2020-04-21 02:00:00
Nehoda Vojany alkohol
Nehoda Vojany alkohol

Je to vôbec možné? Menej áut na cestách, ale viac nehôd

21. apríla – Počas karanténnych opatrení sa ukázalo, že v domácnostiach všeobecne stúpa konzumácia alkoholu.

      Zrejme je to tak aj u nás. Navyše so vodiči myslia, že policajti „zmizli“ z ciest. Jazdia preto rýchlo, neváhajú si sadnúť za volant s alkoholom v krvi – predpokladajú, že ich nikto neodhalí, alebo sa im to všetko „prepečie“. Lenže omyl, policajti nikam neodišli! Sú v strehu. Napríklad na cestách Košického kraja odhalili viacerých vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu.


      Ako informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová, policajti minulý týždeň zistili prítomnosť alkoholu u 18 vodičov, pričom 15 z nich nafúkalo viac ako jedno promile. Polícia zaznamenala aj osem dopravných nehôd, pri ktorých asistoval alkohol.

Zdroj: KR PZ Košice

      V sobotu (11. 4.) v nočných hodinách 23-ročný muž z okresu Trebišov viedol osobné motorové vozidlo v smere od mesta Veľké Kapušany na obec Vojany v okrese Michalovce, pričom svoju rýchlosť neustále zvyšoval. Zvláštnu jazdu spozorovala hliadka polície, pričom sa ho pokúšala zastaviť svetelným a výstražným znamením s nápisom STOP, na čo vodič nereagoval. Na jednej z križovatiek však musel spomaliť za pred ním jazdiacim vozidlom, ktoré sa mu snažilo vyhnúť, no vodič do neho narazil.

Po náraze chcel policajtov oklamať a presadol si na miesto spolujazdca, čo však neušlo pozornému oku našej hliadky. Pri kontrole kládol aktívny odpor, preto museli policajti použiť donucovacie prostriedky. Pri dychovej skúške bola vodičovi nameraná pozitívna hodnota 0,88 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,83 promile. Opakované dychové skúšky mali stúpajúcu tendenciu, vodičovi namerali pri opakovaných skúškach až 1,01 mg/l čo je v prepočte 2,10 promile. Policajti vodiča zadržali a umiestnili do cely policajného zaistenia s obvinením za spáchanie prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Nezodpovedný vodič tak prežil sviatky s obvinením.

      Približne v rovnakom čase v sobotu došlo k dopravnej nehode, pri ktorej asistoval alkohol, aj v okrese Spišská Nová Ves. Dvadsaťročný Ján bez vodičského oprávnenia viedol vozidlo z obce Slovinky do Krompách. Tam pri jednom z rodinných domov v zákrute prešiel s vozidlom cez protismernú časť vozovky a niekoľko metrov šiel mimo cesty. Mladík sa pri nehode nezranil, ale dychová skúška u neho potvrdila požitie alkoholu 0,93 mg/l v dychu, v prepočte 1,94 promile.

      Alkohol na ceste úradoval aj v piatok (10. 4.) nadránom. Podľa Mésarovej sa policajti snažili zastaviť vozidlo, ktoré viedol 32-ročný Košičan v smere od obce Družstevná pri Hornáde do Košíc, pri odbočke na starú cestu do Mestskej časti Kavečany. Vodič iba spomalil, ale nezastavil. Následne vodiča pri kameňolome na Kostolianskej ceste zastavili a kontrolovali. Vodičský preukaz pri sebe nemal. Po zákaze činnosti viesť motorové vozidlá neabsolvoval preskúšanie, preto mu nebol vydaný. Zrejme tak rýchlo ani nebude, lebo dychová skúška na zistenie požitia alkoholu v dychu bola u vodiča pozitívna. Nafúkal hodnotu 0,73 ml/l alkoholu v dychu, čo predstavuje 1,52 promile.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: TASR, KR PZ Košice

Komentáre k článku


Stream naživo