by mala napredovať.

"Maďari a Poliaci stavajú, len Slováci ako keby zaspali. Obávam sa, že nám hrozí medzinárodná blamáž, lebo cesty znamenajú aj pracovné príležitosti, cestovný ruch a, samozrejme, rozvoj regiónov," doplnil Majerský k projektu medzinárodného koridoru Via Carpatia pričom pripomenul, že rýchlostná cesta S19, na ktorú má R4 nadväzovať v Poľsku, má byť ukončená do roku 2024, pokračovanie na maďarskej strane, diaľnicu M30, majú podľa Majského ukončiť už v roku 2022.

Samospráva zároveň dobudovanie rýchlostnej komunikácie R4 v úseku Prešov – štátna hranica s Poľskom s napojením na diaľnicu D1 považuje za kľúčovú prioritu pre odľahčenie ciest severovýchodu Slovenska od tranzitnej dopravy. "Na význam rýchlostnej cesty upozorňujeme už dlhší čas," podotkol Majerský s tým, že naposledy žiadal ministra financií o uvoľnenie finančných prostriedkov pre prípravu ďalších úsekov stavby R4 začiatkom tohto roka. Aj v súvislosti s podporou krajských poslancov preto vyzýva rezort dopravy a financií, aby "akcelerovali svoju činnosť" a umožnili dostavbu tejto komunikácie.

Rýchlostná cesta R4 je rozdelená do desiatich stavebných úsekov s dĺžkou takmer 70 kilometrov. "Aktuálne je vo výstavbe len prvý z nich – I. etapa severného obchvatu mesta Prešov - pričom výstavba desaťkilometrového úseku Prešov Sever – Kapušany - 2. etapa rýchlostnej cesty R4 - sa stále odkladá," ozrejmila tlačová hovorkyňa úradu PSK Daša Jeleňová s tým, že druhá etapa severného obchvatu R4 sa už podľa dostupných informácií mala súťažiť, aktuálne je však verejné obstarávanie z dôvodu zmeny kritérií pre súťaž pozastavené.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo