2019-09-30 01:55:00
Samoopraviteľný asfalt
Samoopraviteľný asfalt

Žilinský kraj začal s opravou spojnice medzi horným Považím a Kysucami

Žilinský kraj opravuje cestu Turzovka – Semeteš, či úseky medzi Varínom a Zázrivou.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) začal s opravou zničenej cesty Turzovka – Semeteš, ktorá je spojnicou medzi horným Považím a Kysucami. Zároveň bolo tento týždeň odovzdané stavenisko vo Vitanovej na Orave. V rekonštrukcii sú tiež úseky medzi Varínom a Zázrivou. Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej sa na všetky tri akcie podarilo získať prostriedky z eurofondov, dokopy vyše 3,6 milióna eur.

Oprava cesty cez Semeteš bude stáť viac ako jeden milión eur. ŽSK na ňu čerpá prostriedky z operačného programu IROP,  spolufinancovanie je vo výške piatich percent z celkovej sumy. Projekt počíta s rekonštrukciou úseku dlhého 4,1 kilometra a jedného mosta. "Vodiči a obyvatelia, ktorým zničená cesta strpčovala život, si budú môcť konečne vydýchnuť. Cesta cez Semeteš je v nevyhovujúcom stave, do ktorého sa však nedostala za posledný rok, ale je dôsledkom niekoľkých predchádzajúcich období. Rekonštrukcia je finančne náročná a kraj sa snažil získať prostriedky na opravu z európskych finančných zdrojov, no žiadosti neboli viackrát úspešné. Projekt a zároveň finančný príspevok bol schválený až minulý rok," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Termín začiatku realizácie podľa hovorkyne výrazne posúvali povinné kontroly riadiaceho orgánu ministerstva, ktoré trvali takmer pol roka. „Výsledky z kontroly boli župe doručené až koncom augusta 2019. Až potom mohla byť podpísaná zmluva so zhotoviteľom, odovzdané stavenisko a začať samotná stavba,“ načrtla Remencová s tým, že rekonštrukcia cesty bude rozdelená na etapy. Pokračovať bude aj po skončení zimy v roku 2020.

Tento rok ŽSK zatiaľ opravil vyše 24 kilometrov ciest druhej a tretej triedy a zrekonštruoval tri mosty. „Stavebný ruch však neutíchne až do zimy. Z fondov Európskej únie sa opraví dokopy trojkilometrový úsek cesty medzi Varínom a Zázrivou v celkovej investícii viac ako 540.000 eur. Tento týždeň ŽSK odovzdal stavenisko aj vo Vitanovej, kde sa v rámci projektu Tatry spájajú opraví takmer šesťkilometrový úsek cesty a jeden most v celkovej investícii viac ako dva milióny eur,“ priblížila hovorkyňa.

V nasledujúcich dňoch budú pokračovať, respektíve budú ukončené práce aj na ďalších 12 kilometroch ciest - v Rosine v okrese Žilina, na troch úsekoch v okrese Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Dolný Kubín, na štyroch úsekoch v okrese Námestovo a na dvoch úsekoch v okrese Turčianske Teplice.

„V auguste boli spustené práce na desiatich mostoch za viac ako 860.000 eur. Najrozsiahlejšia rekonštrukcia sa začala na moste v obci Vrícko, kde sa kompletne vymení mostný zvršok. Ďalšie rekonštrukcie mostov sa realizujú v regióne horné Považie v obciach Svederník, Dolná Tižina, Dlhé Pole, Zbyňov, na Turci v obciach Moškovec, Ivančiná, Lazany a na Kysuciach v Oščadnici a Vysokej nad Kysucou,“ doplnila Remencová.

ŽSK vlastní 1417 kilometrov ciest druhej a tretej triedy a 786 mostov. V nevyhovujúcom a havarijnom stave je približne 200 kilometrov ciest a v zlom a veľmi zlom stave 173 mostných objektov.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo