2019-07-25 15:54:20
Tesla S, X aj
Tesla S, X aj 3 s balíkom plnej autonómie
Zdroj: Tesla.com

Tesla v strate, Daimler však tiež. Nissan musí vo veľkom prepúšťať

Americká automobilka Tesla opäť vykázala stratu. Je väčšia než sa čakalo. Stratový bol aj nemecký Daimler.

Výrobca elektrovozidiel Tesla oznámil za 2. kvartál vyššiu stratu, než sa čakalo. 

Americký výrobca elektrických áut Tesla zaznamenal za 2. štvrťrok nečakane vysokú stratu, a to aj napriek tomu, že za dané obdobie vykázal rekordné dodávky. Navyše, aj výsledky v oblasti tržieb boli horšie, než analytici predpokladali.

Tesla oznámila, že za 2. kvartál zaznamenala stratu vo výške 408 miliónov USD (366,25 milióna eur). Čiastočným dôvodom sú vysoké náklady. Analytici so stratou počítali, očakávali však, že bude podstatne nižšia. Upravená strata na akciu mala podľa odhadov analytikov dosiahnuť 40 centov, reálne však dosiahla 1,12 USD.

Produkcia a dodávky však zaznamenali rekord. Ako Tesla informovala, v 2. kvartáli vyrobila rekordných 87.048 vozidiel a zákazníkom v rovnakom období dodala 95.356 vozidiel. Aj čo sa týka kľúčového sedanu Model 3, dodávky zaznamenali rekord, keď firma zákazníkom dodala 77.634 áut.

Tržby síce výrazne vzrástli, zaostali však za odhadmi trhov. Ako informovala agentúra Reuters, dosiahli 6,35 miliardy USD oproti 4 miliardám USD v rovnakom období minulého roka. Analytici pritom očakávali ich rast na 6,41 miliardy USD.    

Po oznámení vyššej než očakávanej straty Tesla opätovne posunula termín, čo sa týka vykázania zisku. Spoločnosť pôvodne uvádzala, že zisk dosiahne už v 3. štvrťroku roka 2018, potom však termín niekoľkokrát posunula. Urobila tak aj teraz. Jej šéf Elon Musk najnovšie očakáva, že firma zaznamená zisk v poslednom kvartáli tohto roka, pričom v súčasnom by mala vykázať nulový rast.

Daimler zaznamenal v 2. kvartáli stratu 1,2 miliardy eur 


Slabý globálny predaj a náklady v súvislosti s dieselovým škandálom rovnako ako na výmenu airbagov Takata stiahli nemecký koncern Daimler v 2. kvartáli do červených čísel. Bola to prvá strata za takmer desať rokov.

Čistá strata koncernu za tri mesiace od apríla do konca júna dosiahla 1,2 miliardy eur. Prevádzková strata (pred úrokmi a zdanením) dosiahla 1,56 miliardy eur po zisku 2,6 miliardy eur v rovnakom období vlani. Hlavným dôvodom negatívneho vývoja boli jednorazové náklady vo výške 4,2 miliardy eur.

Daimler, ktorý vyrába napríklad autá značky Mercedes-Benz, už približne pred dvomi týždňami oznámil, že výsledky za 2. štvrťrok budú podstatne horšie, než sa očakávalo, a zároveň zhoršil celoročné vyhliadky.

Tržby v 2. kvartáli medziročne vzrástli o 5 % na 42,7 miliardy eur. Predaj osobných áut klesol o 3 %.

Čistý zisk Nissanu sa prepadol o 95 %, firma zruší 12.500 pracovných miest 

Japonská automobilka Nissan zruší 12.500 pracovných miest a zároveň obmedzí produkciu. Firma to oznámila po zverejnení výsledkov za 1. štvrťrok súčasného obchodného roka, v rámci ktorých informovala o prudkom poklese zisku.

V poslednom období zápasí Nissan s problémami na trhu USA a Európy a so zvyšujúcimi sa nákladmi. Navyše, snaží sa dostať z dôsledkov škandálu spojeného so zatknutím jeho bývalého šéfa Carlosa Ghosna.

Spoločnosť vo štvrtok oznámila, že v 1. kvartáli obchodného roka 2019/2020 (apríl - jún) dosiahla čistý zisk 6,4 miliardy jenov (53,15 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka zaznamenal Nissan zisk 115,8 miliardy jenov, čo medziročne znamená pokles takmer o 95 %.

Prevádzkový zisk dosiahol 1,6 miliardy jenov. Medziročne to predstavuje pokles o 98,5 %. V 1. štvrťroku 2018/2019 vykázala firma prevádzkový zisk 109,14 miliardy jenov.

Výsledok bol podstatne horší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov. Tí očakávali výrazný pokles prevádzkového zisku, počítali však s tým, že dosiahne približne 39,5 miliardy jenov. Výsledky ovplyvnili najmä pokračujúce problémy Nissanu na kľúčovom americkom trhu, kde firma s cieľom udržať vysoké predaje musela prísť s výraznými zľavami.

Za celý rok očakáva Nissan pokles zisku o 28 % na 230 miliárd jenov. Ak sa prognóza potvrdí, bude to najnižší prevádzkový zisk Nissanu za vyše 10 rokov.

Súbežne s oznámením prudkého poklesu zisku za 1. štvrťrok automobilka informovala o pláne znížiť do konca obchodného roka 2022/2023 objem produkcie a zrušiť 12.500 pracovných miest.

"Nissan zníži globálnu výrobnú kapacitu do konca obchodného roka 2022/2023 o 10 %. Súbežne s optimalizáciou výroby firma zredukuje počet zamestnancov približne o 12.500," uviedla automobilka. Denník Nikkei už v stredu (24. 7.) informoval o tom, že automobilka by mala oznámiť rušenie viac než 10.000 pracovných miest, pričom dotknúť by sa malo najmä závodov s nižším výkonom.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo