2019-03-31 07:00:00
Koncept smart forease+
Koncept smart forease+
Zdroj: mercedes-benz

Smart nezanikne, naopak. Ponúkne nové modely. Lebo partnerstvo Daimleru a Geely

Daimler a Geely Holding zakladajú spoločný globálny podnik zameraný na vývoj značky Smart.

Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) a Daimler AG (Daimler) dnes oznámili založenie spoločného globálneho podniku, v ktorom bude každá spoločnosť vlastniť rovnaký 50 percentný podiel. Cieľom je ďalší rozvoj značky Smart, priekopníka mestskej mobility, ako lídra v segmente elektromobilov.

Na základe dohody o spoločnom podniku sa bude v novom závode v Číne špecializovanom na elektromobily montovať ďalšia generácia elektromobilov Smart určená pre globálny trh, ktorej predaj sa začne v roku 2022.

Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars, dodal: „Viac ako 2,2 milióna zákazníkov považuje Smart za priekopníka v oblasti mestskej mobility. Vďaka jeho úspešnému príbehu sa tešíme na ďalšie rozvíjanie značky v spolupráci s Geely Holding, silným partnerom v segmente elektromobilov. Spoločne navrhneme, vyvinieme a v Číne budeme vyrábať ďalšiu generáciu elektrických vozidiel Smart pre celosvetový trh - s prvotriednymi výrobnými štandardmi a vynikajúcou úrovňou bezpečnosti značky Smart. Tešíme sa na ďalšie budovanie nášho úspechu v Číne a vo svete so všetkými našimi partnermi. V závode v Hambachu sa bude v budúcnosti vyrábať kompaktný elektromobil Mercedes-Benz, čím sa zabezpečí udržanie pracovných miest ako aj ďalšie investície.”

Li Shufu, predseda Geely Holding, sa vyjadril: „Plne rešpektujeme hodnotu značky Smart. Táto značka má jedinečnú atraktivitu a silnú komerčnú hodnotu. Geely Holding a Daimler sa tešia na tento náročný a vzrušujúci nový projekt, prostredníctvom ktorého ďalej podporíme uvedenie prémiových elektromobilov na trh a poskytneme našim zákazníkom ešte lepšiu skúsenosť z tejto formy mobility. Ako rovnocenní partneri budeme robiť všetko preto, aby sme značku Smart podporili v celosvetovom meradle. Využijeme naše skúsenosti a globálne kompetencie v oblasti manažmentu značky, vývoja a výskumu, výroby, riadenia dodávateľského reťazca a v ďalších oblastiach. Synergie z tejto spolupráce budú prínosné pre obe strany a zároveň nám umožnia ďalej rozvíjať technológie pre Smart, vrátane oblasti konektivity, aby sme sa naďalej držali v čele odvetvia aj v priebehu jeho širšej transformácie.“

Zdroj: Smart Brabus

Predstavenstvo nového spoločného podniku bude mať šesť členov. Partnerské strany v ňom budú mať rovnaký počet zástupcov. Za Daimler AG to budú Hubertus Troska, člen predstavenstva Daimler AG zodpovedný za aktivity v Číne, Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG zodpovedná za predaj divízie Mercedes-Benz Cars a Markus Schäfer, člen divízneho predstavenstva Mercedes-Benz Cars pre výrobu a dodávateľský reťazec a menovaný člen predstavenstva zodpovedný za výskum skupiny a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars. Členmi predstavenstva za Geely Holding budú Li Shufu, predseda Geely Holding, An Conghui, prezident Geely Holding a prezident a generálny riaditeľ Geely Auto Group a Daniel Donghui Li, výkonný viceprezident a finančný riaditeľ Geely Holding.

Partneri sa dohodli, že novú generáciu vozidiel Smart z hľadiska dizajnu navrhne celosvetová sieť Mercedes-Benz Design a o oblasť vývoja sa postarajú globálne inžinierske centrá Geely. Výroba bude prebiehať v Číne.

Zdroj: Smart Brabus

V rámci programu vývoja vozidiel sa plánuje aj rozšírenie portfólia produktov Smart do rýchlo expandujúceho segmentu B.

Až do uvedenia novej generácie Smart v roku 2022 bude Daimler pokračovať vo výrobe súčasnej generácie vo svojich závodoch v Hambachu vo Francúzsku (Smart EQ fortwo) a v Novo Mesto v Slovinsku (Smart EQ forfour).

Závod v Hambachu zároveň prevezme novú úlohu vo výrobnej sieti divízie Mercedes-Benz Cars a v budúcnosti začne vyrábať kompaktný elektromobil Mercedes-Benz pod novou produktovou a technologickou značkou EQ. Mercedes-Benz investuje do svojho závodu v Hambachu 500 miliónov eur a bude ďalej využívať expertízu svojich pracovníkov.

Predpokladá sa, že založenie spoločného podniku by malo byť ukončené do konca roku 2019. Finančné podmienky spoločného podniku zatiaľ neboli zverejnené.

Informácie o založení spoločného podniku prichádzajú po oznámení separátnej dohode medzi Daimler Mobility Services a Geely Technology Group z minulého roku, v rámci ktorej sa spoločnosti dohodli na spolupráci pri vývoji novej prémiovej služby Ride-Hailing v Číne.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo