2020-05-05 04:00:00
Nehoda Košice Slivník
Nehoda Košice Slivník
Zdroj: KR PZ Košice

Niečo sa zmenilo? Nie, iba pribudlo nachľastaných za volantom...

5. mája – Pije sa stále, furt a čoraz viac. Policajné štatistiky to potvrdzujú.

Napríklad policajti zo Žilinského samosprávneho kraja sú v tomto takmer jediní: každý týždeň zverejňujú, koľko ožra.. teda opitých „načapali“ za volantom. Bohužiaľ nenájdu každého. Keďže ostatné kraje sa tým neveľmi chvália, nemôžeme porovnávať absolútne. Takže aspoň vieme trend na severe Slovenska.

Pred dvoma týždňami, od 20. do 26. apríla polícia zaevidovala na cestách v Žilinskom kraji 39 vodičov pod vplyvom alkoholu. Z celkového počtu vodičov motorových vozidiel 16 nafúkalo nad jedno promile, u ôsmich vodičov to bolo pod jedno promile a jeden vodič sa odmietol podrobiť dychovej skúške. Piati vodiči motorových vozidiel spôsobili pod vplyvom alkoholu dopravné nehody. Kontrolám sa nevyhli ani cyklisti, až u deviatich bola dychová skúška pozitívna.

Nepije sa ale iba v Žilinskom kraji. Polícia v Michalovciach obvinila z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 55-ročného muža, ktorý vo štvrtok 23. apríla spôsobil v Michalovskom okrese dve dopravné nehody. Z miest oboch ušiel a pri dychovej skúške nafúkal. Informuje o tom košické krajské policajné riaditeľstvo na sociálnej sieti.

Krátko pred 18. hodinou 55-ročný muž z okresu Michalovce viedol svoj Hyundai smerom na obec Moravany, pričom sa plne nevenoval vedeniu motorového vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke, prešiel do protismeru, kde narazil do ľavej bočnej časti protiidúceho Audi Q7. Vodič ani napriek zrážke nezastavil a vozidlom pokračoval ďalej. V obci Moravany následne narazil do zadnej časti pred ním idúceho vozidla. Tam už zastavil a po vystúpení z auta sa mal dať na útek. „Po krátkej chvíli však už skončil v rukách dopravnej polície, ktorá ho vypátrala a podrobila dychovej skúške,“ doplnila polícia s tým, že jej výsledok predstavoval 2,35 promile.

Zdroj: KR PZ Košice
Zdroj: KR PZ Košice

V piatok (24.4.) podvečer v Košiciach za odbočkou zo Sečovskej ulice smerom na Slivník, dostal s vozidlom šmyk 25-ročný Lukáš na motorovom vozidle VW Golf Variant, pravdepodobne z dôvodu neprispôsobenia rýchlosti jazdy svojim schopnostiam. Prešiel s vozidlom vľavo do protismeru a mimo vozovku, kde narazil do dreveného stĺpu telefónneho vedenia. Pri dokumentovaní dopravnej nehody policajti zistili, že vodič nie je držiteľom vodičského oprávnenia a dychovou skúškou mu namerali hodnotu alkoholu 0,49 mg/l, čo je v prepočte 1,02 promile.

Na prelome apríla a mája zaevidovala polícia v Žilinskom kraji pod vplyvom alkoholu 33 vodičov motorových vozidiel a 13 vodičov nemotorových vozidiel. Z celkového počtu vodičov motorových vozidiel 19 nafúkalo nad jedno promile, u 14 zistili požitie alkoholických nápojov pod jedno promile. Jeden vodič sa počas kontroly odmietol podrobiť dychovej skúške a štyria vodiči pod vplyvom alkoholu spôsobili dopravnú nehodu.

Pokuty a hrozby odňatia slobody „až na jeden rok“ nezaberajú. Potrebné sú náležitejšie tresty. Polícia upozorňuje, že vodičovi pod vplyvom alkoholu môže zaistiť vozidlo a navrhnúť jeho prepadnutie. To môže byť väčšia výstraha, ako peňažitý trest, či hrozba väzením...


AUTOR: © Zoznam/jv

Komentáre k článku


Stream naživo