2020-04-17 18:38:00
Kia Žilina
Kia Žilina
Zdroj: TASR

PSA vyčkáva, Kia zastavuje, Volkswagen rozbieha aj v Stupave a Martine

Kia bola prvou lastovičkou, ktorá opäť spustila výrobu. Teraz ju zastavuje.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia (KMS) zastaví výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom z vážnych prevádzkových dôvodov od pondelka 20. apríla do štvrtka 23. apríla.

Dvojzmennú prevádzku plánuje automobilka obnoviť už v piatok 24. apríla. Základná organizácia Odborového zväzu KOVO Kia na sociálnej sieti informuje, že podľa kolektívnej zmluvy by tieto dni mali byť s náhradou 65 % priemernej mzdy.

Spoločnosť KMS už prerušila výrobu automobilov od pondelka 23. marca a v dvojzmennej prevádzke ju spustila v pondelok 6. apríla. Pôvodne mala obnoviť výrobu v trojzmennej prevádzke a po Veľkej noci prejsť na dvojzmennú prevádzku. "Dôvodom je náhla a neočakávaná situácia na trhu. V prípade ďalších zmien vás budeme informovať," uviedla KMS pred spustením výroby.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,4 milióna vozidiel a 5 miliónov motorov.


Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia neobnoví výrobu ani v nasledujúcom týždni do 26. apríla. Dôvodom sú pretrvávajúce komplikácie, spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19. Potvrdil to hovorca Peter Švec.

"O ďalšom vývoji budeme informovať v piatok 24. apríla," informoval Švec. Automobilka prerušila výrobu 19. marca z troch dôvodov. "Bola to ochrana zamestnancov pred novým koronavírusom, komplikácie s dodávkami dielov a pokles dopytu o priepastných viac ako 90 %, spôsobených opatreniami proti šíreniu ochorenia COVID-19," uviedol v tom čase Švec. Aj počas prerušenej výroby spoločnosť prijala ďalšie opatrenia pre zvýšenie štandardu zdravotnej bezpečnosti zamestnancov. Aktuálne vytvára automobilka v Trnave okolo 4500 pracovných postov.

Nič nové nie je ani v JLR v Nitre. Pôvodne mali obnoviť výrobu 8.4. no pre situáciu súvisiacu s koronavírusom ju zatiaľ neobnovili a vo fabrike pracujú len tímy nevyhnutné pre prevádzku závodu a práce na modeli Defender.

Okrem Bratislavy spustí Volkswagen od pondelka výrobu aj v Stupave a Martine

Spoločnosť Volkswagen Slovakia začne po niekoľkotýždňovej prestávke vyrábať od budúceho pondelka (20. 4.) okrem Bratislavy aj vo svojich fabrikách v Stupave a v Martine. Bratislavský závod spustí v jednozmennej prevádzke jeden zo segmentov vyrábajúcich SUV vozidlá, v ďalších dvoch závodoch budú nabiehať časti produkcie s ohľadom na aktuálny dopyt. TASR o tom informovala hovorkyňa podniku Lucia Kovarovič Makayová.

Firma pre zabezpečenie trvalej výroby prijala ďalšie nariadenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. K už zavedeným opatreniam, ako je dodržovanie odstupu, hygiena rúk či povinné nosenie rúška, pribudlo napríklad meranie teploty pri vstupe do závodu alebo do zmluvného autobusu, reorganizácia sedenia v autobusoch a spoločných priestoroch či individuálna dezinfekcia pracovných nástrojov a okolia pracoviska. Volkswagen minimalizoval osobné stretnutia, firma vydala celoplošný dočasný zákaz fajčenia v celom areáli a zaviedla napríklad aj možnosť chodiť v pracovnom oblečení do a z práce.

Kedy Volkswagen Slovakia zvýši produkciu na predkrízový výkon, nie je podľa Makayovej zatiaľ jasné. Okrem vývoja pandémie nového koronavírusu záleží najmä na možnostiach dodávateľskej siete a odbytu výrobkov.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo