2019-03-08 13:30:00
Mercedes EQV
Mercedes EQV
Zdroj: Mercedes

ŽENEVA: Mercedes EQV: Trieda V s čisto elektrickým pohonom má 100 kWh batérie

Mercedes v Ženeve predstavil okrem množstva iných aj elektrické veľkopriestorové vozidlo EQV

Prvé veľkopriestorové vozidlo v prémiovom segmente s čisto akumulátorovým elektrickým pohonom je zatiaľ v podobe konceptu, avšak konceptu mimoriadne blízkeho k sériovému vozidlu, ktoré sa chystá už čoskoro. EQV nesie typické dizajnové znaky série elektrických automobilov EQ, zároveň ťaží z faceliftovanej triedy V.

Celosvetová premiéra prvého čisto akumulátorového elektrického veľkopriestorového vozidla v prémiovom segmente: V koncepte EQV spája značka Mercedes-Benz mobilitu, ktorá je lokálne bez emisií, s presvedčivým jazdným výkonom, maximálnou funkčnosťou a estetickým dizajnom. Nové koncepčné vozidlo bude môcť verejnosť vidieť po prvýkrát na ženevskom autosalóne od 7. do 17. marca 2019. Na báze konceptu EQV plánuje divízia Mercedes-Benz Vans v blízkej budúcnosti sériový model.

K technickým kľúčovým vlastnostiam patria dojazd až 400 kilometrov a rýchle dobíjanie energie na dojazd do 100 kilometrov len za 15 minút. Vozidlo okrem toho ponúka najvyšší komfort v interiéri a maximálnu funkčnosť, napríklad vďaka svojím všestranným konfiguráciám sedadiel. Vďaka tomu umožňuje skutočne široké možnosti využitia.

Zdroj: Mercedes

Divízia Mercedes-Benz Vans dôsledne rozvíja elektrifikáciu svojho produktového portfólia. Vďaka konceptu EQV sa dostávame na ďalšiu úroveň. Štúdia ponúka všetky atribúty typické pre značku aj segment, ktoré zákazníci značky Mercedes-Benz poznajú, cenia si ich a očakávajú ich. Rodinný sprievodca, spoločník na nevšedné dobrodružstvá alebo vozidlo kyvadlovej dopravy s rázom salónika – vďaka týmto vlastnostiam sa z konceptu EQV stáva v kombinácii s akumulátorovým elektrickým pohonom koncepčné vozidla budúcnosti. Veľmi nás teší, že už v blízkej budúcnosti budeme na základe tejto štúdie schopní ponúknuť našim zákazníkom sériový model,“ hovorí Wilfried Porth, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, riaditeľ pre personál a pracovné činnosti.

Značka Mercedes-Benz založila technologickú značku EQ v roku 2016 a prezentovala na úvod štúdiu „Koncept EQ“. Na IAA 2017 nasledovala štúdia Koncept EQA v nižšej strednej triede. V septembri 2018 prezentovala značka prostredníctvom elektrického SUV EQC svoje prvé sériové vozidlo. Aktuálne prezentovaný koncept EQV rozširuje modelovú paletu o segment prémiového veľkopriestorového vozidla s až ôsmymi miestami na sedenie.

Zdroj: Mercedes

Koncept EQV nesie na prednej náprave kompaktné elektrické hnacie ústrojenstvo (eATS) s výkonom 150 kW. Elektromotor, prevodovka s pevným prevodovým pomerom, chladiaca sústava, ako aj výkonová elektronika tvoria pritom kompaktnú jednotku s vysokou mierou integrácie.

Energiu dodáva lítium-iónový akumulátor. S kapacitou 100 kWh umožňuje maximálny dojazd 400 kilometrov. Vďaka maximálnej rýchlosti 160 km/h dokáže EQV prevážať pasažierov aj na trasy mimo mesta rýchlo a pritom pohodlne.

Koncepčné vozidlo umožňuje komfortné nabíjanie doma pomocou nabíjacej skrinky (wallbox) Mercedes-Benz alebo z normálnej zásuvky v domácnosti. O ešte vyššiu flexibilitu počas všedného dňa sa postará funkcia rýchleho nabíjania: Za 15 minút dokáže poskytnúť energiu na dojazd okolo 100 kilometrov.

Zdroj: Mercedes

Vďaka inštalácii akumulátora do podlahy je k dispozícii celý priestor vozidla – bez akýchkoľvek obmedzení v interiéri. Koncept EQV so šiestimi samostatnými sedadlami sa tak môže stať napríklad reprezentatívnym vozidlo kyvadlovej dopravy, ktoré splní všetky požiadavky kladené na prepravu osôb. S inými konfiguráciami sedadiel sa vozidlo stane praktickým rodinným sprievodcom v mestskej premávke alebo umožní prepravu športového alebo outdoorového vybavenia. Značka Mercedes-Benz ponúka vďaka konceptu EQV koncepciu vozidla, ktorá sa po zabudovaní samostatných sedadiel alebo lavíc dá zmeniť aj na 7- alebo dokonca 8-miestnu verziu.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: mb

Komentáre k článku


Stream naživo