2018-11-06 13:56:51
Škoda vyrobila už milión
Škoda vyrobila už milión áut v roku 2018
Zdroj: Škoda auto

Volkswagen postaví nový závod Škody mimo ČR

Koncern Volkswagen plánuje pre svoju značku Škoda výstavbu nového závodu.

Ten však nemá stáť v Česku, ale v Bulharsku alebo Turecku, uviedol nemecký Handelsblatt. Podľa zdrojov z Volkswagenu by dozorná rada koncernu mohla o výstavbe závodu rozhodnúť už na budúci týždeň.

Ako potenciálne lokality pre nový závod sa spomínajú predovšetkým Bulharsko alebo Turecko. V Česku nový závod určite stáť nebude, keďže je tam nedostatok pracovnej sily. Hovorca Škody sa k plánom odmietol vyjadriť, uviedol Handelsblatt v pondelok večer.

Keďže už teraz sú kapacity v Česku nedostatočné, Škoda vyrába časť svojich áut v iných závodoch koncernu Volkswagen. Škoda v roku 2014 produkovala 1 milión vozidiel ročne, aktuálne je to už 1,23 milióna. Podľa plánov českej dcéry Volkswagenu by sa tieto čísla mali v najbližších rokoch ešte výrazne zvýšiť.

Okrem toho chce Volkswagen zmeniť výrobu v dvoch ďalších závodoch. Ide o závody v Emdene a Hanoveri. Kým v Emdene sa aktuálne vyrába Passat, v Hanoveri vyrába VW úžitkové vozidlá ako Crafter, či Amarok a tiež Tiguan. Oba závody by sa mali preorientovať na výrobu elektrických vozidiel postavených na novej platforme MEB. Závod v Emdene trpí stagnujúcim záujmom zákazníkov o sedany strednej triedy. Zákazníci uprednostňujú modely SUV.

Ďalšou zaujímavou informáciou pochádzajúcou z koncernu Volkswagen je, že pozícia Audi ako vývojového lídra sa môže v nasledujúcich desiatich rokoch výrazne oslabiť. Volkswagen už dávnejšie oznámil spoluprácu s Fordom, tá sa mala pôvodne týkať najmä užitkových vozidiel, no podľa najnovších informácii sa môže stať, že VW bude s Fordom zdieľať platformu elektrických vozidiel.

Volkswagen plánuje spustiť výrobu prvého elektrického auta na novej platforme už budúci rok v závode Zwickau. Pôjde o I.D. hatchback. Ďalšie modely by mali pribúdať v rýchlom slede.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo