2017-01-09 17:20:00
Donald Trump a jeho
Donald Trump a jeho vozidlá Ilustračné foto

Ford ruší výstavbu továrne v Mexiku. S Trumpom to vraj nemá nič spoločné...

Ford ruší plán výstavby továrne v Mexiku v hodnote 1,6 miliardy dolárov. Vedenie tvrdí, že toto rozhodnutie nemá nič s Trumpom.

Americká automobilka Ford ruší plánovanú investíciu v objeme 1,6 mld. USD do výstavby nového závodu v Mexiku. V utorok to oznámil šéf firmy Mark Fields, ktorý zároveň uviedol, že automobilka vynaloží 700 mil. USD do rozšírenia výrobných kapacít v štáte Michigan. Rozhodnutím automobilka reaguje na prudký pokles predajov malých áut na severoamerickom trhu a zároveň predstavuje "vyjadrenie dôvery" v ekonomickú politiku zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, povedal Fields. Automobilku Ford aj jej konkurenta General Motors (GM) Trump nedávno opakovane kritizoval za presúvanie výroby do Mexika.

Ešte v utorok Trump prostredníctvom siete Twitter pohrozil uvalením daní na GM General Motors pre dovoz kompaktných vozidiel vyrobených v Mexiku do USA. Jeho vyjadrenie bolo ďalšou z hrozieb, že sa uvalia dane na výrobcov áut, ktorí presúvajú produkciu do Mexika a dopravujú autá späť do USA v rámci Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Severoamerické médiá jednoznačne spájajú toto rozhodnutie so zvolením Trumpa a prípadnými komplikáciami, ktoré by mohla automobilka mať pri dovážaní týchto vozidiel do USA, keďže Trump podľa všetkého plánuje zakročiť proti dohode o voľnom obchode.

Takéto rozhodnutia sa ale len málokedy dejú len na základe nepotvrdených a neistých informácií so zdrojom JBB. Ford USA sa prostredníctvom svojej hovorkyne vyjadril v zmysle, že toto rozhodnutie bolo prijaté na základe ekonomických faktorov. Podľa analitykov čaká americký trh budúci rok markantné ochladenie, navyše sú malé vozidlá značky v USA čoraz menej populárne a ich predaje dlhodobo klesajú. V tomto kontexte sa tak zdá investícia do samostatného závodu pre malé autá (Focus a C-Max) ako riziková. Investovanie do už postavených závodov je tak výrazne lacnejšou a istejšou alternatívou, čo dokumentujú aj priame investície značky do nového závodu vo výške 1,6 mld alebo 700 miliónov do modernizácie a zvýšenia kapacity domáceho závodu.

Kritici by mohli tvrdiť, že toto oznámenie je veľmi zlou reklamou pre vedenie Fordu a že takéto stiahnutie chvosta je priam slabošské, či naznačuje horšiu finančnú situáciu značky. Akciový trh ale dokumentuje, že je to výborné PR, keďže iba za čas od vyhlásenia tohto rozhodnutia stúpli akcie Fordu o tri percentá.

jh
ZDROJ: SITA, BBC

Komentáre k článku


Stream naživo