2020-05-07 02:00:00
Rýchlosť Sabinov
Rýchlosť Sabinov

Opája ich rýchlosť – „stíhači a strelci“ sa množia na cestách

7. mája – Pilotný preukaz nedostane len tak hocikto, na rozdiel od vodičského.

      Na získanie pilotného preukazu sa kladú vyššie nároky. Medzi vodičmi, teda vlastne držiteľmi vodičského oprávnenia, sa nájde mnoho takých, ktorí by vo vzduchu neuspeli. Čo sa im nepodarilo nad zemou, kompenzujú si rýchlosťou – na cestách.

      Dnes sa pozrieme na pár „rýchlych strelcov“ v Prešovskom kraji. Mnohí mali „ťažkú nohu“ na plyne. Prešovská dopravná hliadka na ceste I/68 na Kamenickom kopci, v okrese Sabinov, namerala ešte 24. apríla vozidlo SEAT, ktorého vodič tlačil nohu na plyn ako sa len dalo. V mieste, kde je maximálna povolená rýchlosť jazdy 90 km/h jazdil rýchlosťou 169 km/h, čím prekročil maximálnu povolenú rýchlosť o 79 km/h. Táto rýchla jazda ho stála 800 €.

Mnohí si myslia, že jazdiť po diaľnici 150 km/h a viac je bezpečné a „nič sa nestane“

      Máme čerstvý dôkaz, že takéto názory nemajú opodstatnenie. Keby aj za volantom sedel ozajstný pretekár, vedel by, koľko si môže dovoliť on, jeho auto a čo znesie cesta. Aj tak by „neletel“ ako blázon.

Zdroj: KR PZ Prešov
Zdroj: KR PZ Prešov

        Polícia neraz vyzýva vodičov, aby jazdili rozumne, neriskovali, dodržiavali rýchlosť a neohrozovali seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Napriek našim upozorneniam, meraniam a cestným kontrolám sa však stále nájdu takí, ktorí predpisy porušujú a neuvedomujú si možné dôsledky svojho konania. Ukážkovým príkladom takejto nezodpovednosti je nedávna dopravná nehoda:

      Pred niekoľkými dňami došlo na zjazde z diaľnice D1 zo smeru Poprad - Prešov k dopravnej nehode, pri ktorej sa vodička osobného motorového vozidla ľahko zranila. Pri nehode zároveň došlo k poškodeniu zvodidiel a vozidla, ktoré šoférovala. Dychovú skúšku mala negatívnu. Prečo sa to teda stalo?

Zdroj: KR PZ Prešov
  
Zdroj: KR PZ Prešov

     

 

 

 

 

 

 

 

      Na zamyslenie sa nad príčinou dopravnej nehody však ostáva fakt, že uvedené vozidlo len niekoľko kilometrov pred dopravnou nehodou zadokumentovali formou objektívnej zodpovednosti. Išlo rýchlosťou 181 km/h. To je asi odpoveď – nezvládla riadenie vo vysokej rýchlosti.

      No a ešte dvojica pretekárov, ktorí sa preháňali  v Prešovskom kraji. Policajti zdokumentovali jazdu nezodpovedných vodičov

Zdroj: KR PZ Prešov

      V obci Sečovská Polianka, kde je dopravným značením povolená maximálna rýchlosť 50 km/h jazdil vodič vozidla Hyundai rýchlosťou 101 km/h.

 

Zdroj: KR PZ Prešov

      Ďalšie vozidlo bolo namerané na ceste I/66 Veľká Lomnica – Poprad, kde je povolená maximálna rýchlosť - 90 km/h. Jeho nameraná rýchlosť bola 178 km/h. Oba prípady boli riešené v rámci objektívnej zodpovednosti a poriadna pokuta ich neminie. Len či si to zapamätajú a zoberú k srdcu, alebo...


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: KR PZ Prešov

Komentáre k článku


Stream naživo