2017-03-08 01:35:00
Nová autobusová stanica Nivy
Nová autobusová stanica Nivy
Zdroj: REavis

Uzavretie významnej cesty v centre Bratislavy na rok a elektrická nadzemka?

Nová autobusová stanica, nové byty, nový „bulvár“, nové nákupné centrum, nový parkovací dom a nová nadzemka.

Bratislavu čaká ďalšie radostné obdobie plné kolón, kolón, prachu, kolón a dopravných obmedzení. Ale pre novú autobusovú stanicu (a všetko k tomu pridružené) sa treba obetovať, no nie je tak Bratislavčania?

Najnovšie prekvapil developer všetkých s plánom vystavania nadzemnej dráhy/lanovky medzi Nivami a Petržalkou. Pridruženou novinkou je parkovací dom na petržalskej strane Dunaja.

Výstavba novej autobusovej stanice v bratislavskom Ružinove, v lokalite Nivy, sa začne od júla tohto roka. Hotová by mala byť v roku 2020. Developer HB Reavis už má právoplatné stavebné povolenie a taktiež zvažuje postaviť nadzemnú elektrickú dráhu, ktorá má spojiť lokalitu Nivy s bratislavskou Petržalkou. TASR o tom informovala hovorkyňa developera Martina Jamrichová.

Samotnej výstavbe budú predchádzať prípravné práce, v rámci ktorých je naplánovaný aj presun súčasnej autobusovej stanice do náhradných priestorov bývalého centra Bottova. Do projektu Stanica Nivy chce developer investovať 345 miliónov eur. Do obnovy dopravnej a technickej infraštruktúry v okolí ďalších 24 miliónov eur.

"V lete 2017 štartujeme výstavbu. Súčasťou projektov v zóne je aj kompletná obnova ulice Mlynské nivy. Momentálne preverujeme v spolupráci s mestom najvhodnejší prístup k obnove z hľadiska obmedzenia dopravy. Podľa plánu by mohli Bratislavčania získať už v roku 2018 nový bulvár Mlynské Nivy a v roku 2020 novú autobusovú stanicu," priblížil výkonný riaditeľ HB Reavis Slovakia Adrián Rác.

V rámci obnovy dopravnej a technickej infraštruktúry ulice Mlynské Nivy developer s mestom rieši jej uzavretie pre dopravu v rôznych časových rámcoch. "Najpraktickejším riešením sa javí kompletné uzavretie pre dopravu s odhadom na 14 mesiacov, namiesto postupného obmedzovania v rozsahu 36 mesiacov," podotkla Jamrichová s tým, že verejnosť bude o finálnom riešení i alternatívnych trasách informovaná.

Investor sa rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície, ktorého súčasťou je aj návrh dopravného odľahčenia zóny a širšieho okolia. Štatút môže podľa HB Reavis priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Developer tvrdí, že nežiada o stimuly a projekty realizuje bez finančnej účasti štátu. "Vzhľadom na objem investícií vo výške viac ako jedna miliarda eur, ktoré plánujeme v zóne Nivy a priľahlých lokalitách investovať, sme sa rozhodli využiť možnosť, vďaka ktorej efektívne skrátime proces budovania novej mestskej štvrte. Ide nám hlavne o zrýchlenie procesu a efektívne využitie času a prostriedkov, nie o získanie finančných stimulov," povedal Rác. TASR ministerstvo hospodárstva potvrdilo, že mu developer predložil žiadosť o vydanie osvedčenia o významnej investícii.

Štatút významnej investície neznamená vynechanie konaní, len ich zrýchlenie skrátením konaní. Na margo žiadosti investora novej autobusovej stanice v Bratislave HB Reavis o vydanie osvedčenia o významnej investícii to pre TASR uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Ministerstvo sa k tejto žiadosti vyjadrí až po dôkladnom preštudovaní predloženej dokumentácie. Žiadosť sa má týkať projektu novej autobusovej stanice v bratislavskom Ružinove, v lokalite Nivy i návrhu dopravného odľahčenia zóny a širšieho okolia prostredníctvom nadzemnej elektrickej dráhy.

Významná investícia je podľa zákona stavba, na ktorej výstavbu je potrebných najmenej 100 miliónov eur. Je národohospodársky významná, alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej 300 nových pracovných miest. Vláda musí o nej rozhodnúť, že jej výstavba je vo verejnom záujme.

Elektrickú nadzemnú dráhu, potenciálne integrovanú do systému verejnej hromadnej dopravy, zvažuje HB Reavis postaviť pre odľahčenie dopravy v zóne Nivy a v jej širšom okolí. "Na zváženie v rámci žiadosti o udelenie štatútu významnej investície sme ponúkli inovatívne riešenie ako lokalitu dopravne odľahčiť, predložili sme návrh prepojenia dvoch brehov Dunaja, formou nadzemnej elektrickej dráhy," spresnil Rác. Podľa odhadov by jej vybudovanie malo stáť okolo 50 miliónov eur.

Developer navrhuje aj vybudovanie veľkokapacitného parkovacieho domu za 30 miliónov eur v Petržalke, ktorý by bol napojený na nadzemnú elektrickú dráhu. "V ideálnom prípade by sme tento doplnok mestskej dopravy radi spustili s otvorením stanice," podotkol Rác.

Projekt Stanica Nivy kombinuje medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, modernú tržnicu a výškovú administratívnu budovu. Komunitnou črtou novej stanice má byť zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre oddych a šport.

Petržalka nevedela o plánoch výstavby elektrickej nadzemnej dráhy

Bratislavská Petržalka doteraz nevedela o plánoch developera HB Reavis prepojiť lokalitu Nivy s mestskou časťou Petržalka pomocou elektrickej nadzemnej dráhy. Tú by chcel vybudovať v rámci výstavby novej autobusovej stanice v bratislavskom Ružinove. Pre TASR to dnes uviedla Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

"Mestská časť sa o tomto projekte dozvedela z médií," povedala Vnenková s tým, že preto nemá ani dostatok informácií, aby k predmetnej veci zaujala stanovisko. Starosta Vladimír Bajan vyzve podľa nej listom investora, aby o projekte informoval poslancov petržalského miestneho zastupiteľstva. "Ako aj vedenie mestskej časti," podotkla Vnenková.

_______________________________________________________________________________

Podkapotou dodáva:

Či už beriete novú mestskú štvrť na Nivoch ako pozitívum alebo nie (nejde len o autobusovú stanicu, to iste chápete), jedno sa zdá byť zreteľné: čo developer chce, to developer v Bratislave dosiahne a urobil pre to všetko čo sa dá.

 

Hliadky dopravnej polície na 07.03.2017

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 27 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Golf modrá, Škoda Superb sivá metalíza
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA – mesto VW Golf modrá
BA – mesto Škoda Fabia biela
okres MA, PK, SC Seat Leon sivá
Trnavský kraj 12 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 strieborná, VW Passat čierna
okres Galanta VW Passat čierna
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Trnava Škoda Superb čierna, VW Golf sivá
Trenčiansky kraj 15 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 strieborná
okres Nové Mesto nad Váhom a Myjava VW Golf čierna
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Prievidza Škoda Superb tmavohnedá
okres TPartizánske VW Golf modrá
Nitriansky kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Kia cee´d hnedá, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Fabia modrá
okres Levice Kia cee´d hnedá, VW Golf čierna, VW Golf sivá
okres Komárno VW Golf sivá
okres Topoľčany Škoda Superb sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf sivá
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna
okres Rimavská Sobota SEAT Leon sivá
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela, VW Passat čierna
okres Zvolen VW Golf biela, VW Passat čierna
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
okresy Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto VW Golf čierna
okres Liptovský Mikuláš VW Golf sivá
okresy Martin, Turčianske Teplice SEAT Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okresy Žilina, Bytča Škoda Superb čierna, VW Golf tmavomodrá
Prešovský kraj 18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Škoda Superb sedan čierna, VW Passat sedan čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Prešov Škoda Superb sedan čierna, VW Golf Combi modrá
okres Poprad Peugeot 208 sivá
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
Košický kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 3 neoznačených hliadok polície
okres Košice – okolie VW Passat červená
okres Košice VW Golf Variant čierna
okres Trebišov Škoda Fabia biela

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

Komentáre k článku


Stream naživo