2020-01-13 02:00:00
Nehoda Dyčka
Nehoda Dyčka
Zdroj: KR PZ Nitra, Facebook/Polícia SR

Najnebezpečnejšie dni v roku 2019 boli štvrtok a piatok

13. januára – V minulom roku bolo slovenských cestách menej nehôd, ale viac tragických.

      Domov sa už nevrátilo 245 ľudí. Je to viac, ako v roku 2018. Samotných dopravných nehôd bolo však menej. Nehodovosť chcú policajti riešiť aj využívaním objektívnej zodpovednosti, uviedol viceprezident Policajného zboru (PZ) Róbert Bazalka. Ako informoval prezident PZ Milan Lučanský: „V rámci Európy patríme medzi krajiny s najnižším počtom smrteľných nehôd,“ s tým, že SR má najmenej smrteľných nehôd na obyvateľa spomedzi krajín V4 a menej ako Rakúsko.

      Takmer polovica nehôd bola podľa polície zavinená porušením povinnosti vodiča, napríklad aj telefonovaním. Nedovolená rýchlosť jazdy zapríčinila 12 percent dopravných nehôd a na treťom mieste sa umiestnila nesprávna jazda cez križovatku.

      Najviac smrteľných nehôd za rok 2019 evidujú policajti v Košickom kraji, najmenej ich bolo v Bratislavskom kraji. Pri najzávažnejšej dopravnej nehode, novembrovej zrážke autobusu s nákladným autom pri Nitre, zomrelo 12 ľudí. Najsmrteľnejšie dni na slovenských cestách sú štvrtok a piatok, najbezpečnejší je utorok.

      Na slovenských cestách zomrelo v roku 2019 aj viac chodcov ako v roku 2018. Udialo sa tak napriek informačným kampaniam Policajného zboru. Pokračovať v nich chce polícia aj tento rok.

      Výkon služby bude zameriavať aj na najzávažnejšie príčiny vzniku smrteľných nehôd, ako aj na kritické úseky ciest, alkohol za volantom a využívanie objektívnej zodpovednosti.

Zdroj: KR PZ Nitra, Facebook/Polícia SR

      Tento rok sa nezačal veľmi dobre. Už vo štvrtok 2.januára sa v ranných hodinách pri dopravnej nehode v okrese Komárno zrazili dve autá neďaleko obce Zlatná na Ostrove. Zomrel pritom vodič jedného z áut.

Zdroj: KR PZ Nitra, Facebook/Polícia SR

      Nitrianski dopravní policajti zasahovali v sobotu 4. januára popoludní pri tragickej dopravnej nehode pred Vrábľami v smere z obce Dyčka. Ešte len 18-ročný vodič pravdepodobne nezvládol riadenie a s osobným autom narazil čelne do stromu. Vodiča so zraneniami previezli do nemocnice. Jeho 16-ročnému spolujazdcovi však už nedokázala život zachrániť ani privolaná rýchla lekárska pomoc.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Prezídium PZ, KR PZ Nitra

Komentáre k článku


Stream naživo