2017-01-03 12:15:00
Volkswagen Atlas a CrossBlue
Ilustračné foto
Zdroj: VW

Volkswagen naberá 1000 IT expertov. Od vývojárov hier až po AI

Volkswagen sa pod novým vedením mení tempom aké mu doteraz nič nevravelo.

Nové vedenie mení gigantický koncern doslova zo dňa na deň. Naberá IT expertov nielen do centrály vo Wolfsburgu, ale aj do nových IT hubov značky v Berlíne, či v Mníchove. Cieľom je posunúť automobilku do budúcnosti, vymaniť ju zo starých neohybných pravidiel a zákonitostí a dostať ju čo najrýchlejšie do novovznikajúceho konkurenčného prostredia. Volkswagen chce prostredníctvom nových služieb konkurovať takým ako je Uber. Cesta automobilky sa tak zdanlivo odkláňa od tradičnej výroby automobilov k novým trendom v oblasti mobility. Jedinou možnosťou ako ciele naplniť je prijať stovky nových ľudí a presne to automobilka robí.

Volkswagen doslova nakupuje nových vysokokvalifikovaných špecialistov v IT sektore a to aj z oblastí ako je vývoj hier, aplikácií, programov a zvyšuje tak svoje know-how v oblasti umelej inteligencie, virtuálnej reality, robotiky, racionalizácie produkcie, v oblasti prechodu na priemysel 4.0, v oblasti konektivity, v oblasti mobilných služieb, dizajnu, či v oblasti big data (zhromažďovanie a spracovanie tak zložitých a komplexných dát a informácií, že ich súčasné systémy nedokážu spracovať a vyhodnotiť – napr. autonómia dopravy).

Nábor nových zamestnancov už začal pred niekoľkými mesiacmi a pokračovať bude ďalšie tri roky. V nových IT centrách značky to podľa vyjadrení ľudí z koncernu žije ako vo včelích úľoch. Nezmenili sa však len lokality a vedenie, zmenil sa aj prístup k zamestnancom v týchto nových centrách. Namiesto tradičného starosvetského manažovania ľudí a ich kastovania na základe ich šarží, zaradenia, a teda manažment s dôkladným dodržiavaním postupnosti komunikácie a vývoja, ako to bolo doteraz, v nových centrách pracujú špecialisti úplne inak, modernejšie a otvorenejšie. Jedným z dôkazov zmien je prechod z nemčiny do angličtiny vo firemnej komunikácii.

Hovorí o tom Dr. Martin Hofmann CIO (šéf IT) skupiny Volkswagen: „Úlohy, ktorým čelíme sú pestrejšie a zaujímavejšie ako v minulosti. V celosvetovo pôsobiacej skupine VW písmenká IT znamenajú: medzinárodná kooperácia, prispôsobivé pracovné prostredie, akčné kreatívne tímy a najpokročilejšie technológie. Stručne: nikde nie je v súčasnosti IT zaujímavejšie ako vo Volkswagene,“ dodáva Hofmann.

Či už s vyjadrením šéfa IT Volkswagenu súhlasíte alebo nie, je isté, že tradičná až konzervatívna automobilka sa mení a že pracovné prostredie v jej nových oddelených centrách sa čoraz viac ponáša na prostredie v akom pracujú IT špecialisti v spoločnostiach ako Google, Facebook, Uber a podobne...

Jedným z prvých viditeľných prejavov tohto snaženia má byť nový koncept minibusu budúcnosti, ktorý VW predstaví na nadchádzajúcom autosalóne v Detroite a ktorý by mal predstavovať prvé zhmotnenie skutočného cieľa konkurovať dopravným službám ako Uber. Nový pracovníci, ktorých VW prijme v nasledujúcich rokoch budú pracovať v spomínaných mestách a to v IT centrách ako Virtual Engineering Lab, Data Lab, Smart Production Lab, Ideation Hub alebo priamo v centre IT vo Wolfsburgu.

 

jh
ZDROJ: VW

Komentáre k článku


Stream naživo