2019-05-18 13:55:00
Crash test karavanu
Crash test karavanu
Zdroj: Trafikverket

VIDEO: Jazdíte v obytnom vozidle? Je to veľmi zlý nápad!

Karavany v nárazových testoch pohoreli. Sú mimoriadne nebezpečné!

O nárazových testoch obytných vozidiel sa takmer vôbec nehovorí. Verejnosť, ale ani odborníci  takmer vôbec nesledujú bezpečnosť týchto vozidiel Na rozdiel od pravidelných testov EuroNCAP ani nevieme, ako sa karavany správajú počas nehôd. Následky nehôd s takýmto typom vozidiel však bývajú fatálne. Pre posádku.

Švédska štátna dopravná agentúra Trafikverket sa preto rozhodla zistiť, ako sa správajú v tomto ohľade stále viac populárne „domčeky na kolesách.“ Ich obľuba rastie, vo Švédsku ich je už vyše 100 000. Ako sú na tom ale s bezpečnosťou?

Zdroj: Trafikverket

Švédska agentúra Trafikverket sa po niekoľkých nedávnych fatálnych nehodách obytných vozidiel rozhodla vykonať vlastné nárazové skúšky vybraných modelov. Dala si za úlohu zistiť, ako sa obytné vozidlá správajú pri najčastejšom type nárazu, teda pri čelnom strete s malým presahom. Okrem toho chceli odborníci zo Švédska upozorniť, že osobným vozidlám sa venuje neustála pozornosť pri zvyšovaní bezpečnosti. No na obytné vozidlá sa vlastne nekladú žiadne nároky.

Na test vybrala agentúra dva typy obytných vozidiel - prvý model bol postavený na základe rámu pre úžitkové nadstavby a kabíny Fiatu Ducato s dodatočnou obytnou čásťou. Druhým bol kompletný „motorhome“ s vlastným rámom a integrovanou kabínou od toho istého výrobcu. Nezamerali sa tak na jednotlivé modely na trhu, ale na všeobecné vyhotovenie bezpečnostných vlastností týchto typov vozidiel.

Obidva typy obytných vozidiel sa nepredviedli v práve lichotivom svetle. Z nasledujúcich záberov doslova chodí mráz po chrbte. Hoci je video vo švédčine a bez titulkov, určite netreba podrobne komentovať zábery nárazových testov. Tie sú jednoznačné a celkom nekompromisné. V jednom aj v druhom prípade sú výsledky alarmujúce.

Obidve auta pri skúškach narazili do pevnej bariéry prednou časťou s malým presahom pri rýchlosti 64 km/h. V kabíne boli pripútané figuríny, ktoré predstavovali vodiča, spolujazdca a dvojicu detí za nimi. V prípade čiastočne integrovaného obytného vozidla (rám a kabína Fiat) experti z Trafikverket prišli k hodnoteniu, že minimálne vodič by pravdepodobne neprežil takýto náraz. Nezostalo takmer žiadne miesto pre neho a navyše sedadlo narážalo do figurín detí z ním.

Zdroj: Trafikverket

Skúška v prípade celointegrovaného „motorhome“ riešenia sa skončila s ešte výrazne horšími výsledkami. Kabína vozidla sa aj s rámom zadnej obytnej časti doslova oddelili od podvozku vozidla. Ukázalo sa, ako výrazne krehká môže byť konštrukcia niektorých obytných vozidiel hlavne v prípade, keď výrobca použije na výrobu rámu obytnej časti drevo. Problémom sa ukázal aj stôl, ktorý nebol sklápateľný, ale upevnený napevno. Po náraze sa však odtrhol a letel na figuríny detí, ktoré pri ňom boli pripútané. Švédski odborníci poukazujú, že práve neupevnené predmety v kabíne obytného vozidla sú samostatným a ďalším výrazným rizikom. Majitelia, resp. vodiči takýchto áut by si mali na ne dať pozor.

Po neuspokojivých výsledkoch nárazových testov sa švédsky Trafikverket rozhodol rokovať s organizáciou EuroNCAP, aby zaradila do svojich testov častejšie a rozsiahlejšie testy obytných vozidiel. Tak by prinútila výrobcov, aby prichádzali na trh s bezpečnejšími modelmi.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Trafikverket

Komentáre k článku


Stream naživo