2018-02-27 05:30:00
Aspark Owl
Aspark Owl
Zdroj: Aspark Owl, YouTube.com

VIDEO: Rýchly ako smr(š)ť – z 0 na 100 za menej ako 2 sekundy

Tesla má vážneho konkurenta. Japonský elektrický superšport Aspark Owl zdolal rekord v zrýchlení.

Novinka tak môže byť vážnym konkurentom chystaného Roadsteru od americkej Tesly, ktorý šokoval pri svojom nečakanom odhalení na premiére elektrického ťahača Semi. Zaujal najmä svojim výkonom. Elon Musk vtedy uviedol, že zrýchli z pokoja na 60 míľ za hodinu (96 km/h) už za 1,9 sekundy.

Jeho Roadster 2. generácie však dostal vážneho konkurenta. Aspark Owl zaujal už na autosalóne vo Frankfurte. Okrem svojho agresívneho vzhľadu aj poslaním. Shinji Yoshida, zakladateľ spoločnosti Aspark tvrdil, že jeho predstavou bolo postaviť prvé sériové auto, ktoré dokáže zrýchliť na sto kilometrov za hodinu už za menej ako dve sekundy. Japonci teda vyvinuli hyper-elektromobil, ktorý sa Tesle Roadster 2 vyrovná. Zároveň je to momentálne najlepšie zrýchľujúce auto na svete. Na sto kilometrov za hodinu šprintuje pod dve sekundy.

Zdroj: Aspark Owl, YouTube.com

Nie je to jednoduché dosiahnuť, no Japonci prijali túto výzvu. Veľmi tvrdo pracovali na projekte a model Owl testovali už začiatkom roka 2017. Vtedy jazdili ešte bez karosérie a nedosiahli očakávané zrýchlenie. Za dve sekundy sa dokázali dostať iba na 83 kilometrov za hodinu. To bol dobrý predpoklad ďalšieho vývoja. Hoci zrýchliť auto pri týchto hodnotách hoci len o jednu desatinu sekundy je veľmi náročné.

Zdroj: Aspark Owl, YouTube.com

Vo firme Aspark analyzovali výsledky a model Owl. Prišiel čas znova vyskúšať, kam sa elektromobil dostal po roku vývoja. Teraz ho otestovali už kompletne aj s karosériou a prakticky úplne hotovým autom. Prekvapením môže byť, že auto neskúšali niekde na pretekárskej trati, ale dá sa povedať, že „doma na dvore“.

Zdroj: Aspark Owl, YouTube.com

Elektromobil totiž pokoril svetový rekord. Novinár z Gigazine bol aktuálne svedkom reálneho testu, v rámci ktorého sa podarilo predsériovému elektromobilu Aspark Owl zrýchliť z 0 na 100 km/h pod 2 sekundy za 1,921 sekundy. Shinji Yoshida má teda pádny dôvod na oslavu. Jeho superšportové auto je prvé, ktoré zdolalo magickú dvoj-sekundovú hranicu zrýchlenia na sto kilometrov za hodinu. Je za tým zatiaľ jedno „malé“ ale...

Japonský elektromobil dosiahol svoje zrýchlenie na semislickoch - pneumatikách Hoosier. Sú síce schválené aj do cestnej premávky, no sú to hladké pneumatiky, ktoré navyše zahriali. Aspark ale očakáva, že rovnaký výsledok sa mu podarí dosiahnuť aj na pneumatikách, ktoré sú schválené na bežné komunikácie. Možno práve potom budú testovať na pretekárskom okruhu, ktorý bude mať povrch pogumovaný od pneumatík a auto bude mať lepší grip.

Aspark Owl začnú predávať až v budúcom roku, teda počas roka 2019. Plánujú vyrobiť iba limitovaných 50 kusov. Nebude to určite lacný špás, predpokladaná cena je 3,5 milióna eur. Taká Tesla Roadster je približne 20-násobne lacnejšia (200 000 dolárov, teda asi 163 000 €) a nehovorí sa o počte vyrobených kusov...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo