2020-06-03 02:00:00
Alkohol Žilinský kraj
Alkohol Žilinský kraj
Zdroj: KR PZ Žilina

V Žilinskom kraji za týždeň 56 krát alkohol, pred týždňom 73

3. júna – Polícia v Žilinskom kraji odhalila minulý týždeň vyše 50 vodičov pod vplyvom alkoholu.

      Vlastne "nič nezvyčajné". Pije sa na odvahu, pre smútok, zaháňa sa osamelosť aj nuda... a tých dôvodov je viac, ako treba. Výsledok je vždy rovnaký: alkohol za volantom, nehody a neraz aj zbytočné straty najcennejšieho - života. Na cestách v Žilinskom kraji zistili policajti pod vplyvom alkoholu 25 vodičov motorových vozidiel a 25 vodičov nemotorových vozidiel. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

      Doplnil, že z celkového počtu vodičov motorových vozidiel 14 nafúkalo nad jedno promile, u 11 zistili požitie alkoholických nápojov pod jedno promile. „Šiesti vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobili dopravnú nehodu,“ uviedol Moravčík.

      Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. "Nielen z dôvodu, že ide o priestupok alebo trestný čin. Ale najmä preto, lebo následky dopravných nehôd bývajú v mnohých prípadoch tragické a alkohol za volant nepatrí," upozornil hovorca.

Zdroj: KR PZ Žilina

      V predchádzajúcom týždni od 18. mája zaevidovala polícia na cestách v Žilinskom kraji dokonca 73 vodičov pod vplyvom alkoholu. Z celkového počtu 38 vodičov motorových vozidiel 15 nafúkalo nad jedno promile a u 23 vodičov zistili požitie alkoholických nápojov pod jedno promile. Piati vodiči motorových vozidiel spôsobili pod vplyvom alkoholu dopravné nehody. Kontrolám sa nevyhli ani cyklisti, až u 30 z nich bola dychová skúška pozitívna. Pár príkladov:
      V piatok (22. 5.) zastavila policajná hliadka v Lomnej v okrese Námestovo 26-ročného vodiča skútra bez evidenčného čísla, ktorému pri dychovej skúške namerali 1,34 miligramu na liter (mg/l) alkoholu v dychu (2,79 promile).
      V sobotu (23. 5.) v nočných hodinách zastavila policajná hliadka v Bobrove v okrese Námestovo 34-ročného vodiča Fiatu bez rozsvietených stretávacích svetiel. Pri dychovej skúške mu policajti namerali 1,05 mg/l alkoholu v dychu (2,19 promile).

Zdroj: KR PZ Žilina
Zdroj: KR PZ Žilina

      V nedeľu (24. 5.) namerali policajti v Krušetnici v okrese Námestovo pri dychovej skúške 33-ročnému vodičovi Škody Superb 1,03 mg/l alkoholu v dychu (2,15 promile). Navyše zistili, že auto viedol v čase, keď mal právoplatne uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá.
      Vodiči čelia obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Polícia upozorňuje, že vodičovi pod vplyvom alkoholu môže zaistiť vozidlo a navrhnúť jeho prepadnutie.
      Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že sa dopustia priestupku alebo trestného činu. Ale najmä preto, že následky dopravných nehôd zavinených práve vodičmi pod vplyvom alkoholu bývajú v mnohých prípadoch tragické.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: KR PZ Žilina

Komentáre k článku


Stream naživo