2017-06-30 13:25:00
Škoda Octavia Combi L&K
Škoda Octavia Combi L&K 2,0 TDI 110 kW DSG
Zdroj: Jozef Vydra

JAZDENKY: Najpohodlnejší sú vodiči v Bratislavskom kraji. Automaty majú najradšej

Najpohodlnejší záujemcovia o jazdené autá žijú a pôsobia v Bratislavskom kraji.

Ak ide o pohodlie pri jazde, zdá sa, že najpohodlnejší vodiči sú v hlavnom meste a okolí. Podiel automatických prevodoviek na predajoch jazdených áut je celoslovensky najväčší práve v Bratislavskom kraji. Vyplýva to zo štatistík za prvý polrok tohto roka, ktoré pravidelne zbiera a sumarizuje najväčší predajca jazdených áut na Slovensku AAA Auto.

I keď na Slovensku stále platí, že záujemcovia o jazdené autá radšej volia stávku na istotu v podobe manuálnej prevodovky, na západnom Slovensku je čoraz viac tých, ktorí zvolia pohodlnejšiu alternatívu bez nutnosti radenia. V Bratislave sa všetky verzie automatických a automatizovaných prevodoviek podieľajú na predajoch podielom 19%. S veľkým odstupom nasleduje Trnavský kraj dosahujúci 14% podiel automatických prevodoviek pri jazdených autách. V ďalších krajoch sa podiel automatov pohybuje medzi 10 až 12%. Najmenší záujem o automatické prevodovky je v Nitrianskom, Žilinskom a Košickom kraji na úrovni 10 % z celkových predajov jazdených áut.

Dôvodov je viacero. Najvýznamnejší faktor s tým súvisiaci je samozrejme cena jazdených automobilov. V Bratislavskom kraji je cena predávaných jazdených áut výrazne vyššia než kdekoľvek inde, ak pravda nerátame slovenskú anomáliu – Trenčiansky kraj, kde sú ceny jazdených áut násobne vyššie pre silné zastúpenie profesionálnych inzerentov dovážajúcich luxusné vozidlá zo zahraničia. V máji bola priemerná cena jazdených áut v Bratislave dvakrát vyššia než v ostatných krajoch Slovenska. Súvisí to s vyššou ekonomickou silou v kraji s vyššími priemernými zárobkami.

 Ďalším z čiastkových dôvodov je dozaista zhoršujúca sa situácia na cestách a hodiny strávené v dopravných zápchach. Pomalé posúvanie sa v kolónach v Bratislave a okolí praje väčšiemu dopytu po pohodlnejších autách s automatickou prevodovkou. Zabudnúť nemožno ani na nižší vek automobilov a rastúci záujem o väčšie vozidlá so širšou ponukou automatických prevodoviek. Do celkového priemeru ale tiež vstupuje veľká popularita automobilov koncernu VW, ktorá je viditeľná na celom Slovensku a ktorá tiež čiastkovo ovplyvňuje vyšší podiel automatických prevodoviek. DSG – ako finančne dostupná a schopná alternatíva k manuálnym prevodovkám je výraznejšie zastúpená aj pri novších jazdených autách – skratka DSG (a postupne i ďalšie) nás učí používať automatické prevodovky aj pri autách v nižších triedach.

Keďže je pri výbere jazdeného auta stále najvýznamnejším faktorom cena, potrvá ešte dlho, kým sa podiel automatických prevodoviek dostane vyššie než na úroveň cca 1/5 predajov. Keď je v ponuke auto s manuálom alebo ten istý model, no s automatom, a teda vyššou cenou, aj tak voľba padne na manuál.

 

jh
ZDROJ: AAA Auto

Komentáre k článku


Stream naživo