2015-03-04 15:25:00
Aston Martin Vulcan zo
Aston Martin Vulcan zo Ženevy 2015
Zdroj: carscoops.com

AKTUALIZOVANÉ: Aston Martin Vulcan má 800 atmosférických koní a šialený dizajn!

História automobilov značky Aston Martin je plná pretekárskych špeciálov. Toto je najnovší a najzaujímavejší.

AKTUALIZÁCIA: Aktualizujeme priamo zo Ženevy. Model Vulcan sa už predstavil a dokázal tak, že naživo je ešte čudnejší než na obrázkoch. Nové fotky z výstaviska nájdete v galérii. Pokračuje pôvodný text:

Aspoň tak to opisuje samotná značka. Aston Martin Vulcan je pre nich mimoriadne dôležitým modelom. Ukazuje totiž to najlepšie, čo automobilka dokáže. A že to rozhodne nie je málo nasvedčujú parametre vozidla.

To, čo mnohí odborníci Aston Martinu vyčítajú – minimálne používanie ľahkých materiálov a s tým súvisiaca vyššia hmotnosť vozidiel neplatí minimálne v prípade nových pretekárskych špeciáloch. Dosvedčuje to karbónový monocoque, vďaka ktorému je auto mimoriadne pevné a pritom ľahké. K tomu si treba prirátať využitie karbónu na ďalších súčastiach, hlavne na tých dopravujúcich silu ohromného motora na kolesá vozidla. Karbón tiež tvorí súčasť karosérie a aerodynamických prvkov. Medzi odľahčené prvky patrí aj magnéziový hriadeľ a iné.

Aston Martin síce neoznámil výslednú hmotnosť vozidla, no dal najavo, že pomer medzi výkonom a hmotnosťou je lepší než u iných GTE autách jazdiacich vo FIA World Endurance Championship.

Silu dodáva autu vpredu umiestnená 7,0 litrová V12-tka s maximálnym výkonom 596 kW (800 k), o prenos výkonu na zadné kolesá sa stará šesťstupňová sekvenčná prevodovka. O brzdenie sa starajú Brembo pretekárske keramický brzdy s diskami o priemere 380 mm vpredu a 360 mm vzadu.

Auto má nastaviteľné tlmiče a nastaviteľnú ochrannú klietku podľa potrieb pretekára. Nastaviteľná je tiež kontrola trakcie a ABS, ktoré si navyše môže nastaviť samotný vodič.

Zdroj: Aston Martin

Produkcia sa obmedzí na rovných 24 exemplárov, čo zabezpečí, že sa auto dostane iba do úzkej skupiny rúk. K legende samozrejme patria aj výsledky, no keďže šéf Aston Martinu Andy Palmer tvrdí, že Vulcan bol vytvorený na to, aby vodičovi dodal dokonalý jazdný zážitok založený na dedičstve automobilky, Aston auto pripravil predovšetkým pre súkromných pretekárov, ktorý auto nielenže kúpia ale si s ním aj sami zajazdia. Auto budete môcť nájsť na autosalóne v Ženeve.

Zdroj: Aston Martin

Ján Hargaš
ZDROJ: Aston Martin

Komentáre k článku


Stream naživo