2017-03-24 01:35:00
Modely Kia schádzajú z
Ilustračné foto
Zdroj: Kia Motors Corporation

V slovenských automobilkách to vrie. V Trnave nové odbory, v Žiline posledná ponuka

Situácia v dvoch slovenských automobilových závodoch je komplikovaná. Zamestnanci žiadajú lepšie pracovné a platové podmienky.

Dôkazom je nová odborová organizácia v trnavskom závode PSA s názvom Moderne Odbory (MO) ale tiež finálna ponuka automobilky Kia zamestnancom priamo bez využitia sprostredkovateľa.

Kia ponúkla zamestnancom zvýšenie miezd v celkovej sume 50 až 60 eur, čo v konečnom dôsledku môže znamenať zvýšenie miezd o 90 až 100 eur. Ponuka prichádza po vyhlásení štrajkovej pohotovosti odborovej organizácie ZO OZ KOVO KIA Žilina.

 Spoločnosť Kia Motors Slovakia včera zamestnancom predstavila konečnú ponuku na zvýšenie miezd v rámci aktuálneho kolektívneho vyjednávania. V porovnaní s ponukou, ktorú navrhol sprostredkovateľ, navýšila spoločnosť nielen základné mzdy, ale aj príplatok za prácu v noci. Informoval o tom hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

Doplnil, že na základe predloženej ponuky by základná mzda výrobných zamestnancov spoločnosti od 1. apríla 2017 narástla v platových triedach 1A, 1B a 1C o 50 eur a v platových triedach 1D, 1E a 1F o 60 eur. "Kia zároveň navrhla až dvojnásobné navýšenie príplatku za prácu v noci na 1,48 eura za hodinu. Vďaka zdvojnásobeniu nočného príplatku vzrastie každému výrobnému zamestnancovi mesačná mzda o ďalších 40 eur. Dôvodom je náročnosť nočnej práce, na čo poukazujú samotní zamestnanci. Vďaka navrhnutému navýšeniu základnej mzdy a mzdovému zvýhodneniu za prácu v noci má každý výrobný zamestnanec bez akýchkoľvek dodatočných podmienok garantovaný nárast svojej mesačnej mzdy od 90 do 100 eur," uviedol Bačé.

"Historicky najvyšší návrh zvýšenia miezd zamestnancom našej spoločnosti je poďakovaním za ich usilovnú prácu a dosiahnuté hospodárske výsledky. Každoročné nadpriemerné zvyšovanie miezd potvrdzuje zodpovedný prístup spoločnosti k svojim zamestnancom," povedal prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim.

Zvýšenie základnej mzdy bude mať podľa hovorcu automobilky pozitívny dosah aj na výšku variabilnej zložky mzdy, motivačných bonusov (vyplácaných štvrťročne), letného a vianočného bonusu, čím mesačný príjem výrobných zamestnancov vzrastie celkovo od 104 až do 117 eur. "Tento dopad prevyšuje aj aktuálnu požiadavku odborovej organizácie," podotkol Bačé.

Konečnú ponuku spoločnosti dnes predstavili zamestnancom a zrealizujú medzi nimi interný prieskum. "K uvedenému kroku pristúpila spoločnosť z dôvodu, že platnosť mzdovej časti kolektívnej zmluvy má byť účinná od 1. apríla tohto roku. Keďže zástupcovia odborovej organizácie naďalej trvajú iba na navýšení základnej mzdy, spoločnosť považuje takéto konanie za nekonštruktívne a v konečnom dôsledku aj v rozpore so záujmami samotných zamestnancov," dodal hovorca automobilky.

"Návrh KIA Motors Slovakia vnímame hlavne v súvislostiach, za akých sa rodil. Je čiastkovým úspechom hlavne zamestnancov, ktorí od novembra 2016 až do dnešného dňa odvahou, solidaritou a neoblomnosťou trvali na svojich požiadavkách. Týmto postojom dodávali a naďalej dodávajú podporu odborovej organizácii, ktorá v kolektívnom vyjednávaní zastupuje zamestnancov," uviedol pre TASR predseda Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO KIA Žilina Miroslav Chládek. 

Za čiastkový úspech považujú ponuku zamestnávateľa aj odbory. "Nakoľko naším zámerom a cieľom tohtoročného kolektívneho vyjednávania je dosiahnuť navýšenie tarifných tried u výrobných zamestnancov o 10 % a administratívnych zamestnancov o 7 %. Takéto navýšenie tarifnej mzdy by predstavovalo pre výrobných zamestnancov Kia Motors Slovakia zvýšenie tarify od 65 eur do 95 eur. Ponuka zamestnávateľa, hlavne u výrobných zamestnancov, je približne o tretinu nižšia," podotkol Chládek.

ZO OZ KOVO KIA Žilina podľa neho aj naďalej zotrváva v štrajkovej pohotovosti a ďalšie kroky je pripravená realizovať v súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní.

Kolektívne vyjednávanie v spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom o mzdovom dodatku k platnej podnikovej kolektívnej zmluve, ktorej účinnosť trvá do 31. marca 2019, skončilo pred sprostredkovateľom po piatich kolách.

Odborári v automobilke PSA Trnava sa rozštiepili

Nespokojnosť časti zamestnancov trnavského závodu PSA Groupe Slovakia s činnosťou základnej organizácie (ZO) Odborového zväzu (OZ) Kovo v podniku vyústila do založenia novej odborovej organizácie – Moderné odbory (MO) PSA Trnava.

Nespokojnosť sa odvíjala podľa MO najmä od dlhodobo slabej aktivity a akcieschopnosti ZO. "Základná organizácia OZ Kovo nedokázala čeliť a zamedziť výrazne sa zhoršujúcim podmienkam práce zamestnancov. Dôvodom pre založenie novej odborovej organizácie bolo takisto nedostatočné tlmočenie rastúcej nespokojnosti zamestnancov smerom k vedeniu podniku," uviedol predseda prípravného výboru MO Tomáš Kútik. Kolektívnu zmluvu, ako dodal, v podniku nahradila dočasná rámcová dohoda na dva roky s podstatne slabšou záväznosťou a horšími podmienkami pre pracovníkov podniku, ako by zabezpečovala kolektívna zmluva. "Časť zamestnancov preto dospela k záveru, že ZO neplní dostatočne svoju základnú funkciu dôsledne presadzovať zlepšovanie pracovných a platových podmienok zamestnancov," konštatoval predseda prípravného výboru MO.  

Pri zakladaní novej odborovej organizácie popri ZO požiadali nespokojní zamestnanci trnavskej automobilky o podporu a poradenstvo odborovú organizáciu MO Volkswagen, ktorá vznikla tiež odčlenením od OZ Kovo a je dnes najväčšou odborovou organizáciou na Slovensku. Zakladajúci členovia MO PSA Trnava sú presvedčení, že nová odborová organizácia bude výrazne aktívnejšie a efektívnejšie presadzovať požiadavky a potreby zamestnancov. Prednostným cieľom je dosiahnutie adekvátneho finančného ohodnotenia.

Podpredseda ZO OZ Kovo v automobilke František Gajdoš pre TASR v reakcii na vznik MO uviedol, že založenie ďalšej odborovej organizácie v závode nie je dobrá správa pre zamestnancov. Ak vládla u časti ľudí nespokojnosť, členovia MO mali podľa neho vlani možnosť kandidovať vo voľbách do orgánov ZO, a tak presadzovať svoje postupy v odborovej práci. "Považujeme to za úder pod pás, veľa energie sa minie na súperenie. Mrzí nás najmä, že podnet na vznik MO v závode prišiel zvonku, nie z vnútra," konštatoval Gajdoš. Doplnil, že ich ZO vidí za založením nových odborov v Trnave osobné ambície predsedu MO vo Volkswagene, ktorý takýmito krokmi podľa Gajdoša smeruje k založeniu nového odborového zväzu a že podobný scenár ako v PSA, má čakať aj ďalšie väčšie podniky, ktorých odborári sú v OZ Kovo. Početnosti členskej základne sa vznik MO podľa Gajdoša zatiaľ nedotkol.

Toľko k našim automobilkám. Na našich cestách sa okrem áut vyrobených v slovenských závodoch stretnete aj s autami slúžiacimi našim policajtom a niektoré z nich budú nachystané zmerať váš záujem jazdiť podľa predpisov. O nich sa dozviete v tabuľke nižšie, všetky informácie o situácii na našich cestách získate tu.

Hliadky dopravnej polície na 24.03.2017

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 29 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 Passat čierna 
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA – mesto VW Golf modrá
BA – mesto Seat Leon sivá
okres MA, PK, SC Škoda Superb čierna
Trnavský kraj 17 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 strieborná, VW Passat čierna
okres Galanta VW Passat čierna
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Trnava Škoda Superb čierna, VW Golf sivá
okres Senica Škoda Fabia modrá
Trenčiansky kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 strieborná
okres Nové Mesto nad Váhom a Myjava VW Golf čierna
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Partizánske VW Golf modrá
okres Trenčín a Ilava Škoda Fabia modrá
Nitriansky kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Kia cee´d hnedá, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Fabia modrá, Škoda Superb hnedá
okres Levice  VW Golf čierna, VW Golf sivá
okres Komárno VW Golf sivá, Škoda Fabia modrá
okres Topoľčany Škoda Superb sivá, Škoda Fabia sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf sivá
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna
okres Rimavská Sobota SEAT Leon sivá
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela, VW Passat čierna, VW Passat modrá
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 17 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
okresy Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto VW Golf čierna, Škoda Fabia modrá
okresy Martin, Turčianske Teplice SEAT Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okresy Žilina, Bytča Škoda Superb čierna2x, VW Golf tmavomodrá
Prešovský kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 VW Passat sedan čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Kežmarok VW Golf modrá
okres Prešov Škoda Superb sedan čierna, VW Golf Combi modrá
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
okres Humenné Škoda Fabia sivá
Košický kraj

17 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície

okres Košice – okolie Škoda Fabia sivá
okres Košice VW Golf Variant čierna
okres Michalovce, Sobrance Škoda Fabia modrá
okres Trebišov Škoda Fabia biela
D1, R2, R4 okres Košice; Košice - okolie Seat Leon sivá

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

jh
ZDROJ: TASR, Kia

Komentáre k článku


Stream naživo