2018-05-19 09:00:00
Tesla X a Boeing
Tesla X a Boeing 787-9 Dreamliner
Zdroj: Quantas

VIDEO: Tesla sa vytiahla – utiahla obrovské dopravné lietadlo

Model X od Tesly konečne poriadne ukázal, čo dokáže. Svoju silu predviedol pri ťahaní Boeingu 787-9 Dreamliner.

Americká automobilka má tak na svojom konte zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Jej model  Tesla Model X P100D prekonal počas ťahania lietadla vzdialenosť 300 metrov. Postaral sa tak o nový rekord.

Úspešný pokus sa uskutočnil v austrálskom Melbourne. Za Teslu Model X P100D zapriahli lietadlo spoločnosti Qantas Airlines. Boeing 787-9 vážil neuveriteľných 130 ton s minimálnym množstvom paliva v nádržiach. To bolo výrazne väčšie číslo, než je oficiálny ťažná sila amerického elektromobilu. Podľa oficiálnych čísiel je to 2,5 tony.

„Dopravné lietadlo nebolo nikdy pripojené k elektrickému osobnému vozidlu. Teda prinajmenšom až doteraz. Tesla Model X P100D sa stretla tvárou v tvár najnovšej posile vo flotile Qantas - Boeingom 787-9 Dreamliner,“ – vyjadrili sa austrálske aerolínie.

Zdroj: Quantas

Na záver akcie sa Quantas rozhodli porovnať obidva zúčastnené stroje. Boeing 787-9 má na palube miesto pre celkovo 236 pasažierov, kým Tesla Model X pre maximálne sedem cestujúcich. Nuž a kým lietadlo dokáže preletieť na jedno natankovanie 14 500 km, elektrické auto zvládne na jedno 565 km.

Škoda, že pri tom neporovnali aj to, koľko CO₂ a NOx to je v prepočte na jedného pasažiera a 100 kilometrov. Určite by sme sa dostali k zaujímavým hodnotám. Pri porovnaní s dnešnými osobnými vozidlami poháňanými zážihovými motormi by sa ukázalo, že tie nie sú ani zďaleka také neekologické, ako sa nás snaží presvedčiť  elektrická lobby...

Zdroj: Quantas
Zdroj: Quantas

 

Len pre zaujímavosť: spolupráca týchto dvoch spoločností sa začala už pred dvoma rokmi. Vtedy spolu navzájom pretekali Tesla Model S P90D a Boeing 737, ktorý nakoniec vzlietol:


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Qantas

Komentáre k článku


Stream naživo