2022-03-02 11:30:00
Felicity Ace sa potopila
Felicity Ace sa potopila
Zdroj: Portugal Navy

Loď vezúca 4000 áut značiek koncernu Volkswagen sa potopila

Felicity Ace sa nepodarilo odtiahnuť do bezpečia, loď sa potopila s autami a všetkým, čo v nich bolo.

Nákladná loď Felicity Ace prevážala zhruba 4000 automobilov koncernu Volkswagen v hodnote prevyšujúcej 400 miliónov dolárov. Najviac áut na palube bolo modelov Audi (cca 1900), Porsche (cca 1100), zhruba 500 kusov bolo modelov Volkswagen, 189 áut bolo značky Bentley a 86 áut bolo značky Lamborghini. Medzi automobilmi boli ako plug-in hybridné, tak čisto elektrické modely.

Práve ich batériový systém je prvoplánovo považovaný za zdroj požiaru, ktorý prinútil všetkých 22 členov posádky opustiť loď. Požiar, nech už vznikol akokoľvek, neskôr zasiahol aj batériové automobily, o čom svedčili extrémne vysoké teploty, ktoré na lodi namerali termokamery. Loď začala mať problémy skoro v polovici cesty medzi Európou a USA. Prvé správy o Felicity a jej požiari sa objavili 16. februára. V priebehu nasledujúcich dní sa k lodi dostali námorníci z Portugalska a následne bolo povolaných niekoľko špeciálnych lodí schopných opustenú zhorenú loď odtiahnuť do bezpečia. Keď loď začali odťahovať, loď začala naberať vodu a naklonila sa na jednu stranu. Jej osud následne spečatilo zlé počasie a vysoké vlny.

Podľa doterajších informácií na mieste potopenia zatiaľ nie je vidno znaky úniku ropných látok, no to je slabá útecha ako pre budúcich majiteľov áut, tak pre enviromentalistov. Výrobca mal autá poistené a tak sa mu peniaze vrátia, problém bude s dodávkami ďalších áut do USA, keďže sa koncernu potopila jedna významná loď. Zákazníci tak musia čakať o mesiace dlhšie, než plánovali a díleri robia čo môžu, aby nezrušili svoje objednávky. Napríklad aj zľavami pri konfigurácii nového vozidla ako náhrady za potopené.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Automotive News

Komentáre k článku


Stream naživo