2019-03-06 16:15:00
Fiat Centoventi Geneva 2019
Fiat Centoventi Geneva 2019
Zdroj: Fiat

Fiat Centoventi: Toto raz nahradí Pandu – prvý elektromobil dostupný pre každého

Fiat prináša do Ženevy revolúciu na štyroch kolesách. Zabudnite na nekonečne drahé elektromobily. Toto je budúcnosť.

Budúcnosť pre tých, ktorí už dnes majú hlboko do vrecka, no osobný automobil potrebujú a chcú. Cesta budúcnosti plná luxusných SUV elektromobilov je zarúbaná. Vysoké ceny kúpy, vysoké ceny lízingu. Už dnes sú autá čoraz drahšie. Kto iný než Fiat má potenciál toto vyriešiť a prinášať osobné automobily pre bežných ľudí aj v budúcnosti?

ABC – demokratizácia elektromobilu

Skratka ABC vystihuje genetický základ značky Fiat – Affordable But Cool. V preklade Dostupný Ale Zaujímavý. Taký chce byť koncept Fiat Centoventi. Koncept, ktorý ukazuje blízku budúcnosť mestskej mobility podľa talianskeho výrobcu.

Zdroj: Fiat

Fiat Centoventi je koncept oslavujúci 120-te výročie založenia automobilky z Turína. Preto Centoventi (120). Spája v sebe budúcnosť so silným historickým odkazom značky, ktorá v minulosti opakovane „demokratizovala“ trh s automobilmi a prinášala autá, ktoré si mohli dovoliť aj bežní ľudia. Taký má byť aj Fiat Centoventi. Dostupná osobná mobilita v elektrickej budúcnosti.

Môžete mať akúkoľvek farbu, pokiaľ bude sivá

Presne tak, toto je jedna z ciest, ktorú Fiat využíva na zníženie ceny tohto automobilu. Cena už od bude v porovnaní s inými elektromobilmi pekelne nízka. Nielen preto, lebo auto bude vyrábané iba v tejto sivo bielej farebnej kombinácii. Aj preto, lebo v základe bude mať malý balík batérií, ktoré poskytnú autu dojazd do 100 kilometrov. V meste aj tak viac nepotrebujete.

Zdroj: Fiat

Všetko ostatné si budete môcť priplatiť a to buď kúpiť, alebo požičať. Aj odlišné farby, dodatočnú výbavu a aj dodatočný dojazd.

Plánujete dlhší výlet a dojazd 100 km nestačí? Nech sa páči, prenajmite si ďalšie batérie

Akoby ste do vrecka zobrali okrem mobilu aj powerbank, ktorý vám zabezpečí výrazne dlhšiu výdrž mobilu aj mimo siete. Namiesto powerbanku vo vrecku ale zájdete do servisného strediska, tam vám za chvíľku buchnú do auta ďalšie batériové články a váš dojazd sa z mestských 100 km môže zvýšiť až na 450 km. Fiat pritom sľubuje, že dodatočné batérie vďaka svojmu umiestneniu nebudú obmedzovať posádku, a ani nezhoršia jazdné vlastnosti auta – aspoň nie výrazne.

Už vás nebaví sivá farba? Ani tie obyčajné kolesá? Ani ten nudný interiér? Vyberte si

Z plnej palety doplnkov, kolies i farebných fólií, ktoré môžu úplne zmeniť charakter auta. No nielen to, môžete zmeniť aj interiér, palubnú dosku, sedadlá, jednoducho všetko, na čo si spomeniete. Fiat o Centoventi hovorí ako o nepomaľovanom plátne. Stačí zobrať štetec a vrhnúť sa do vlastnej kreácie. Ale vodovkami, aby ste to potom mohli zmazať a namaľovať zasa inak.

Zdroj: Fiat

Kľúčová je pri ceste k výraznej zmene automobilu značka Mopar. Presne tá sa postará o túto novú úroveň personalizácie automobilu. Mopar zabezpečí všetky výmenné dielce, batérie a množstvo doplnkov, ktoré si môžete do auta namontovať a krátkodobo prenajať. Alebo aj odmontovať. Napríklad strechu... Akoby ste tomu mobilu s powerbankom menili kryty podľa nálady.

Včera sme tu mali Kiu, ktorá si robila žarty z množstva a veľkosti displejov v konceptoch elektromobilov. Dnes je tu Fiat, ktorý môže vlastníctvo osobných elektromobilov dostať späť do rúk bežných ľudí a to zábavnou formou. Palec hore za toto.

Zdroj: Fiat


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Fiat

Komentáre k článku


Stream naživo