2022-01-13 15:30:00
Zil 131 h
Zil 131 h
Zdroj: NDS

VIDEO: NDS zobudila obra – ZIL 131 s motorom z ruského tanku je späť v službe

NDS v stredisku Mengusovce drží pri živote aj tohto krásneho silného veterána.

NDS dnes na sociálnej sieti zverejnila video ilustrujúce návrat obra do služby. ZIL 131 h s rokom výroby 1987 je späť a užívatelia diaľnic ho môžu zbadať nielen na stredisku údržby, ale dokonca aj v službe. Národná diaľničná spoločnosť totiž auto zrekonštruovala do plne funkčného stavu a auto je k dispozícii aj na prácu, nielen na výstavu.

ZIL bol pritom v nálezovom stave nepojazdný, bez evidenčného čísla, s poškodenou karosériou. Stredisko údržby Mengusovce ho previezlo do svojich garáží a stačilo iba 5 hodín a bol počuť prvý zvuk ZIL-u. Spísal sa zoznam všetkých poškodených častí a začal sa kolotoč okolo hľadania nových súčiastok na opravu. S náhradnými dielmi bol veľký problém, lebo takýchto vozidiel je na Slovensku málo a väčšina sa nachádza už v šrote.

Zanietení mechanici vykonali kompletnú opravu motora, chladiaceho systému a elektroinštalácie. Následne prebehlo striekanie náteru a skompletizovanie snehovej frézy do finálnej podoby.

ZIL 131 má pritom Podkapotou benzínovú V8 s objemom  5,9 litra. Lenže to nebude prípad tohto auta, keďže aj podľa videa má motor na korbe. Také auto má názov ZIL D-470 a motor má označenie U-2D6. Ide o radový šesťvalec s objemom bezmála 20 litrov. ZIL D-470 v špeciálnej úprave s frézou si teda motor nosí na korbe. Ten poháňa ako frézu, tak aj kolesá. Fréza si pritom dokáže poradiť so závejmi s výškou 1,2 metra a auto dokáže jazdiť cez takúto kalamitu rýchlosťou až 40 km/h. Fréza je nastavená tak, že sneh odhadzuje až do vzdialenosti 24-25 metrov, takže je určená do skutočne najnáročnejších podmienok. Priemerná spotreba tohto stroja je okolo 80 litrov. 

ZIL je legendárny veľkou spotrebou paliva i silou, ktorou dokázal bojovať s ťažkým snehom. Iba na naštartovanie minie zhruba 10 litrov pohonných hmôt. Nejde teda o zrovna najúspornejší stroj, no ako ohromný veterán ešte môže v prípade potreby pomôcť menším a úspornejším strojom.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: NDS, korzar.sme.sk

Komentáre k článku


Stream naživo