2018-02-09 03:15:00
kalamita
Ilustračné foto
Zdroj: SITA

Prečo Bratislava pri snehu kolabuje? Technika ani ľudia nenastúpia

9. februára - Zimná pohotovosť v Bratislave nie je zabezpečená tak, ako má byť, tvrdia poslanci.

Zimná pohotovosť v Bratislave stojí denne viac ako 12 000 eur, no jej dodávateľ ju nevie zabezpečiť tak, ako by mal podľa zmluvy. Tvrdia to poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) hlavného mesta SR Bratislavy Ján Hrčka (Bratislavský klub) a Richard Mikulec (Otvorený klub), pričom sa opierajú aj o najnovšie zistenia z neohlásenej kontroly, ktorú uskutočnili u dodávateľa zimnej a letnej údržby v Bratislave – A.R.K. technické služby.

      Poslanci iniciovali v piatok 26. januára popoludní simuláciou nevyhnutného výjazdu mechanizmov a ľudí zabezpečujúcich zimnú údržbu. „Podľa zmluvy musí dodávateľ do 30 minút zabezpečiť 55 mechanizmov a rovnaký počet ľudí na výjazd,“ upozornil Hrčka. „Po vyhlásení poplachu však do tejto doby bolo v pohotovosti iba 12 mechanizmov a 12 ľudí, do 120 minút nastúpilo do pohotovosti 44 ľudí. Tým ďalším sa dispečeri podľa vlastných slov nevedeli dovolať,“ opísal situáciu Hrčka. Mikulec upozornil, že aj zamestnanci, ktorí do práce prišli, akoby nebrali do úvahy pohotovostný režim. „Nechápali, čo sa deje a pýtali sa, čo je to za 'blbosť', prečo museli prísť do roboty. Za zimnú pohotovosť ich vraj neplatia,“ uviedol Mikulec.
      Poslanci nechali preveriť aj GPS záznamy o dvoch reálnych novembrových výjazdoch, v dôsledku poveternostných podmienok. „Keď som si tie záznamy nahodil a porovnal s časom vyhlásenia poplachov, zistili sme, že v oboch prípadoch ani do 120 minút nevyšlo do ulíc viac ako 39 mechanizmov,“ uviedol Hrčka. „Čiže ani vtedy, keď sneží a magistrát to potrebuje, nevyštartuje zazmluvnený počet mechanizmov. Upozornil, že magistrát záznamy o činnosti v rámci zimnej pohotovosti za prvých sedem rokov od trvania zmluvy (od roku 2010) neoveroval. Spochybnil aj kontroly, ktoré magistrát doteraz urobil. „Vždy boli bez nedostatkov,“ poznamenal. Položil preto otázku, prečo magistrátu súčasný stav a neplnenie zmluvných vzťahov vyhovuje. Pripomenul, že denne stojí zimná pohotovosť takmer 12 300 eur, za trojmesačné obdobie zimnej pohotovosti vyjde mesto na viac ako milión eur.
      Výsledky neohlásenej kontroly budú súčasťou správy mestského kontrolóra na mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva, ktoré zvolal na základe iniciatívy skupiny poslancov primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na pondelok.
      Hrčka i Mikulec spolu s ďalšími poslancami MsZ pripomenuli, že problém zmluvy o zabezpečení zimnej a letnej údržby v hlavnom meste je dlhodobo rezonujúcou témou. Už na jeseň roka 2017 poslanci vzhľadom na porušovanie zmluvy požiadali o zrušenie kontraktu so spoločnosťou A.R.K. technické služby. Odvolávali sa i na správu útvaru mestského kontrolóra, ktorý pri kontrole činnosti zistil viaceré závažné pochybenia, medziiným fakturovania prác, ktoré nemohli byť reálne vykonané. Magistrát tvrdí, že zmluva so spoločnosťou bola uzavretá v roku 2010 a od roku 2015 súčasné vedenie Bratislavy vykonalo kontroly a viaceré vylepšenia v dodávke služieb hlavnému mestu a dohodlo sa na úkonoch aj nad rámec platnej zmluvy. Hlavné mesto zároveň avizovalo, že chce vykonávať letnú a zimnú údržbu komunikácií i cestnej zelene na území Bratislavy vlastným mestským podnikom.

Skupina poslancov MsZ tvrdí, že mesto kryje pochybenia firmy A.R.K.

Hlavné mesto sa má podieľať na zakrývaní neschopnosti spoločnosti A.R.K. technické služby zabezpečiť zazmluvnený počet mechanizmov a personálu pre potreby zimnej pohotovosti. Sú o tom presvedčení poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ) Dana Čahojová, Ján Hrčka, Ignác Kolek (všetci Bratislavský klub) a Richard Mikulec (Otvorený klub), ktorí na stredajšom brífingu upozornili na podľa nich "naoko" vykonanú kontrolu zimnej pohotovosti, ktorú mesto iniciovalo.
      Kontrola sa mala uskutočniť 1. februára. Zástupcovia mesta podľa poslancov samotnú spoločnosť A.R.K. technické služby dopredu na kontrolu upozornili. Poslanci sa opierajú o svedectvo jedného z pracovníkov firmy. Pri samotnej kontrole mala spoločnosť podľa neho doplniť potrebné stavy personálu o ľudí, ktorí síce pracujú v rámci zimnej údržby, no nejazdia s mechanizmami, ktoré spoločnosť pri čistení komunikácií a odhŕňaní snehu používa. Doplnil, že celá kontrola bola iba formálna.
      Poslanci MsZ Ján Hrčka a Richard Mikulec už v pondelok (5.2.) upozornili na výsledky vlastnej náhodnej kontroly, ktorú iniciovali v piatok 26. januára. Informovali, že spoločnosť v stanovenom čase a ani potom neodkázala zabezpečiť po vyhlásení poplachu zazmluvnený počet ľudí a mechanizmov. O kontrole spísal záznam i mestský kontrolór. Podľa poslancov rovnaké nezrovnalosti vyšli aj pri porovnaní GPS záznamov počas dvoch reálnych novembrových výjazdov.
      Hlavné mesto obvinenia popiera. Podľa hovorkyne Zuzany Onufer sa zimná údržba pravidelne kontroluje, kontrola prebieha aj v súčasnosti, pričom magistrát je informovaný kontrolórom o čiastkových zisteniach. Mesto potom vyzýva zmluvného partnera, aby podal vysvetlenie. „Hlavné mesto potom posudzuje, aké opatrenia alebo prípadné sankcie je potrebné prijať na zlepšenie a zefektívnenie poskytovanej služby tak, aby bola v súlade so zmluvným rámcom, aj úsilím mesta o zjazdné a bezpečné komunikácie," skonštatovala Onufer.
      Prezentované tvrdenia a akékoľvek informácie vytrhávané z kontextu označuje mesto za vytĺkanie politického kapitálu. „A je symptomatické, že ani dnes neprišli (poslanci) so žiadnym návrhom na zlepšenie kontrolnej činnosti alebo výkonov zmluvného partnera,“ dodala Onufer na margo stredajšej tlačovej besedy mestských poslancov.
      Mediálna zástupkyňa spoločnosti A.R.K. Ľubica Turčanová pre TASR potvrdila, že kontrola 1. februára prebehla. „Kontroly nám vopred nie sú hlásené. To, že v daný deň boli k dispozícii všetci pracovníci, je možné overiť aj záznamom z dochádzkového a kamerového systému,“ doplnila Turčanová.
      Poslanci v súvislosti s prípadom požiadali o zvolanie mimoriadneho rokovania mestského zastupiteľstva. Bude sa konať v pondelok 12. februára o 16.30 h.
      Hlavné mesto aktuálne podľa vestníka Úradu pre verejné obstarávanie vyhlásilo tender na letnú a zimnú údržbu komunikácií, údržbu dopravnej zelene a na nakladanie s odpadmi na svojom území. Súťaž sa týka poskytovania týchto služieb počas štyroch rokov, cena je odhadovaná na takmer 43 miliónov eur bez DPH (51,48 milióna eur s DPH).

Hliadky dopravnej polície na 09.02.2018

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 29 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Passat čierna
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Superb čierna
BA – mesto VW Golf modrá
okres MA, PK, SC SEAT Leon sivá
Trnavský kraj 11 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 strieborná, VW Passat čierna
okres Dunajská Streda Škoda Fabia modrá
okres Senica Škoda Fabia modrá
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Trnava VW Golf sivá
TT jraj VW Passat čierna
Trenčiansky kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách aa motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 strieborná
okres Partizánske VW Golf modrá
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Prievidza Škoda Superb tmavohnedá
okres Trenčín a Ilava Škoda Fabia modrá
Nitriansky kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce SEAT Leon strieborná, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Fabia modrá, Škoda Superb hnedá
okres Levice Kia cee´d hnedá, VW Golf sivá
okres Komárno Škoda Fabia modrá, Škoda Octavia strieborná
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá, VW Golf čierna,
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 21 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 13 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf biela, VW Golf sivá
okres Brezno Kia cee´d biela, VW Passat modrá
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna
okres Rimavská Sobota SEAT Leon sivá, Škoda Fabia biela
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Audi A4 čierna, Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 17 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Čadca, Kysucké Nové Mesto Škoda Fabia modrá
okres Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okres Liptovský Mikuláš, Ružomberok Audi A4 modrá, VW Golf sivá
okres Martin, Turčianske Teplice SEAT Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okres Žilina, Bytča Škoda Superb čierna 2x, VW Golf modrá
ZA kraj VW Golf čierna
Prešovský kraj 18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 kombi čierna, VW Passat čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Prešov Škoda Superb čierna
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
Košický kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
okres Košice – okolie VW Passat červený, Škoda Superb čierna
okres Michalovce, Sobrance Škoda Fabia modrá, VW Golf sivá
okres Trebišov Škoda Fabia biela
D1, R2, R4 okres Košice; Košice - okolie Seat Leon - sivý

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.


AUTOR: © Zoznam/jv, zdroj TASR
ZDROJ: TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo