2017-09-12 02:30:00
Ministerstvo zastavilo rekonštrukciu električkovej
Ministerstvo zastavilo rekonštrukciu električkovej trate v Bratislave
Zdroj: imhd.sk

Ministerstvo zastavilo rekonštrukciu električkovej trate v Bratislave

12. septembra – Rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave včera dočasne pozastavili.

      Zastavenie stavebných prác požadovalo ministerstvo dopravy, podľa ktorého nie je rekonštrukcia povolená v súlade so zákonom a v procese nastali vážne pochybenia. Za vzniknutú situáciu môže rozdielny právny názor medzi Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) a ministerstvom dopravy.

      Rezort dopravy uviedol, že prvostupňový orgán musí celú stavbu nanovo prerokovať so všetkými zúčastnenými, doplniť dokazovanie a nanovo povoliť. Dôvodom je podľa ministerstva viacero pochybení, napríklad, že prvostupňový stavebný úrad nezahrnul odvolateľov – vlastníkov susednej stavby medzi účastníkov konania, nedoručoval im riadne listy a nekonal s nimi ako s účastníkmi. Pochybením napríklad malo byť aj nedodržanie lehoty vyvesenia vyhlášky s rozhodnutím na úradnej tabuli.
      BSK však tvrdí, že stavebné povolenie bolo účastníkom konania riadne doručené, právoplatnosť rozhodnutia bola vyznačená správne. „BSK postupoval striktne podľa zákona a rozhodnutie odvolacieho orgánu analyzuje,“ povedala hovorkyňa kraja Lucia Forman.

      Riaditeľ úseku obchodu a strategického rozvoja i člen predstavenstva DPB Alexander Sako minulý týždeň povedal, že ak dôjde k posunom, bude musieť podnik zareagovať veľmi pružne. „Keď boli v  procese nejaké chyby, tak sa budú musieť odstrániť. Neviem si predstaviť, že by sa stavba pred zimou zastavila,“ povedal.
      Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal skonštatoval, že tento spor medzi rezortom dopravy a BSK je potrebné vyriešiť čo najskôr. "Ja budem žiadať okamžitú nápravu a robiť ďalšie kroky, vrátane stretnutí. Je to projekt DPB a podnik má moju plnú dôveru, že tú situáciu vyrieši tak, aby Bratislavčania na tento právny spor medzi ministerstvom a BSK nedoplácali," povedal.
      Odborník na stavebné právo a karloveský miestny poslanec Vladimír Dulla odhaduje zastavenie rekonštrukcie minimálne na osem až deväť týždňov. „Ak nedôjde počas prerokovania k dohode všetkých účastníkov, určite možno očakávať odvolanie so všetkými dôsledkami. To by znamenalo ďalšie predĺženie, asi o päť až šesť, ale možno aj až o deväť týždňov,“ povedal Dulla.

      Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba varuje, že na Špitálskej ulici v Bratislave sa môže zopakovať scenár zo Štúrovej ulice, kde v minulosti nepremávali dlhé mesiace električky. „Ak sa potvrdí, že BSK ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy zlyhal, hrozí, že celé konanie bude musieť prebehnúť nanovo. Reálne to bude znamenať celú stavbu nanovo prerokovať so všetkými zúčastnenými, doplniť dokazovanie a nanovo povoliť," uviedol Droba s tým, že to bude trvať dlhé mesiace a dôležitá električková trať v centre Bratislavy bude ochromená. Poukázal pritom na v minulosti rozkopanú Štúrovu ulicu, kde dlhé mesiace nejazdili električky ani autá, chodci chodili po stavbe a pre tento stav podľa neho skrachovali viaceré okolité prevádzky.
      Rekonštrukcia električkovej trate za viac ako 2,5 milióna eur sa týka úseku od zastávky na Kamennom námestí po odbočenie električiek za križovatkou Mickiewiczova - Americké námestie – Špitálska. Práce boli spustené začiatkom augusta a podľa odhadov mali trvať tri mesiace.

Hliadky dopravnej polície na 12.09.2017

jv
ZDROJ: TASR, minv.sk

Komentáre k článku


Stream naživo