2018-05-02 04:15:00
Bosch a naftové motory
Bosch a naftové motory
Zdroj: Bosch

Zachráni BOSCH naftové autá? Šéf spoločnosti tvrdí, že vedia ako na to!

Riaditeľ spoločnosti BOSCH hovorí o technologickom prielome. Pritom si nevyžiada nové dodatočné komponenty.

Riaditeľ spoločnosti Dr. Volkmar Denner na každoročnej výročnej tlačovej konferencii povedal, že Bosch vie ako zachrániť naftové motory. Expertom spoločnosti sa podaril technologický prielom, ktorý umožní naftovým motorom v osobných autách prežiť aj v budúcnosti, a to bez dodatočných komponentov a bez výrazného zvyšovania spotreby paliva.

Posúvaním možností vstrekovania paliva, nasávania a teplotného manažmentu sa spaľovací proces naftových motorov môže zlepšiť natoľko, že emisie oxidov dusíka NOx môžu klesnúť až na úroveň 13 mg/km. Súčasná najprísnejšia európska legislatíva pritom vyžaduje splnenie úrovne 165 mg/km a od roku 2020 to bude 120 mg/km.

Naftové motory teda majú aj vďaka týmto posunom zostať v ponuke osobných automobilov až dovtedy, kým sa nepodarí elektromobilom dostať na masový trh, a to ešte pár rokov vývoja a inovácií zhltne.

Bosch taktiež žiada, aby sa do diskusie o emisiách CO2 vnieslo viac transparentnosti, a to najmä pri elektromobiloch. Tie síce dokážu jazdiť bez lokálnych emisií, no ich uhlíková stopa v celkovom ponímaní vôbec nemusí byť nižšia ako pri konvenčných motoroch. Zákazník by to mal vedieť a vyberať si aj na základe takéhoto porovnania.

Spoločnosť BOSCH bola priamo zapojená do aféry Dieselgate a dostala pokutu na úrovni 327 miliónov dolárov. Bosch dodával komponenty aj do motorov s podvodným softvérom a musel sa tak spolupodielať na pokutách.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Bosch

Komentáre k článku


Stream naživo