2018-09-23 12:10:00
Najrýchlejší šprint
Najrýchlejší šprint

VIDEO: Má rýchlejší šprint Tesla, Formula 1, stíhačka, či motocykel?

Preteky v šprinte sú vždy zaujímavé. Najmä ak sa porovnáva neporovnateľné.

Kto je rýchlejší? Kto najrýchlejší? Lietadlo, pretekárske auto, elektromobil, motocykel? Tentoraz sa na istanbulskom letisku uskutočnili preteky, ktoré sa len tak bežne nevidia. Proti sebe postavili nielen zaujímavá športové autá, ale aj vozidlo Formule 1, pretekárska Tesla, motocyklový superbike Kawasaki. Na vedľajších dráhach stáli aj dve lietadlá: stíhačka F-16 a osobný bizjet v podobe modelu Bombardier Challenger 605.

Toto veľmi zaujímavé porovnanie síl najrôznejších „mašiniek“ sa odohralo v Istanbule v rámci technologického a leteckého festivalu Teknofest. Na tamojšom novom letisku si dali zraz a potom sa postavili proti sebe jednostopové aj dvojstopové vozidlá a tiež dvojica lietadiel v šprinte na 400 metrov.

Na štartovaciu čiaru sa postavili najnovšie športové vozidlá. Konkrétne Lotus Evora 410 Sport a Aston Martin Vantage. Hneď vedľa stála pretekárska Tesla Model S P100DL. Vrchol techniky motoršportu reprezentoval starší, v tomto prípade osemvalcový monopost Formuly 1 RB8 stajne Red Bull Racing. Súpera mu robil motocykel z dielní Kawasaki. Je to vrcholný superbike, preplňovaný model Ninja H2R.

Keďže boli preteky v šprinte na letisku, leteckú techniku zastupovala dvojica lietadiel: stíhacie lietadlo F-16 letky tureckých akrobatov, ďalším do partie bol osobný tryskáč Bombardier Challenger 605.

Nebudeme podrobne opisovať, ako sa to celé odohralo a ako to dopadlo. Všimnite si však, že v momente štartu sa zdá, ako jednotlivé súťažné stroje reagujú na pridanie plynu – niektoré vyrazia hneď a iné sa rozbiehajú, akoby sa im nechcelo... Súvisí to nielen s výkonom, ale najmä s hmotnosťou daného stroja a teda aj s pomerom výkon/hmotnosť. No a teraz si už pozrite výsledok tohto netradičného súťaženia...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo