2018-09-25 01:50:00
Parkovanie
Parkovanie Ilustračné foto
Zdroj: topky

Nesrovnal otvára parkovaciu politiku tesne pred voľbami. Šéf BSK Droba nesúhlasí

Predseda BSK Droba nesúhlasí s pokusom primátora Nesrovnala prijať parkovaciu politiku tesne pred voľbami.

Schválenie spustenia celomestskej parkovacej politiky v Bratislave tesne pred novembrovými komunálnymi voľbami, by bolo podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu najhoršie možné riešenie. Primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala preto vyzýva, aby opätovný návrh na spustenie regulácie parkovania stiahol z rokovania štvrtkového (27.9.) bratislavského mestského zastupiteľstva.

Droba preferuje názor, že pred voľbami netreba v rámci parkovacej politiky radšej prijímať nič a počkať si až na nové mestské zastupiteľstvo. "Treba získať podporu, keď nie jednohlasnú, tak aspoň obrovskú, pre dobrý a komplexný nový návrh," povedal. Regulácia parkovania, ktorú navrhuje spustiť súčasný primátor Nesrovnal, by podľa Drobu nemala byť prijímaná, lebo je okolo toho množstvo netransparentnosti a rozruchu.

"Už samotný fakt, že 11-krát bola tá istá verzia predkladaná na mestské zastupiteľstvo pre mňa vzbudzuje absolútnu nedôveru," skonštatoval šéf BSK. Zároveň vyzval všetkých kandidátov na primátora Bratislavy, aby pred voľbami verejne prisľúbili, že sa v prípade zvolenia do funkcie budú parkovacej politike venovať ako svojej priorite.

Kandidát na bratislavského primátora Václav Mika vníma snahu svojho protikandidáta a súčasného primátora Iva Nesrovnala presadiť pred voľbami v mestskom zastupiteľstve spustenie parkovacej politiky len ako politikárčenie, ktoré nijako nepomôže Bratislavčanom. Spustenie regulovaného parkovania je podľa Miku úlohou už pre nového primátora. "Samotný fakt, že v súčasnosti neexistuje zhoda ani na úrovni mestských častí návrh primátora vopred odsudzuje na neúspech," povedal kandidát.

Ďalší kandidát na primátora hlavného mesta Matúš Vallo si myslí, že Nesrovnal už dávno premeškal príležitosť presadiť funkčnú parkovaciu politiku a pomôcť tak doprave v Bratislave. "Doteraz sa mu to nepodarilo pre jeho pretrvávajúce spory so zastupiteľstvom," tvrdí Vallo.

Aj jediná žena kandidujúca na post primátora, súčasná viceprimátorka Iveta Plšeková, nevidí v opätovnom predložení návrhu zmysel. Keďže materiál nebol ani prerokovaný s poslaneckými klubmi a nedošlo k zhode, je podľa nej návrh dopredu odsúdený na neúspech. Plšeková sa preto zamýšľa nad samotnou motiváciou dostať tento bod opäť do programu rokovania. "Je to preto, lebo chce primátor hodiť vinu za jeho neschválenie na poslancov alebo je to iba zahmlievacia taktika, ako odpútať pozornosť od zásadnejšieho materiálu, ktorý výrazne zmení tvár Bratislavy? " pýta sa Plšeková upozorňujúc, že poslanci majú rokovať aj o zmenách a doplnkoch územného plánu mesta.

Primátor Nesrovnal, rovnako kandidujúci v novembrových primátorských voľbách, však v reakcii na kritiku pripomenul jednotný názor o nevyhnutnosti zaviesť reguláciu parkovania v prospech rezidentov, v tejto súvislosti tiež zdôraznil, že samotnú parkovaciu politiku schválili mestskí poslanci už v decembri 2016 a k samotnej príprave jej zavedenia do praxe chýba len posledný formálny krok, a to schválenie zmeny štatútu v zastupiteľstve.

Vstup predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu do volebnej kampane je podľa Nesrovnala nevhodný. Na margo slov šéfa BSK zároveň uviedol, že mu tiež neradí, kedy a aké materiály má predkladať Zastupiteľstvu BSK.

Droba spolu s Nesrovnalovými protikandidátmi v boji o post primátora Bratislavy v pondelok vyhlásil, že schválenie spustenia celomestskej parkovacej politiky v Bratislave tesne pred novembrovými komunálnymi voľbami by bolo najhoršie možné riešenie. Droba Nesrovnala preto vyzval, aby opätovný návrh na spustenie regulácie parkovania stiahol z rokovania štvrtkového (27.9.) bratislavského mestského zastupiteľstva. 

"Droba vo svojej volebnej kampani pred necelým rokom dookola rozprával o tom, ako parkovaciu politiku prijať treba, pretože je to jeden z mála nástrojov mesta na regulovanie dopravy v meste. Parkovaciu politiku majú v programe takmer všetci relevantní kandidáti na primátora. Zrejme niekomu ušiel podstatný fakt, a to, že parkovaciu politiku schválili mestskí poslanci už v decembri 2016, a to hlasmi 27 poslancov," uviedol pre TASR Nesrovnal, ktorý chce primátorsky post obhájiť v novembrových komunálnych voľbách. K príprave spustenia bratislavskej parkovacej politiky podľa neho chýba len posledný formálny krok, a to schválenie zmeny štatútu v zastupiteľstve. "Na jeho schválenie sú potrebné aj hlasy tých mestských poslancov, ktorí síce o potrebe spustenia pravidiel parkovania v kampani rozprávajú, schváliť to však, paradoxne, odmietajú. Toto hlasovanie ukáže, či títo poslanci berú svoju prácu pre Bratislavčanov vážne, alebo zbierajú iba lacné volebné body," podotkol Nesrovnal.

Parkovacia politika v Bratislave platí od decembra 2016 zatiaľ len na papieri. Schválenie jej spustenia sa nedarí presadiť primátorovi v mestskom zastupiteľstve opakovane. Aby sa nové pravidlá parkovania v Bratislave stali realitou, je totiž potrebné prijať dodatok štatútu hlavného mesta. Voči nariadeniu o parkovaní podal prokurátor protest, mesto preto pristúpilo k novelizácii nariadenia, ktorú poslanci odsúhlasili. Nesrovnal opakovane žiada poslancov o schválenie spustenia parkovacej politiky, pretože je podľa neho potrebné zaviesť reguláciu v parkovaní v Bratislave. Dôvodom je čoraz viac áut a menej príležitostí na parkovanie. Kritikom pripravenej parkovacej politiky je najväčší poslanecký Bratislavský klub, ale aj niektorí poslanci z iných klubov. Magistrátu napríklad vyčítajú, že nie sú ešte vybudované záchytné parkoviská a na zavedenie regulácie v parkovaní nie je dostatočne pripravená ani MHD. Takúto parkovaciu politiku považujú len za novú daň.

Hliadky dopravnej polície na 25.09.2018

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 27 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Passat čierna
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Superb čierna
BA – mesto SEAT Leon sivá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
okres MA, PK, SC VW Golf modrá
Trnavský kraj 10 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 sivá, VW Passat čierna
okres Galanta VW Passat čierna
okres Trnava VW Golf sivá, Škoda Superb hnedá
TT kraj VW Passat čierna
Trenčiansky kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách aa motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 strieborná
okres Bánovce nad Bebravou VW Golf čierna
okres Partizánske VW Golf modrá
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Prievidza Škoda Superb tmavohnedá
okres Trenčín a Ilava Škoda Fabia modrá
Nitriansky kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce SEAT Leon strieborná, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Fabia modrá, Škoda Superb hnedá
okres Levice Škoda Superb sivá, VW Golf čierna
okres Komárno Škoda Fabia modrá, Škoda Octavia strieborná
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá, VW Golf čierna
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 24 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 14 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf biela, VW Golf sivá
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna, VW Passat čierna, VW Passat modrá
okres Rimavská Sobota SEAT Leon sivá, Škoda Fabia biela
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Audi A4 čierna, Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 15 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
okres Čadca, Kysucké Nové Mesto Škoda Fabia modrá
okres Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okres Liptovský Mikuláš VW Golf sivá
okres Martin, Turčianske Teplice SEAT Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okres Žilina, Bytča Škoda Superb čierna, VW Golf čierna, VW Golf modrá
Prešovský kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Škoda Superb čierna
okres Kežmarok VW Golf modrá
okres Prešov Škoda Fabia modrá, Škoda Superb čierna, VW Golf modrá
okres Poprad Škoda Superb Combi sivá
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
Košický kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
okres Košice Škoda Superb čierna, VW Passat červená
okres Michalovce, Sobrance VW Golf sivá
okres Trebišov Škoda Fabia biela
D1, R2, R4 okres Košice; Košice - okolie SEAT Leon sivá

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo