2019-03-05 18:55:00
Imagine by Kia
Imagine by Kia
Zdroj: Kia

Kia šokovala Ženevu: Koncept Imagine búra hranice a smeje sa honbe za displejmi

Imagine by Kia na prvý pohľad pôsobí ako klasický koncept elektromobilu. Ale nenechajte sa zmiasť. Je všetkým, len nie klasickým.

Kia občas rada vzbudí emócie, prekvapí konkurentov, aj svojich fanúšikov. Taký je aj koncept Imagine. Prekvapuje a zabáva sa. Namiesto chladných racionálnych úvah o elektromobilite vás chce objať a zabaviť. Budúcnosť plnú elektrických automobilov nevidí chladne a počítačovo, ale veselo a vášnivo. Veď prečo by mal byť elektromobil chladný a nudný? Vyvolať emócie chce na niekoľkých frontoch. Prvým je koncepcia auta, ktoré sa chce vymykať zo všetkých súčasných škatuliek a segmentov. Je to crossover crossoverov. Druhým frontom je dizajn plný odlišností a detailov, ktoré vás môžu chytiť za srdce, alebo rozosmiať. Tretím frontom je sarkastická palubná doska s celkovo 21 ultra tenkými displejmi. Displeje sú väčšie a je ich viac, nikto ich ale zatiaľ nemal 21. 

Poviem vám, že presne takýto koncept sme potrebovali. Zrovna dnes som kolegovi hovoril aká nuda vie byť písať o elektromobiloch a konceptoch elektromobilov, ktorých je najmä v Ženeve naozaj veľa a podobajú sa ako vajce vajcu. Niekedy je ťažké vôbec ich od seba odlíšiť, či si ich aspoň zapamätať. Všetkým ide o to isté a hovoria to isté. Dookola tie isté štyri údaje a taká veľká snaha odlíšiť sa dizajnom od „obyčajných“ až je to vlastne klišé. Zvonka uletený dizajn, vnútri obrovský displej, to je trend. A predstavte si, že si niekto dá takú námahu a postaví koncept, ktorý si z tohto displejového ošialu robí žarty... Ďakujeme Kia, dnes vyhrávaš automobilové internety a je celkom možné, že vyhráš aj celú Ženevu. Tento koncept vás istotne nepoloží na zadok, ale rozhodne je to príjemná zmena a cítiť, že dizajnéri si prácu na tomto aute užili. Poďme si Imagine predstaviť detailnejšie. 

Zdroj: Kia

Imagine by Kia: predstavenie nového plne elektrického koncepčného vozidla

Spoločnosť Kia Motors uviedla svoje nové plne elektrické koncepčné vozidlo, Imagine by Kia, na Medzinárodnom autosalóne Ženeva 2019.

„Zaujímavý automobilový dizajn vás chytí za srdce tak, že chvíľu bije o niečo rýchlejšie a nepoznáme žiadny dôvod, prečo by sa to malo zmeniť len preto, že auto je elektrické,“ hovorí Gregory Guillaume, viceprezident dizajnu spoločnosti Kia Motors Europe. „Naša elektrická koncepcia je navrhnutá tak, aby nielen zrýchlila váš pulz, ale aby aj ukazovala náš holistický a emocionálny prístup k elektrifikácii.“

„Dnešní vodiči majú pochopiteľne mnoho otázok o elektrických autách. Majú obavy týkajúce sa dojazdu, infraštruktúry dobíjania a kladú si otázku, či aj elektrické autá ponúkajú dynamickú a pútavú jazdu. Takže keď sme sa nad touto koncepciou začali zamýšľať a predstavovať si, aká bude jej úloha, vedeli sme, že tieto otázky a obavy sa dajú najlepšie zodpovedať tak, že sa na elektrifikáciu pozrieme z rýdzo emocionálneho pohľadu.“

Guillaume vysvetľuje, že tento ľudský prístup dokonale sedí k prístupu, ktorý má spoločnosť Kia voči automobilovému dizajnu. „Keď príde reč na elektrické autá, mnohí výrobcovia propagujú tie isté racionálne a empirické odkazy založené na údajoch, ako pri autách so spaľovacím motorom, napríklad ukazovatekle dojazdu, úspornosti a výkonu.“

Zdroj: Kia

„Spoločnosť Kia je hrdá na svoju schopnosť prekvapiť, a preto sme sa chceli pohnúť od racionálneho a sústrediť sa na emócie, stotožniť sa s láskavejším a ľudskejším prístupom k elektrifikácii. Koniec koncov, elektrina sa nachádza v každom atóme, je to energia, ktorá prúdi v nás a okolo nás na našej planéte. Využitie jej potenciálu nás poháňa od jednej inovácii k druhej,“ hovorí Guillaume.

Imagine by Kia je prvým plne elektrickým štvordverovým osobným vozidlom spoločnosti Kia a vizuálne stelesňuje jej túžbu posunúť sa vpred vo vzrušujúcom svete elektrifikácie. Na rozdiel od elektrického crossovera e-Niro, ktorý je založený na existujúcej architektúre modelu Niro s hybridným pohonom, oporou koncepcie Imagine by Kia je nízko umiestnená indukčne nabíjaná súprava batérií, ktorá dodáva energiu kompaktnej pohonnej sústave.

Koncepčné vozidlo Imagine by Kia je úmyselne navrhnuté tak, aby nezapadalo do preddefinovaných kategórií vozidiel v odvetví. Premyslene spája prvky svalnatého športového terénneho vozidla, elegantného a atletického rodinného sedanu a všestranného, priestranného crossovera.

„Ide o veľké vozidlo segmentu C – veľkosť, ktorá je v Európe mimoriadne populárna –  ale jediná vec, ktorú si zachováva, sú hodnoty značky Kia,“ vysvetľuje Guillaume. „Naznačuje niečo dôverne známe, ale je to niečo úplne nové. Považujem ho za niečo, čo sa vymyká kategóriám, za narušiteľa škatuliek – je dôverne známe a chápané, ale zároveň progresívne a nové.“

Lak ako prejav lásky (k svetlu)

Koncepcia Imagine by Kia inteligentne interpretuje kultovú mriežku chladiča „tigrí nos“ s odvážnou novou osvetlenou „tigrou maskou“, ktorá obklopuje hlavnú jednotku LED svetlometov. Zoskupenia stretávacích a hlavných svetlometov sú súvisle prekryté čírym akrylovým sklom a oddelené horizontálnymi „viečkami“, čo vytvára dojem prenikavých očí, ktoré sa zdanlivo vznášajú vo vzduchu. Táto nápadná „tigria maska“ vytvára charakteristický a rozoznateľný motív svetiel, ktorý toto auto okamžite označuje ako Kiu 21. storočia.

Lak auta je ďalším príkladom vrúcnosti a prístupnosti. Šesť ručne nanášaných vrstiev striebornej farby s chrómovým efektom je pokrytých opáleným bronzovým odtieňom, ktorý pôsobí hrejivo a vyzýva na dotyk. Zafarbenie citlivo reaguje na rôzne svetelné podmienky, jeho hĺbka a lesk zdôrazňujú krivky a obrysy koncepčného vozidla.

Čelné sklo a strechu tvorí celistvé sklo, ktoré sa ťahá od úpätia A-stĺpika ponad kabínu a vytvára rozľahlé strešné okno, až kým sa nestratí v dvojitej bubline nad oddelením zadných sedadiel. Frajerstvo vysokých bočných hrán auta a úzkeho presklenia znásobuje osvetlený dynamický pásik, ktorý priťahuje pohľad od A-stĺpika po C-stĺpik a končí sa v integrovanom bočnom smerovom svetle.

Systémy osvetlenia hrajú kľúčovú úlohu v zdôraznení priateľskosti a prístupnosti koncepčného vozidla. „Nápis Kia zapustený do prednej časti sa rozsvieti a žiari pri príchode vodiča k vozidlu a následne sa rozsvieti tigria maska – prívetivé gesto vodičovi pred začiatkom cesty,“ vysvetľuje Guillaume.

Zdroj: Kia

Aj kolesá prispievajú k vizuálnemu vzťahu, ktoré má auto s pohybom svetla. Každý z 22-palcových zliatinových diskov má štyri zapustené vložky priehľadného akrylového skla, ktoré sú vpredu vybrúsené a vzadu majú prierez kosoštvorca, aby pri pohybe kolies odrážali a lámali svetelné lúče podobne, ako vybrúsený diamant. Samotné kolesá majú obuté pneumatiky Goodyear 255/35 R22 Intelligrip na mieru vyrobené pre koncepcie EV.

Interiér je priestranný a vtipný, pritom štýlový

Rozloženie pohonnej sústavy vytvára architektúru podvozku, ktorá sa výrazne líši od vozidla so spaľovacím motorom. Toto rozloženie Guillaume a jeho tím plne využili, aby dosiahli čo najväčší priestor v kabíne a vytvorili vzdušný a priestranný interiér – a interiér, ktorý má tiež sarkastický zmysel pre humor.

21 jednotlivých obrazoviek s mimoriadne vysokým rozlíšením sa synchronizovane zakrivuje pozdĺž hornej časti prístrojovej dosky v rozložení, ktoré je nenútené a zároveň zladené. Stačí jeden pohľad a pochopíte, čo tým Kluge myslí. „Týchto 21 neuveriteľne tenkých obrazoviek tvorí humornú reakciu, ktorá si strieľa z toho, ako sa v súčasnosti niektorí výrobcovia áut predbiehajú, kto dokáže vyrobiť auto s najväčšou obrazovkou,“ hovorí Kluge.

Zdroj: Kia

Tvoria nápadnú inštaláciu podobnú soche, ktorá uhladene zapadá k exteriérovým dizajnovým motívom vlnenia a odrážania svetla, táto stena z obrazoviek je však tiež mimoriadne funkčná. Z pohľadu vodiča vytvára jeden celistvý displej bez čoraz väčšej objemnosti a strnulosti tradičných displejov v autách – svieži a duchaplný prístup k tomu, ako sa posunúť od tradičných fixných obrazoviek.

„Je to displej, ktorý poskytuje informácie o nastavení klimatizácie auta, navigáciu s pohľadom zhora a informácie z pohonných a mediálnych systémov. Obrazovky tiež zobrazia množstvo koncepcií značky Kia z minulosti, aby vytvorili emocionálne prepojenie minulosti, prítomnosti a budúcnosti,“ hovorí Kluge. „S touto strhujúcou kombináciou umenia a informácií čerpáme zo spomienok o našej minulosti v aute, ktoré smeruje priamo do budúcnosti.“

Bezstarostnú atmosféru kabíny podporuje nápadný dizajn tlakových vĺn na štyroch sedadlách s koženými a hodvábnymi poťahmi. „Chceli sme vytvoriť protiklad v tom, ako sedadlá vyzerajú a aké sú na dotyk. Ich obal s kosoštvorcovým prierezom pôsobí štíhlo a odľahčene, ale v skutočnosti sú neuveriteľne odolné a robustné,“ dodáva Kluge, „a keď si do nich sadnete, zistíte, že sú veľmi pohodlné a poskytujú dobrú oporu.“

Zdroj: Kia

Vzdušnú atmosféru kabíny ďalej pozdvihuje plávajúci stredový ovládací panel, ktorý sa ako krídlo nezávisle vznáša nad nízkou a rovnou podlahou. Dvere – so zadnými pántmi na zlepšenie prístupu – sú obložené metalickou látkou a kožou, pričom vizuálne rozdeľujú kabínu na dve jasne odlíšené úrovne, spodnú a hornú. “Cieľom bolo vytvoriť interiér, ktorý pôsobí usporiadane, nie prázdne,“ hovorí Kluge. „Tento prístup tiež odráža tvarovaný volant, ktorý je príjemný na dotyk, a pedále, ktoré sa zapustia, keď je auto zaparkované.“


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo