2019-10-02 01:00:00
Priecestie
Priecestie
Zdroj: SITA

Na priecestí už zahynulo šesť ľudí. Zajtra rozhodnú o jeho zabezpečení

O spôsobe zabezpečenia priecestia v Rožkovanoch budú rozhodovať zajtra. Ide o reakciu na nedávne úmrtia.

O spôsobe zabezpečenia železničného priecestia v obci Rožkovany v okrese Sabinov sa bude rozhodovať na takzvanom verejnoprávnom konaní. Uskutoční sa zajtra (3. 10.). Uviedol to hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč.

"Vo verejnoprávnom konaní dochádza k posúdeniu zabezpečenia priecestia a následne sa rozhoduje o ďalších krokoch pri riešení. Verejnoprávneho konania sa zúčastňujú okrem ŽSR aj miestna samospráva, zástupcovia dopravnej polície, správy ciest a v niektorých prípadoch aj zástupcovia špeciálneho stavebného úradu ministerstva dopravy," uviedol Lukáč s tým, že až po spomínanom konaní bude možné hovoriť o prípadných termínoch vybudovania zábran.

Obec Rožkovany sa v uplynulých dňoch obrátila otvoreným listom na riaditeľa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Juraja Tkáča a ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) v súvislosti so železničným priecestím bez závor v obci. Minulý týždeň tam pri dopravnej nehode vlaku a osobného motorového vozidla prišli o život tri ženy. Podľa starostky obce Beáty Kollárovej na spomínanom úseku vyhaslo už šesť životov.

"Chceme, aby sa zabránilo ďalším nešťastiam a zvýšila sa bezpečnosť aj o fyzické zábrany," uviedla Kollárová.

Rezort dopravy tvrdí, že v prípade tejto tragickej nehody išlo o železničné priecestie, ktoré je zabezpečené plne funkčnou svetelnou signalizáciou, ktorá v čase nehody fungovala.

"Rezort dopravy pod vedením Árpáda Érseka venuje mimoriadnu pozornosť železniciam, ich zatraktívneniu a bezpečnosti na železničných priecestiach. Do roku 2023 sa v rámci projektu Zvýšenie zabezpečenia 75 priecestí plánuje vybudovanie nových priecestných zabezpečovacích zariadení, prípadne doplnenie existujúcich zabezpečovacích zariadení," doplnila hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.


 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo