2017-12-24 07:05:00
Nehoda D1 Senec
Nehoda D1 Senec
Zdroj: Polícia SR, HaZZ SR

Celkom zbytočná smrť na diaľnici iba deň pred Vianocami

24. decembra – Včera popoludní sa stala na diaľnici D1 vážna dopravná nehoda.

V jednej rodine zavládol smútok, 66 ročný muž si už nikdy nesadne za štedrovečerný stôl. Za vianočným stolom bude chýbať aj 41-ročný muž, ktorý utrpel viacnásobné vážne poranenia celého tela. Leteckí záchranári ho previezli do nemocnice v umelom spánku. Ľahko sa zranil 42-ročný muž, ktorého tiež previezli do nemocnice.

Ďalšie desiatky, ba stovky ľudí mali traumu z toho, že deň pred Vianocami stáli niekoľko hodín v zápche. Vytvorila sa nielen na diaľnici, ale aj na starej seneckej ceste, na ktorú polícia odkláňala dopravu už na výjazde v Bratislave smerom do Senca.

Ľudia v diskusiách tvrdia, že za to môže stav „diaľnice“ z Bratislavy do Trnavy bez odstavných pruhov a na mnohých miestach bez zvodidiel. Vzhľadom na hustotu premávky je trojpruh v každom smere nevyhnutné minimum, chýbajúci odstavný pruh v prípade poruchy je vážne bezpečnostné riziko. Napriek odstavným ostrovčekom, lebo ak nemáte šancu odstaviť auto na nich, tvorí nebezpečnú prekážku. No oveľa väčším problémom sú chýbajúce zvodidlá na niektorých úsekoch diaľnice. Majú v prípade podobnom, ako bola táto nehoda, udržať autá na diaľnici. Nestalo sa. Dve autá z troch skončili mimo vozovky. Či bolo práve to príčinou smrti jedného človeka, ukáže vyšetrovanie. Nevráti však život človeku, ktorý bude chýbať.

Zdroj: Polícia SR, HaZZ SR
Zdroj: Polícia SR, HaZZ SR

Štatistiky ukazujú, že jazda po diaľnici patrí k najmenej nebezpečným. No ak sa stane nehoda, následky bývajú výrazne rozsiahlejšie. Po diaľnici sa jazdí vyššou rýchlosťou. Aj keď sú oddelené jazdné smery, takže nedochádza k zrážkam v protismere,  stret vozidiel v jazdných pruhoch jedného smeru býva neraz fatálny...

Čo sa presne stalo, vyšetruje polícia. Zomrel však človek. Asi sa ukáže, že úplne zbytočne. Kto urobil tú prvú a kto hlavnú chybu sa dozvieme asi neskôr. Pravdou však je, že sa zbytočne naháňame, tam, kde netreba a potom strácame, čo sme si mali uchovať...

Vianoce sú čas, keď máme spomaliť tempo, vychutnať si stretnutia s blízkymi a relaxovať na tele aj na duši. Dokážeme to ešte vôbec? Zbytočne sa naháňame za vecami, bez ktorých sa dokážeme zaobísť. Ale po nedokončenej plnohodnotnej diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou sa jazdí náročnejšie. Musíme sa prispôsobiť a viac sústrediť. Aby sme si ešte dlho mohli vychutnávať vianočné sviatky v kruhu najbližších. Stačí ubrať plyn a zvýšiť ohľaduplnosť a toleranciu za volantom.

Hliadky dopravnej polície na 24.12.2017

Senec,D1,diaľnica
AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: SITA, TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo