2020-04-09 02:00:00
Doprava-korona-Bratislava
Doprava-korona-Bratislava
Zdroj: Topky, Ján Zemiar

Ako malí chlapci – za kolóny je zodpovedný vždy ten druhý

9. apríla – Jeden tak, druhý inak, len dohodnúť sa je problém? Nie, emócie!

To je asi hlavný dôvod problémov. Slovensko je národ holubičí. Alebo rebelov. To podľa toho, ako sa mu čo predloží, prikáže, či zakáže. Ak je to žiadosť, prosba, či odporúčanie, zvykneme poslúchnuť. No ak nám niekto niečo odopiera, či dokonca direktívne nakáže, zakáže - stávame sa národom rebelantov.

Neraz sa správame štýlom: a just nebudem poslúchať! Lebo sme trpeli pod jarmom dlhé stáročia a asi sa to prenieslo do genetiky jedincov, ale aj národa. Presne takto to dopadlo aj s policajnými kontrolami a nekonečnými kolónami včera. Chýb bolo na každej strane niekoľko. Už aj predtým, no zatiaľ to bolo v rovine „nedorozumení“, či nechcených vyjadrení. Teraz sa ľud vzoprel a dal to aj dosť najavo. Keď sa podľa nariadenia vlády (žiaľ nemáme ustanovenú Bezpečnostnú radu, ktorá by vo svojej kompetencii mala vyhlasovať podobné veci v takomto mimoriadnom, či núdzovom stave) začalo s kontrolami v stredu od polnoci, ešte v utorok sa zaplnili cesty všetkými, čo chceli odísť. Bez kontrol.

V stredu ráno sa mnohí (napríklad v Košickom kraji nedostali pre až dôsledné plnenie nariadenia vlády mnohí ľudia do práce. Na diaľnici od Trnavy do Bratislavy vznikali obrovské kontroly – ľudí, ktorí vo veľkej väčšine prípadov prichádzali pracovať. Niektorí pekári to ani nestihli a chlieb a rožky tentoraz neboli „obzvlášť vypečené“ – to som si pomohol replikou z filmu Pekárov cisár, cisárov pekár...

Minister hospodárstva nazve kontroly fetišom, premiér mu vracia úder tiež cez sociálnu sieť... minister vnútra sa potom ospravedlní, ale policajný šéf tvrdí, že policajti postupovali v zmysle nariadenia vlády... jednoducho Kocúrkovo.

Dnes by to malo byť lepšie. Emócie opadnú, kontroly budú sporadické, či námatkové. Stačilo jednoznačne a presne zadefinovať čo, kto, kde, kedy, ako. Netvrdím, že by bolo po problémoch, ale úroveň frustrácie by bola omnoho nižšia. Tých, čo stáli v kolónach, policajtov a vojakov, čo ich kontrolovali, aj diskutujúcich na rôznych fórach, sieťach a v komunitách.

Predvčerom sme na Slovensku kontrolovali výrazne viac, ako doteraz. Aj výsledný počet pozitívnych za jeden deň je vyšší. Dúfam iba, že sa nepotvrdia opatrné a skeptické predpoklady premiéra. Že to po Veľkej Noci nevystrelí strmo nahor. Lebo potom by všetky tie posmešky, urážky a hoci miestami čiastočne pravdivé, no dehonestujúce a opozíciou zneužívané nenávistné vyjadrenia budú históriou zadupané do prachu. Lebo by to bolo Pyrhovo víťazstvo. Pritom stačilo skloniť hlavu a priznať chyby. Poslúchnuť. No ak sa „nič nebude diať“, uvedomte si, koľko ľudí si uvedomilo možnú hrozbu a zostalo doma, hoci chcelo ísť. Aj tým mohli prispieť k jednému z najlepších výsledkov v boji proti koronavírusu. To však dnes nevie povedať nik. Čas ukáže, ktoré rozhodnutia a aké hlasy boli tie správne.

Ak by mal niekto stále pochybnosti, či tie kontroly boli a sú nutné a oprávnené, pozrime sa do sveta:

Zdroj: The Irishtimes.com

Írsko pred Veľkou nocou posilnilo kontroly na cestách, polícia má nové právomoci

      Írska polícia získala v súvislosti s bojom proti epidémii koronavírusu SARS-CoV-2 nové právomoci a v stredu po celej krajine zriadila kontrolné stanovištia, aby si vynútila rešpektovanie obmedzení pohybu osôb.

      Právne predpisy prijaté v írskom parlamente pred dvoma týždňami umožňujú vláde, aby počas krízy obmedzila cestovanie ľudí po krajine, pokiaľ nejde o nevyhnutné prípady. Porušovateľom zákazu hrozí pokuta až do 2500 eur a/alebo šesť mesiacov väzenia.

Zdroj: broadsheet.ie

      Kontroly od stredy do Veľkonočnej nedele bude vykonávať viac ako 2500 policajtov. V závislosti od vývoja epidemiologickej situácie môžu byť tieto kontroly aj predĺžené.
      Policajný komisár Drew Harris v stredu na tlačovej konferencii v Dubline uviedol, že polícia nemení svoju doterajšiu taktiku a občanov bude v prvom rade informovať a presviedčať o nutnosti dodržiavať vládne nariadenia o obmedzení pohybu. „Ich vynucovanie bude až na poslednom mieste,“ vyhlásil.

Zdroj: The Irish Sun

      Podľa portálu DublinLive Harris vysvetlil, že ak policajt usúdi, že cesta toho-ktorého občana „nie je nevyhnutná, vráti ho“. Ľudí, ktorí sú teraz vo svojich domoch na vidieku, Harris vyzval, aby tam počas nasledujúcich dní zotrvali a nepresúvali sa do trvalého bydliska. Neodporúčal v týchto dňoch ani odchody z miest na vidiek, lebo polícia ich môže vrátiť späť.

      Spresnil tiež, že policajti ako závažný dôvod pre presun neuznajú doručovanie čokoládových vajíčok, ktoré deťom v Írsku roznáša Veľkonočný zajačik. Minister zdravotníctva Simon Harris pritom ešte v utorok tvrdil, že zajačik dostane výnimku.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: TASR, Redakcia

Komentáre k článku


Stream naživo