2017-09-17 04:00:00
Dacia Duster 2017 Frankfurt
Dacia Duster 2017 Frankfurt
Zdroj: Dacia

FOTO + VIDEO: Nová Dacia Duster prichádza s bohatšou výbavou, no stále s nízkou cenou

Duster je lepšie vybavený, modernejší i bezpečnejší, stále si však chce udržiavať atraktívnu cenu. Na ceny si ale musíme ešte počkať.

Uplynulo 7 rokov od premiéry ľudového SUV od rumunsko-francúzskej značky Dacia. Teraz prichádza nový, výrazne prepracovaný Duster. Nejde pritom o auto, ktoré by bolo nové od základu až po strechu. Je to stále ten Duster, ktorý poznáme už sedem rokov. Načo meniť niečo, čo je tak úspešné, najmä, ak si to má zachovať lákavú cenu.

Duster si zachováva takmer identické vonkajšie i vnútorné rozmery (dĺžka 4,3 metra, šírka 1,8 metra). Má nanovo vystuženú konštrukciu, má nové bezpečnostné prvky, evolučný vzhľad, prepracovaný interiér, novú doplnkovú výbavu i lepšie odhlučnenú kabínu.

Základ ale zostáva rovnaký. Podkapotou nájdete tú istú ponuku ako v prípade súčasného Dustera. Základ tvorí atmosférický motor s objemom 1,6 litra označený ako SCe 115 (115 k). Spojený je výhradne s manuálnou prevodovkou, môžete si vybrať či s pohonom prednej, alebo oboch náprav. K dispozícii je aj verzia na LPG. Výkonnejší, no menší je takisto benzínový štvorvalec s objemom 1,2 litra. Prepĺňaný priamovstrekový agregát TCe 125 ponúka Dusteru viac dynamiky a taktiež ho možno kombinovať iba s manuálnou prevodovkou, ale s oboma typmi pohonu. Naftu zastupuje dobre známa pohonná jednotka 1,5 dCi s výkonom buď 66 kW (90 k) alebo 81 kW (110 k). Silnejší motor získate aj s pohonom všetkých kolies. Ak sa uspokojíte s pohonom iba prednej nápravy, môžete zvýšiť komfort automobilu prostredníctvom automatickej dvojspojkovej prevodovky EDC.

Skôr než budete pokračovať, pozrite si nového Dustera na videu. Do detailu si môžete pozrieť zovňajšok i nový interiér a uvidíte ho aj v pohybe. Bez komentára. Nech sa páči. 

Priechodnosť terénom zabezpečuje jednak overený pohon všetkých kolies s možnosťou uzamknutia rovnomerného prerozdelenia krútiaceho momentu medzi nápravy, no tiež dostatočná základná svetlá výška 21 cm. Nájazdový uhol 33° a výjazdový 30° hovoria jasnou rečou. K tomu sa po novom pridáva možnosť sledovať okolie vozidla štyrmi kamerami rozmiestnenými okolo karosérie, zároveň môže vodič sledovať 4x4 monitor s kompasom a uhlom naklonenia. Navyše Duster disponuje asistenčnými systémami na automatické udržiavanie rýchlosti pri zostupe z kopca, či automatické zabrzdenie pri rozbehu do kopca.

Zdroj: Dacia

Vyššiu bezpečnosť a odolnosť vozidla zabezpečuje posilnený rám automobilu, záclonové airbagy, či automatické svetlá a asistent sledovania mŕtveho uhla. Všetko prvky, ktoré Dacia zatiaľ nemala v ponuke.

V ponuke je úplnou novinkou i automatická klimatizácia s možnosťou nastavenia dvoch zón. Klimatizácia je silnejšia, pre komfortnejšie jazdenie za horúcich dní.

Novinkou je tiež bezkľúčové štartovanie prostredníctvom rokmi používanej a vylepšovanej karty akú poznáme z vozidiel Renault.

Dacia sa pýši novými väčšimi odkladacími priestormi vo vozidle. Celkový objem uložných kapacít v kabíne narástol o 5,8 litra na 28,6 litra a to aj vďaka 2,7 litrovému priečinku pod sedadlom spolujazdca.

Zdroj: Dacia
Zdroj: Dacia
Zdroj: Dacia
Zdroj: Dacia

Celková kapacita batožinového priestoru je v prípade verzie s pohonom iba prednej nápravy 445 dm3, AWD to má za 376 dm3.

Prepracovania sa dočkali aj sedadlá. Majú nové prešívanie, no najmä využívajú nové materiály – peny pre vyššiu odolnosť a bočné vedenie. Sedadlá majú prepracovanú anatómiu i osadenie do konštrukcie. Sedák je o 2 cm dlhší a sedadlo sa výškovo nastaviť v rozmedzí 6 centimetrov.

Novinkou je tiež plne nastaviteľný volant – výškovo 4 cm, no môžete si ho i potiahnuť bližšie k sebe o 5 cm. Nové sú i dverové panely, kľučky, výduchy ventilácie, samotný volant s mäkkým finišom pre vyššiu životnosť i príjemný dotyk. Auto má ovládanie na volante, novú hlavicu radiacej páky, nové budíky a nové sú i ďalšie použité materiály na palubovej doske pre lepší pocit z pohľadu i z dotyku.

Celá palubná doska sa mierne naklonila smerom k vodičovi, displej infotainmentu je o kúštik vyššie a je väčší. Naprieč celým autom nájdete množstvo komponentov známych z modelov materského Renaultu. Istou výhodou môže byť, že do Dacie prichádzajú až teraz a nebudú trpieť na detské chorôbky ako mohli hneď po prvom osadení.

Zdroj: Dacia

Dizajn nového Dustera je jednoznačne evolúciou toho predchádzajúceho. Zreteľné odlišnosti nájdete na prednej maske i zadnej časti. Auto akoby z oka vypadlo novému Sanderu. Zmeny sa ale dotkli aj bočného pohľadu. Najvýraznejším rozdielom je azda A-stĺpik posunutý viac vpred. Je výraznejšie naklonený, čo môže pomôcť ako pocitovému priestoru v kabíne, tak vonkajším tvarom auta a v neposlednom rade aerodynamike.

Dacia od začiatku tvrdí, že nový Duster nepôjde výrazne s cenou nahor. Jeho úloha je v koncernovom ponímaní jasná. Naďalej zostáva tzv. „budget car“ teda rozpočtovým automobilom. Cieľom zmien bolo vyhovieť pripomienkam verných vlastníkov vozidla tak, aby nový Duster presne vyhovel svojej cieľovke. Očakávať tak môžete príjemne nízku štartovaciu cenu s možnosťou doplniť si auto všetkými možnými prvkami a tým pochopiteľne i zvýšiť jeho výslednú cenu. Či Dacia sľub dodrží a cenovka nevyletí vysoko, zistíme až keď sa výrobná linka rozbehne naplno. Ak sme už pri slove cieľ, cieľom Dustera je jedno jediné: stať sa ďalším výrazným impulzom v ceste za zvyšovaním predajov značky. Dacia rastie každý rok a rastu sa vzdať nechce. 

Zdroj: Dacia

jh

Komentáre k článku


Stream naživo