2018-03-22 15:00:00
Jazdil na troch kolesách
Jazdil na troch kolesách
Zdroj: lancashire.police.uk

VIDEO: Jazdil ako... no jednoducho neuveriteľný pako!

Niektorí ľudia sú, ako to povedať slušne... zvláštni. Pritom si myslia, že sú celkom normálni.

To je prípad vodiča vo Veľkej Británii. Britovi sa na diaľnici „vyparilo“ koleso. Namiesto toho, aby zastavil, namontoval rezervu, alebo zavolal odťahovú službu, neprestal „jazdiť“. Pokračoval so škrípaním zvyšku disku, brzdového kotúča, ale aj prahu a ďalších častí auta.

Všimli si to ostatní motoristi na severozápade kraja Lancashire idúci po diaľnici M55 medzi mestami Blackpool a Preston. Jeho „krívajúce“ auto sa pohybovalo po diaľnici pomalšie, ako by si želal. Ale určite rýchlejšie, ako mali názor ostatní účastníci premávky. Tí usúdili, že správanie vodiča je nezodpovedné a nebezpečné. Jeden zo svedkov Opel predbehol, zastavil na krajnici a nakrútil jeho jazdu na kameru. Zalarmovali políciu a tá si na vodiča v čiernom Opli Signum počkala a nespôsobilé auto zastavila.

Vlastne to nebol Opel, ale ako sa v Británii autá tejto značky historicky označujú – Vauxhall. Vodič si asi myslel, že príde do cieľa cesty za každú cenu. Aj keby to asi zvládol a technicky by to bolo možné, jeho cestu skrížili policajti. Svojim nezvyčajným úlovkom sa pochválili na twitterovom účte. Na ňom vidno, že to vodič asi poriadne prepískol.

Zdroj: lancashire.police.uk
Zdroj: lancashire.police.uk

Hoci mu neodletelo koleso tak, ako býva zvykom, keď nedotiahnuté upevňovacie skrutky neudržia koleso, ktoré potom putuje svojou vlastnou cestou, veľká časť ľavého predného kolesa chýba. Na obrázkoch vidno, že stredná časť disku ostala pripevnená na osi. Vyzerá to tak, že je to disk už rezervného kolesa – „zúfalky“.

Či odletenie zvyšku disku aj s pneumatikou spôsobila korózia, alebo napríklad silný náraz po prejdení nejakej jamy, nie je celkom zrejmé. Disk sa vodičovi podarilo obrúsiť na priemer brzdového kotúča. Z ktorého už tiež čo-to ubudlo. Vyzerá to tak, že absencia štvrtiny všetkých kolies vodiča nejako zvlášť netrápila.

Zdroj: lancashire.police.uk

Vodič si bol vedomý toho, že mu jedno kolo chýba. Bránil sa tým, že mu dopadlo a nechcel zdržiavať premávku. Skôr však nemal už čo na aute vymeniť, ak jazdil na náhradnom disku. Nechcel pripustiť, že by sa dopustil porušenia pravidiel. Napriek tomu si vypočul pár obvinení. Britskej zákony (to je celkom zaujímavé) totiž výslovne prikazujú použitie všetkých štyroch kolies na štvorkolesovom vozidle.

Celý tento hlúpy nápad vodiča spôsobil na aute aj ďalšie škody. Vymeniť treba predný nárazník, ľavý prah tiež a určite je poškodený aj podvozok.

Poučenie? Aj keď u nás zákon neprikazuje, že musíte mať všetky štyri kolesá, zdravý rozum káže, aby tak bolo. Jazdiť na troch kolesách je risk, ktorý sa môže skončiť minimálne nehodou. Najlepšie riešenie v takom prípade je naozaj odťahová služba. Alebo si myslíte niečo iné?


ZDROJ: lancashire.police.uk

Komentáre k článku


Stream naživo