2020-05-29 01:20:00
Parkovanie Prešov
Parkovanie Prešov

V Prešove chystajú nový systém parkovania. Po novom bude v meste 17 zón

Nový systém parkovania bude v meste Prešov zavedený od budúceho roka.

Nová koncepcia parkovania v meste Prešov, ktorej súčasťou je postupné spoplatňovanie parkovania v jednotlivých častiach, bude platiť od 1. januára 2021. Pôvodne malo dôjsť k zmene od 1. júla tohto roka. Na stredajšom rokovaní o tom rozhodli mestskí poslanci. Schválili aj viaceré zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) týkajúceho sa parkovania.

      "Boli zakomponované dodatky poslancov a poslankýň, ktoré vzišli z mestskej rady a z februárového mestského zastupiteľstva. Najdôležitejšia je účinnosť, ktorá sa posúva k 1. januáru 2021, keďže momentálne platné VZN je nastavené k 1. júlu 2020. Takže toto je asi najdôležitejšia vec, aby sme mohli sprocesovať veci ako verejné obstarávanie na aplikácie, poprípade na nákup parkovacích automatov," uviedol pre TASR viceprimátor Pavol Neupauer.
      Zmenili sa aj podmienky pre držiteľov preukazu s ŤZP a úhrady za parkovanie formou SMS. „Čo sa týka ŤZP, tam boli viac-menej veľmi prísne pravidlá, tak sme to po dohode s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny zjemnili," doplnil Neupauer s tým, že pri platbe formou SMS úhrada musí prejsť aj bankou. Poslanci podľa jeho slov chceli, aby bola jednotná cena za platbu formou SMS s cenou lístka z automatu.
      Po novom bude mať mesto 17 zón regulovaného parkovania. Regulované parkovanie v Prešove funguje od roku 2008, keď vznikla centrálna mestská zóna. Zatiaľ je regulácia statickej dopravy zavedená iba v centre mesta. Po novom sa rozšíri aj na sídliská. Nová koncepcia parkovania bude platiť na území celého Prešova s výnimkou štvrtí s rodinnou zástavbou, alebo priemyselných či obchodných zón, ktoré nie sú poznačené enormnou dopravnou záťažou.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo