2019-09-08 08:50:00
Daimler Mercedes kamión
Daimler Mercedes kamión
Zdroj: Daimler

Nemecký minister dopravy kritizuje novú daň z CO2 pre kamióny

Nemecký minister dopravy Andreas Scheuer varuje pred dôsledkami zavedenia novej dane na emisie oxidu uhličitého (CO2).

"Možná daň z CO2 predraží diesel. To výrazne zaťaží výlučne nemeckých prepravcov, nie však kamióny, ktoré v susedných krajinách tankujú lacnú naftu a našou krajinou len prechádzajú," povedal pre agentúru DPA.

"Preto chceme všetky kamióny, ktoré na našich cestách vypúšťajú priveľa CO2, zaťažiť vyšším mýtom. Týmto spôsobom aktívne ochránime životné prostredie a zabezpečíme pracovné miesta vodičov a vodičiek kamiónov."

Predstaviteľ Spolkového združenia pre nákladnu dopravu, logistiku a odpadové hospodárstvo (BGL) Dirk Engelhardt ministrovu kritiku privítal. "Minister dopravy svojimi vyjadreniami k dani z CO2 trafil jadro problému." Daň z CO2 a čisto národné obchodovanie s emisnými certifikátmi by viedli k vyšším cenám palív v Nemecku. Podiel zahraničných kamiónov na nemeckých cestách v súčasnosti presahuje 40 %. "Pri dojazde moderných nákladných vozidiel je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že budú tankovať iba v zahraničí. Nemecké prepravné spoločnosti sa tak dostanú do výraznej konkurenčnej nevýhody," reaguje Engelhardt.

Scheuer zopakoval svoju požiadavku, aby sa vyššie emisie CO2 zaťažili prostredníctvom mýta. Toto opatrenie sa zameriava na kamióny s vysokou spotrebou a jeho cieľom je urýchliť prechod na úspornejšie vozidlá. Kamióny s alternatívnym pohonom majú byť aj naďalej vyňaté z povinnosti platiť mýto.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo