2019-06-12 17:40:00
Nissan Qashqai 2019
Nissan Qashqai 2019
Zdroj: Nissan

Nissan by mohol podporiť spojenie Renaultu s FCA. Má jednu podmienku

Aj keď predseda predstavenstva Elkann stiahol ponuku na fúziu, nemusí byť všetko stratené. Kľúčový je Nissan.

Automobilka Nissan chce požiadať Renault, aby výrazne znížil svoj podiel v japonskej firme zo súčasných 43,4 %, výmenou za podporu jeho fúzie s koncernom Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Uviedli to v pondelok dva zdroje oboznámené s touto záležitosťou, ktoré nechceli byť menované.

FCA a Renault sa údajne snažia oživiť rozhovory o partnerstve, ktoré minulý týždeň stroskotali, a získať súhlas Nissanu, partnera Renaultu v aliancii, s fúziou. Podľa oboch zdrojov je Nissan údajne pripravený vyzvať Renault, aby výrazne znížil svoj podiel v japonskej automobilke, ktorá je väčšia ako jej francúzsky aliančný partner.

Stále však nie je jasné, či je možné oživiť komplexnú a politicky zmysluplnú dohodu s FCA. Predseda predstavenstva FCA John Elkann 6. júna stiahol ponuku na fúziu po tom, čo francúzska vláda, najväčší akcionár Renaultu, zablokovala hlasovanie a požadovala viac času na získanie podpory Nissanu.

Kolaps rokovaní, z ktorého FCA aj Renault obvinili priamo francúzsku vládu, pripravil obidve spoločnosti o príležitosť vytvoriť tretiu najväčšiu automobilku na svete s ročnými synergiami v hodnote 5 miliárd eur.

Zlyhanie rozhovorov zároveň vrhlo ostré svetlo na vzťahy Renaultu s Nissanom, ktoré sa zhoršili po zatknutí bývalého predsedu aliancie Carlosa Ghosna vlani v novembri. Teraz čaká na súdny proces v Japonsku na základe obvinení z finančných priestupkov, ktoré popiera.

Taliansko-americký koncern FCA, ktorý zahŕňa značky Fiat, Chrysler aj športové autá Maserati, zatiaľ nevenoval pozornosť návrhom francúzskych úradníkov, že plán na fúziu sa môže prehodnotiť.

Elkann a jeho francúzsky kolega Jean-Dominique Senard však aj po kolapse rokovaní Senard diskutovali o prípadnom oživení plánu, uviedli tri zdroje z aliancie. Renault a hovorca FCA to odmietli komentovať.

Jedného z vedúcich poradcov Elkanna v otázke fúzie Tobyho Myersona očakávajú v pondelok v sídle spoločnosti Nissan v Jokohame na prieskumné diskusie s manažmentom. Pravdepodobne sa nich zúčastní aj riaditeľ Nissanu Hiroto Saikawa. Myerson na otázky agentúr neodpovedal.

Schôdza sa má konať v čase, keď napätie v aliancii stúpa po tom, čo Senard varoval Saikawu, že Renault je pripravený blokovať kľúčové reformy riadenia Nissanu. Zvyšujúce sa napätie a vyjednávanie pozície by však zároveň mohli viesť k prelomu, pretože priemyselná logika a úspory spoločnosti FCA-Renault sa ťažko ignorujú.

Pre francúzsku vládu je najdôležitejšia aliancia Renaultu a Nissanu. Fúzia s inou automobilkou je druhoradá

Prioritou francúzskej vlády ako akcionára v automobilke Renault je posilnenie aliancie firmy s japonským Nissanom. Povedal to v nedeľu francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Ako uviedol po skončení dvojdňovej schôdzky ministrov financií a šéfov centrálnych bánk štátov skupiny G20 v japonskej Fukuoke, kľúčová je aliancia s Nissanom a jej ďalšie posilnenie. Až potom ďalšie prípadné spojenia.

"Sme hrdí na Renault ako firmu. Jeho zamestnanci, závody a výskumné centrá sú skutočne symbolom kvality francúzskeho priemyslu. Ak sa však pozrieme na posledných 20 rokov, tak vidíme, že partnerstvo s Nissanom automobilku Renault výrazne podporilo. Preto je dôležité túto alianciu nielen udržať, ale ešte posilniť," povedal Le Maire.

Už v sobotu (8. 6.) uviedol v rozhovore pre tlačovú agentúru AFP, že vláda je pre podporu aliancie s Nissanom pripravená znížiť svoj 15-percentný podiel v Renaulte. Konsolidácia aliancie s ďalšími automobilkami ako Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je podľa ministra druhoradá. 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo