2020-08-26 01:00:00
Na moste v BA
Zápcha v Bratislave

Na moste v BA prebehla skúška správnosti pred koncom prázdnin: Ako sa zaradiť?

Na moste Apollo v Bratislave si vodiči včera doobeda mohli opäť vyskúšať striedavé radenie.

Začiatok nového školského roka sa nezadržateľne blíži. Včera bolo vidieť následky dlhých prázdnin.

Včera doobeda prebehla na moste Apollo v Bratislave neplánovaná skúška správnosti z vodičských zručností a poznania pravidiel cestnej premávky. Väčšina vodičov prešla, nejeden to nezvládol.

Prázdniny boli dlhé. Veď toho roku začali už niekedy v marci. Premávka v Bratislave bola pol roka väčšinou pohodová. Lenže to sa od septembra s veľkou pravdepodobnosťou zmení. Začne sa školský rok, obyvatelia Bratislavy a satelitov sa vrátia domov, do práce a na cesty. Obzvlášť na moste Apollo to bude citeľné. Práve ten bude vďaka uzavretiu zjazdov z Petržalky do Ružinova na Prístavnom moste skúšaný vyššími dávkami dopravy.  

Skutočnosť, že prázdniny boli naozaj dlhé, bolo možné pozorovať pri včerajšom obmedzení dopravy. Na moste Apollo sa v pravom jazdnom pruhu v smere do centra pokazila cisterna. Vodiči si museli odskúšať zipsové radenie a obchádzanie prekážky na ceste. Niekoľkých to šokovalo.

Zdroj: jh

Napríklad vodiča zlato-strieborného BMW X3 minulej generácie, ktorý na zipsové (striedavé) radenie úplne zabudol (nie je na fotografii). Bol presvedčený, že svojim konaním háji spravodlivosť a vytrvalo bránil vodičovi červeného SEATu zaradiť sa do pruhu a vytlačil ho až na pruhovaný pás vozovky. Podobného konania sa nedopustil ako jediný. Takéto sa v minulosti stávalo na dennom poriadku. 

Polícia už roky upozorňuje, že na výjazde z Einsteinovej na most Apollo v smere do centra Bratislavy treba využívať oba jazdné pruhy. Radenie sa do „vláčiku“ iba v jednom pruhu spôsobuje predlžovanie kolóny a obmedzovanie dopravy aj ďalej v Petržalke. Využívanie ľavého jazdného pruhu neznamená predbiehanie sa. Vodiči v pravom pruhu nemajú právo obmedzovať vodičov v ľavom pruhu pri pripájaní sa späť do pravého pruhu. Ľavý pruh je síce krátky, no výrazne skracuje kolónu áut tiahnucich sa po Einsteinovej. Na spojení pruhov do jedného platí zipsové jazdenie. Informuje o ňom dopravná značka C30 striedavé radenie:

Vážení vodiči (nielen) z Bratislavy a okolia. Na cestách nás bude od septembra viac, budú obmedzenia, budú nehody, budú prekážky na ceste. Buďte takí láskaví a nevynucujte si svoju spravodlivosť. Lebo aj keby ste mali pravdu, na udržiavanie poriadku a „poučenie“ iných vodičov je tu polícia. A je celkom možné, že tá vaša spravodlivosť je pokrútená a vychádza z vašej nervozity a neznalosti pravidiel cestnej premávky. Nerobte zo seba volov, jazdite opatrne, ohľaduplne a podľa platných predpisov.

PS: Ako správne podotkli diskutéri, striedavé radenie platí všade. Nielen tam, kde je dopravná značka. Zdá sa však, že ani dopravná značka nestačí...


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo