2017-09-09 04:00:00
Mercedes AMG Hammer
Mercedes AMG Hammer

VIDEO: Toto nie je obyčajný Mercedes E W124 kombi, ale unikátne Kladivo od AMG

Hammer, alebo kladivo, bolo označenie najrýchlejšieho sedanu sveta od AMG. Toto je jediné kombi zvané Hammer.

Zlaté osemdesiate vyprodukovali množstvo unikátnych automobilov. Od tých našich východoeurópskych Favoritov a Oltcitov, cez SAAB 900 Turbo, BMW M3 E30, Peugeot 205 GTI, Audi Quattro, Ford Sierra RS Cosworth, až po filmový DeLorean, či Ferrari F40. Medzi najúžasnejšie autá rokov 80-tych ale nespochybniteľne patrí aj AMG Hammer.

Sedan, ktorý sa svojho času stal najrýchlejším na svete a sedan, ktorý bol z ďalších veľkých úspechov tunerov od AMG. AMG Hammer vznikol na základoch Mercedesu triedy E generácie W124. Pohodlný sedan pre pohodlných ľudí dostali do rúk tuneri z AMG a tí radový šesťvalec vymenili za 5,5 litrový osemvalec do V transplantovaný z triedy S. Neskôr Hammer získal i ten najväčší 6,0 litrový V8 motor.

AMG však nikdy nevyrábalo Hammer z kombi modelov, pretože v tom čase o to skrátka nikto nemal záujem. Až na jedného Kanaďana, ktorý z naftového kombíka svojej ženy vytvoril jediný kombi Hammer na svete.

Naftový motor, ktorý bol v tom čase za veľkou mlákou tiež pomerne nevšedný AMG vymenilo za 6,0 litrový motor V8 s výkonom cca 375 koní. Výmena to samozrejme nebola jednoduchá, no ako hovorí súčasný vlastník, keď ste mali na šeku dostatočne veľa núl, urobili všetko, čo ste chceli.

Výmena motora znamenala tiež výmenu pomocného rámu, kabeláže, tlmičov a mnohého ďalšieho. Auto dostalo ako diferenciál s obmedzenou svornosťou, tak i legendárne disky kolies.

Vo videu, ktoré (ako inak) vytvorili Američania z kanálu Petrolicious môžete počuť i starú (pomaly) legendu o tom ako názov Hammer vôbec vznikol – AMG totiž meno pre dané auto nemalo vymyslené, no údajne za ním stojí novinár, ktorý o charakteristike auta povedal, že zrýchlenie je ako keď vás niekto do chrbta udrie kladivom. Nuž, so šiestimi litrami Podkapotou, bodaj by to nebolelo...

jh

Komentáre k článku


Stream naživo