2018-12-09 16:50:00
Ford Ranger Raptor
Ford Ranger Raptor
Zdroj: Ford

Volkswagen a Ford rokujú o spolupráci. Spojenie obrov by vytvorilo mega alianciu

Dve z najväčších automobiliek na svete - Volkswagen a Ford, rokujú o spolupráci. Tá bude zahŕňať viac ako len úžitkové vozidlá.

Rozsiahlu alianciu by giganti automobilového trhu údajne mohli oznámiť už začiatkom budúceho roka.

Dohoda o aliancii by mala obom koncernom umožniť zvýrazniť svoje silné stránky a vykompenzovať slabosti, a to v čase, keď sa musia vyrovnávať nielen s tradičnými konkurenčnými výzvami, ale aj s rizikami spojenými s rozsiahlou technologickou transformáciou v odvetví. Očakáva sa, že súčasťou dohody bude spolupráca v oblasti elektrifikácie áut a autonómneho riadenia.

"Nachádzame sa v dosť pokročilých rokovaniach a rozhovoroch s Fordom, ktorých cieľom je vybudovanie globálnej automobilovej aliancie, ktorá by tiež posilnila americký automobilový priemysel," povedal šéf Volkswagen Herbert Diess tento týždeň novinárom vo Washingtone po stretnutí s prezidentom Donaldom Trumpom.

S Trumpom sa stretli aj lídri európskych automobiliek, ako je šéf Daimleru Dieter Zetsche. Pokúšali sa zmierniť obchodné napätie. Americký prezident totiž hrozí zavedením ciel na dovoz áut do USA.

Diess podľa vlastných slov povedal Trumpovi, že Volkswagen "uvažuje o výstavbe druhého závodu", ktorý by bol dodávateľom pre už existujúci závod automobilky v Chattanooga. Ten sa už kapacitne zdvojnásobil od svojho otvorenia v roku 2011.

Existuje však aj možnosť, že Volkswagen prevezme jeden slabo využívaný montážny závod od Fordu. Ďalšou alternatívou podľa viacerých zdrojov je, že nemecká automobilka by sa mohla deliť o viac než jeden závod s Fordom.

Obe automobilky rokujú o spolupráci počas väčšiny tohto roka. Potvrdili sa tiež fámy, že podpísali memorandum o spolupráci, ktorej cieľom je spoločný vývoj a montáž úžitkových vozidiel.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo