2018-07-24 05:55:00
Putinov Aurus Senat
Putinov Aurus Senat

VIDEO: Putin aj Trump si ich merali, Putin má väčší...

Počas nedávneho stretnutia hláv dvoch najsilnejších štátov sveta v Helsinkách sa rokovalo, ale aj meralo.

      Porovnávali sa totiž pojazdné bunkre prezidentov Ruska a USA. Podľa toho sa vie, že limuzína Vladimíra Putina je oveľa dlhšia ako tá, ktorou jazdí Donald Trump. Aj to je jeden z výssledkov summitu v Helsinkách, kde sa ruský prezident premiestňoval vo svojom novom vozidle. Keď Trumpa priviezli v jeho o meter kratšom aute, ktoré zdedil po predchodcovi, vyzeral ako chudobný príbuzný.

    Ruský prezident Vladimir Putin priletel do Helsínk s hodinovým oneskorením a zatienil svoj americký náprotivok Donalda Trumpa na summite v Helsinkách novou limuzínou. Je o viac ako meter dlhšia než Trumpov opancierovaný Cadillac, prezývaný The Beast (Beštia).

    Limuzína ruského prezidenta navyše vyzerá lepšie ako tá americká. Svoje nové reprezentačné auto Aurus Senat ukázal ruský prezident vôbec prvýkrát v zahraničí. Má byť výkladnou skriňou novej luxusnej a stopercentne ruskej automobilovej značky.

    Podľa francúzskej stanice BFMTV summit pripomínal autosalón. Keď sa vedľa Beštie postavil Putinov automobil, hneď bolo jasno, kto v tejto disciplíne vyhral. „Viac ako vozidlom štátnika chce byť táto 6,62 metra dlhá limuzína aj priemyselnou a politickou zbraňou,“ poznamenala televízia. Putin týmto vozidlom obnovuje sovietsku tradíciu, podľa ktorej má jazda v prestížnom aute domácej výroby ukázať priemyselnú silu zeme.

    Ruský prezident podľa expertov prejavil želanie presedlať z mercedesov najvyššej triedy do ruského vozidla v roku 2012. Problém však predstavovala skutočnosť, že továrne, ktoré dodávali limuzíny sovietskym vodcom, skončili spolu so Sovietskym zväzom.

    A tak sa muselo začať celkom odznova „na zelenej lúke“, aby sa mohla naplniť túžba nielen prezidenta Putina, ale aj ďalších funkcionárov a oligarchov. Vývoja sa chopil výskumný ústav NAMI. Výsledkom projektu Kortež má byť ucelený rad vozidiel. Okrem reprezentačnej limuzíny Aurus Senat zahŕňa aj sedan, terénne vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies Komendant a mikrobus Arsenal. Okrem terénnej verzie sa predstavili na letisku v Hlesinkách všetky tri verzie: prezidentská predĺžená limuzína, sedan, aj Mirkobus, ako možno vidieť z priloženého videa:

    Vývoj podľa neoficiálnych informácií stále približne 12,5 miliardy rubľov (vyše 19 miliónov eur). Cieľom je od roku 2020 predávať päť tisíc vozidiel, ktoré budú konkurovať známym značkám, ako je Rolls-Royce či Bentley, ale za priaznivejšiu cenu. Limuzína má vyjsť v prepočte na 135 000 eur, ostatné vozidlá z tohto radu od približne 78 000 do 97 000 eur. Hoci je väčšina dielcov ruských, pri vývoji motorov sa výskumný ústav NAMI neobišiel bez spolupráce s expertmi automobilky Porsche.

   Putinova limuzína Aurus Senat dosahuje podľa ruskej televízie RT dĺžky 6,62 metra, kým Trumpová „beštia“ (The Beast) 5,5 metra. Pritom je vraj ruský model ľahší: váži 6,5 tony proti ôsmim tonám americkej limuzíny. Na projekte spolupracovali aj experti na pohon všetkých štyroch kolies skupiny Sollers, takže limuzína má aj takúto vymoženosť. Pozoruhodná je aj zvýšená svetlá výška podvozku Putinovho prezidentského špeciálu: 20 centimetrov nad zemou.

    Putin predviedol nový automobil prvýkrát počas svojej májovej prezidentskej inaugurácie. Vraj si musel v NAMI na túto príležitosť požičať prototyp. Do Fínska si priviezol hneď dve limuzíny. „Ruský prezident sa zdá byť najlepším obchodným agentom celého projektu... Prvá zahraničná ukážka vo Fínsku, hneď vedľa vozidla Donalda Trumpa, nie je žiadna náhoda,“ usúdila francúzska stanice BFMTV a na záver si kladie otázku, či sa nová studená vojna neodohráva práve medzi Putinovým Senátom a Trumpovou Beštiou.

    Podľa dostupných informácií má americký prezident dostať nástupcu terajšieho služobného vozidla ešte počas tohtoročného leta. Aktuálne „Beštie“ amerického prezidenta si ešte pamätajú Baracka Obamu, ktorý ich dostal pri uvedení do úradu v roku 2009.

Komentáre k článku


Stream naživo