2019-11-30 01:15:00
Arriva Liorbus
Arriva Liorbus
Zdroj: Arriva Liorbus

ŽSK podpísal nové zmluvy na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy

ŽSK podpísal v piatok nové zmluvy na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) podpísal v piatok nové zmluvy na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy so spoločnosťami Arriva Liorbus a SAD Žilina, ktorým skončila desaťročná zmluva. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

"Platný zákon umožňoval iba jednu možnosť, ako zabezpečiť autobusovú dopravu na ďalšie obdobie, a to verejné obstarávanie. Otvorenú súťaž s férovými podmienkami pripravoval ŽSK viac ako rok. Kvôli obštrukčnému správaniu jedného z dopravcov a zdržaniam zo strany Rady Úradu pre verejné obstarávanie musel samosprávny kraj nakoniec súťaž v niektorých regiónoch zrušiť a pristúpiť k priamym rokovacím konaniam," uviedla hovorkyňa ŽSK.

Prímestskú autobusovú dopravu na Orave a Liptove bude zabezpečovať Arriva Liorbus a na Kysuciach, v Turci a v regióne Žiliny SAD Žilina. "Dôležité je, že aj napriek časovej tiesni, do akej sme sa dostali nie vlastným pričinením, sa nám podarilo zabezpečiť, aby autobusy jazdili ďalej. Nebol to ľahký súboj, pre nás však bolo prioritou, aby sme neohrozili prepravu ľudí v našom kraji," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Doplnila, že ŽSK sa podarilo vyrokovať približne ceny rovnaké ako v Trenčianskom kraji. S tým rozdielom, že ŽSK nakupuje aj 60 nových autobusov, ktoré po ukončení spolupráce prejdú do jeho majetku. "Autobusy poskytneme novému dopravcovi, prípadne vlastnej dopravnej spoločnosti. Čiže to, čo zaplatíme navyše, ide do autobusov, ktoré nám ostanú," dodala Jurinová.

"Získali sme tiež väčší priestor pri kontrole nákladov prevádzky autobusovej dopravy, pretože bude mať priame zastúpenie vo výberových komisiách na obstarávanie pohonných látok," podotkla Remencová.

ŽSK chce v krátkom čase začať s prípravou na ďalšie obstarávanie na desaťročné obdobie. "To, čo sme doteraz získali, sú neoceniteľné skúsenosti, na základe ktorých sa vieme pripraviť, spustiť a úspešne zrealizovať nové verejné obstarávanie pre dlhodobý kontrakt," uzavrela Jurinová.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo