2018-10-02 05:50:00
Mondial de l´Auto Paris
Mondial de l´Auto Paris 2018
Zdroj: Mondial de l´Automobile

Mondial de l´Auto Paris 2018 - prehľad noviniek na autosalóne v Paríži

Parížsky autosalón, oficiálne Mondial de l'Automobile, patrí už tradične medzi najväčšie automobilové výstavy na svete.

V posledných rokoch sa termínovo strieda s autosalónom vo Frankfurte. Je tiež jedným z najstarších, jeho začiatok sa datuje od roku 1898. Tento rok je to teda už 120 rokov od momentu, ako otvoril po prvý raz svoje brány pre automobilovú verejnosť. Napriek tomu čelí v tomto roku pomerne nízkemu záujmu vystavovateľov. Na autosalóne tak chýbajú mnohé tradičné aj veľké automobilky. V Paríži nevystavujú Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Ford, Infiniti, Jeep, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Porsche, Opel, Subaru, Volkswagen a Volvo. Teda aj kľúčové automobilové značky.

Dôvodom neúčasti automobiliek je hlavne snaha o zníženie nákladov. Pravdou tiež je, že autosalóny dnes už nepriťahujú taký záujem verejnosti, ako kedysi a vystavovateľom sa preto prezentácia neoplatí až tak, ako v minulosti. Radšej usporiadajú samostatné prezentácie modelov, kde sa im dostáva viac pozornosti médií a  prostredníctvom nich aj záujemcov.

Namiesto áut dostali na výstavisku Porte de Versailles väčší priestor motocykle a nové technológie v pridružených výstavách Mondial de la Moto a Mondial de la Mobilité. Tohtoročný parížsky autosalón sa oficiálne začína dnes, teda v utorok 2. októbra a bude trvať do nedele 14. októbra. Prvé dva dni sú určené pre novinárov a odborníkov. Pre verejnosť sa brány otvoria vo štvrtok 4. októbra.

Na tohtoročnom parížskom autosalóne budú medzi vystavovateľmi najmä francúzski výrobcovia. Aj keď chýbajú zvučné mená automobilových značiek, na výstavisku sa objavia aj zaujímavé novinky. Hlavne domáci výrobcovia si pre výstavu prichystali dôležité novinky.

Renault v Paríži bude vystavovať modernizovaný Kadjar, ktorý má jemné dizajnové retuše a nový turbodiesel 1.7 dCi. Zaujať ho má autonómny koncept, nadväzujúci na už predtým predstavené štúdie EZ-PRO a EZ-GO. Nová generácia Clia sa pravdepodobne v Paríži neukáže, zrejme ju chystajú až na jarný ženevský autosalón.

V Paríži sa však očakáva premiéra hlavného konkurenta Clia – nová generácia Peugeotu 208. Jeho základom má byť nová platforma CMP, ktorú PSA vyvinuli v spolupráci s čínskou automobilkou Dongfeng. Má znížiť hmotnosť auta a je prispôsobená pre použitie elektromotora. Ráta sa totiž aj s čisto elektrickou verziou modelu. Auto má v rámci konkurenčného boja narásť na štyri metre dĺžky a dizajnovo nadviazať na väčšiu 508-ku.

Peugeot 508 má byť ďalšou dôležitou premiérou. V Ženeve sa predstavila limuzína (fastback) v Paríži to bude športovo ladené kombi 508 SW. Má mať tiež full-LED svetlá a v strednej triede unikátne nočné videnie. Chýbať nebude ani e-Legend, retro koncept športového auta pripomínajúci niekdajší model 504 kupé.

Účasť potvrdil aj druhý člen skupiny PSA, Opel bude chýbať podobne, ako v Ženeve. Citroën sa chce pochváliť európskou verziou v Číne už predstaveného a predávaného modelu SUV C5 Aircross. Veľkosťou vypĺňai medzeru medzi Peugeotmi 3008 a 5008 a je nepriamym nástupcom C5. Namiesto hydropneumatického odpruženie ale má tlmiče s hydraulickými dorazmi. V podobe konceptu sa predstaví plug-in hybrid, ktorý príde v roku 2019. Luxusná divízia DS pripravila pre Paríž malé SUV DS 3 Crossback. Bude v ponuke aj v elektrickej verzii s dojazdom 300 km podľa novej normy WLTP.

V Paríži však nebudú len francúzske autá. To by autosalón už prestal byť svetový. Veľa noviniek by sa malo ukázať na stánku Audi, ktoré v uplynulých mesiacoch odhalilo novú generáciu A1, modernizované TT a A4 ale tiež aj luxusné SUV Q8. V Paríži však nebude vystavovať samotná automobilka, iba jej francúzske zastúpenie. Rovnako to bude tentoraz v prípade značiek Lamborghini, Lotus, či Aston Martin, ktorú budú zastupovať iba lokálni predajcovia.

Tešiť sa možno na novinky BMW, ktoré by malo ukázať nové kupé radu 8 alebo nové SUV X5, ktoré sa už predstavili na fotkách. Najväčšou hviezdou mníchovskej značky však určite bude bude nová generácia radu 3.

Chýbať nebude ani hot-fastback Hyundai i30 N, Kia má na výstavisku modernizovaný Sportage a ďalšie karosársku verziu nového modelu Ceed. Model Proceed je športovo strihnutým kombi vo verzii Shooting Brake. Mercedes-Benz okrem elektrického EQ C predstaví aj novú triedu B, Toyota priviezla model Corolla vrátane praktického kombíku Touring Sports.

Určite sa s veľkým záujmom a očakávaním stretne expozícia novozaloženej vietnamskej automobilky VinFast, ktorá sa v Paríži pochváli svojimi prvými dvoma modelmi, kde sedan a SUV navrhovalo štúdio Pininfarina.

Postupne vám budeme predstavovať tie najzaujímavejšie modely z Paríža. Dnes ako prvý to bude onedlho Mercedes-Benz triedy B.

No a tu sú predpokladané novinky v Paríži:

Aston Martin

DBS Superleggera

Audi

A1, A4 facelift (fl), A6 Allroad, Q3, Q8 e-tron, TT fl, SQ2

BMW

3, X5, 8, Z4, M5 Competition

Citroën

C5 Aircross, C5 Aircross Hybrid

Dacia

Sandero Stepway fl?

DS

DS 3 Crossback

Ferrari

Monza SP1, Monza SP2, 488 Pista Spider

Hyundai

i30 N Fastback

Kia

ProCeed, Ceed GT, Sportage fl, Niro EV

Lamborghini

Aventador SVJ?

Mercedes-Benz

A sedan, A35 AMG, B, GLE, EQC

Peugeot

208?, 508 SW, e-Legend

Porsche

911?, Macan fl

Renault

Clio?, Kadjar fl, Mégane R.S. Trophy, Twingo fl?

Seat

Tarraco, Arona TGI

Smart

Forease

Suzuki

Jimny?

Škoda

Kodiaq RS, Karoq Scout, Karoq Sportline, Vision RS

Toyota

Corolla, Corolla Touring Sports, Camry, RAV4?

VinFast

sedan, SUV

 


AUTOR: © Zoznam/jv

Komentáre k článku


Stream naživo