2018-04-07 11:00:00
SEAT Ateca FR extrémne
SEAT Ateca FR extrémne testy
Zdroj: Seat

VIDEO: Musia autá takto trpieť? SEAT Ateca FR zažil extrémne testy

Všetko to je potrebné pre spoľahlivosť, bezpečnosť a výdrž auta.

Dosiahnuť extrémne výsledky možno po tréningu - extrémnu výdrž po náročnom testovaní. Tak je to aj v prípade SEATu. Každý nový model pred uvedením na trh podlieha extrémnym testom pre dosiahnutie prémiovej kvality. Podieľa sa na tom 150 technikov a inžinierov, autá musia absolvovať 60 rôznych testov, prejsť 30 000 km a sú to štyri mesiace náročnej práce v extrémnych podmienkach na overenie výkonnosti vozidla.

Predstavte si zasnežené brezové a borovicové lesy, teploty ktoré siahajú k 35 stupňom pod nulou a zamrznuté jazero s hrúbkou ľadu 60 centimetrov. Tvorí testovaciu trať počas zimných mesiacov. Na mieste v blízkosti polárneho kruhu inžinieri SEAT každý rok preverujú limity až 90 automobilov. Tieto najextrémnejšie zimné testy absolvoval aj model SEAT Ateca FR. Čo všetko musel absolvovať:

Stabilizačný systém: Tento test sa robí na kruhovej trati na zamrznutom jazere s plochou 6 štvorcových kilometrov. Vonkajšia časť je menej vyhladená ako vnútorná, ktorá je šmykľavejšia. Trakčná kontrola vozidla je zoslabená v rozličných stupňoch a na niektorých modeloch je úplne vypnutá pre športovejšiu jazdu. Keď sa vozidlo vychýli zo smeru, elektronický stabilizačný systém ESC pribrzďovaním kolies koriguje smer jazdy vozidla.

Test bŕzd: 200 metrová trať s dvoma rozličnými povrchmi – s vysokou a nízkou adhéziou. Jedna z tratí je vyhrievaná na teplotu +10 stupňov Celzia aby sa zabránilo zamrznutiu asfaltu, druhá je schladená na -16 stupňov aby sa na nej udržal ľad. Tento test pomáha inžinierom kalibrovať protiblokovací systém ABS a asistenčné systémy regulujúce stabilitu vozidla v najextrémnejších podmienkach.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Test nasávacej sústavy: Zmyslom testu je overiť, či sa vzduchový filter nezanesie snehom, zvíreným iným vozidlom idúcim pre ním. Na simuláciu týchto podmienok musia obidve autá jazdiť rýchlosťou 80 km/h. Prvé vytvára oblak zvíreného snehu, druhé idúce za ním má na prednej časti namontovaný merací valec. Podľa množstva zachyteného snehu sa výsledok potvrdzuje alebo koriguje. Vzdialenosť medzi dvoma automobilmi je pri teste konštantne 40 metrov na trase dlhej 50 km.

Analýza kontaktného hluku: Vodič a technik sa snažia odhaliť každý zvuk, ktorý preniká do kabíny a nájsť jeho zdroj. Kvôli extrémne nízkym teplotám sa niektoré z troch tisícov súčiastok, z ktorých sa automobil skladá, zmrštia a pri kontakte s inými časťami vydávajú zvuky. Na analýzu týchto zvukov automobily jazdia na rozličných druhoch povrchov rozličnými rýchlosťami. Jednou z verzií tohto testu je mnohonásobný prejazd cez trať dlhú 30 metrov s akustickými pásmi rýchlosťou medzi 20 a 30 km/h.

30 000 km intenzívnej prevádzky: To je vzdialenosť, ktoré vozidlá absolvujú v teste odolnosti, používanom na analýzu opotrebovania vozidla počas mnohých rokov prevádzky. V tomto prípade jazdia autá po normálnych cestách, pokrytých snehom a ľadom. V priebehu testu vodiči zaznamenávajú vlastnosti vozidla a informácie inžinieri analyzujú neskôr. Pozrite si aspoň náznak toho, čo všetko musí auto vytrpieť, aby dobre slúžilo svojmu majieteľovi:

Toto je iba päť z takmer šesťdesiatich rozličných druhov extrémnych testov, ktoré musí automobil absolvovať. Všetky tieto testy sú v súčasnosti oveľa dôležitejšie ako v minulosti pre integráciu čoraz komplexnejších elektronických systémov, vďaka ktorým môže vodič bezpečnejšie jazdiť na všetkých druhoch ciest v rozmanitých a klimatických podmienkach. 

Na druhej strany má drsné testovanie a následná výsledná kontrola pre značku SEAT skutočne vysokú prioritu. Aj vďaka testovaniu až na hranu ponúka SEAT prémiovú kvalitu a ponúka 6 rokov/150 000 km garancie na všetky nové modely.

Zdroj: Seat


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: SEAT/Porsche Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo