2016-05-01 04:55:00
Renault 5 Turbo a
Renault 5 Turbo a Turbo 2
Zdroj: wikimedia, petrolicious

VIDEO: Renault 5 Turbo 2 je návykový ešte aj dnes. Pozrite si jeho príbeh

Renault 5 Turbo je hot-hatch legenda, ktorá žije a ešte dnes z nej mnohým idú zimomriavky.

Je to typ automobilu, na ktorého stavbu by si dnešné automobilky vidiace všetko cez náklady a excelovské tabuľky už ani netrúfli. Automobil, ktorý nedával žiaden veľký komerčný zmysel, avšak prestíže a športového charakteru mal na rozdávanie.

Renault 5 Turbo vznikol ako rely špeciál, no jeho verzia označená ako Turbo 2 sa úplne legálne preháňala cestami v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Tento malý diabol je jeden z najostrejších hatchbackov, ktoré kedy vznikli a ešte dnes budí rešpekt. Veď jeho 1,4 litrový prepĺňaný motor s výkonom 118 kW (160 k) a krútiacim momentom 220 Nm je dosť aj na dnešné pomery. Ak si k tomu prirátame (alebo skôr odrátame?) celkovú hmotnosť 880 kilogramov, ochrannú klietku, vynikajúce jazdné vlastnosti a skutočnosť, že ide o automobil s motorom uprostred a zadným náhonom, hneď sa motoristickému fanúšikovi začnú zbiehať slinky. K tomu treba prirátať obdivuhodný zvuk a doslova šialený vzhľad a máte auto, ktoré dokáže zatieniť kadejaké športiaky.

Príbeh jedného z jeho presvedčených fanúšikov si môžete pozrieť v priloženom videu. Magazín Petrolicious meral cestu za automobilovým nadšencom z Le Mans a nebolo to nadarmo. Veru tak, tento chlapík sa narodil 15-minút cesty od legendárneho okruhu v Le Mans. Ešte v roku 1980 sa mu pošťastilo zajazdiť si na jednom z prvých R5 Turbo čerstvo vypustených z výrobnej linky. Už vtedy sa mu auto zahryzlo do srdca. Prešlo však veľa rokov, kým mu život dovolil vrátiť sa k spomienkam a nájsť si svojho vlastného Renaulta 5 Turbo 2. Ako vždy, aj v tomto prípade ide o výborné video, ktoré stojí zato pozrieť si.

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo